MF DNES

Až hráči jednou budou chtít podávat toaletní papír, my trenéři jim ho budeme nosit.

-

mi bylo 32, dobrý věk. Ale nešlo to.

Jaká proměna proti Vídni, že?

Tam byla ale výluka, většina z nás hrála doma. Potkávali jsme se celou sezonu, byli na telefonu, šli na pivo. Od začátku se tvořila kostra, a když se odpískala NHL, chtěli jsme, aby to na MS dopadlo dobře.

Vím, že jste vždy na turnajích měli den, kdy jste se „vypařili“, netrénoval­i, asi šli společně na pivo. To dnes je národní tým hodně jiný. Vnímáte to tak i jako kouč?

Je to výchovou. Ti dnešní kluci už vyrostli jinak, my byli komunistic­ká generace, která kromě hokeje nic neznala. A taky jsou jiné peníze. Za nás byly dobré, slušné, dnes jsou obrovské. Takže je to i víc o nich než o srdci, hrát za národní tým. To tehdy bylo nejvíc, dnes je to na druhém třetím místě. Podívejte na Kanadu. Má 400 hráčů, z kterých vybírá na Světový pohár, a když se jeden zraní, jiný okamžitě přijede, protože tam chce být. My se urazíme a už nebudeme hrát. No – tak příště už třeba budeme součástí týmu Evropy.

Pivo v kabině je jako za vás?

Když si ho umíte najít, tak je. Ale nároďák nebyl a není místo, kde by se hráči opíjeli. To je nesmysl. Chodí se na něj k masérům, pokecat.

Nejdivočej­ší byla z tohoto pohledu cesta z Nagana?

To bylo za hranicí. Pro toho pilota už muselo být hodně těžké udržet letadlo vůbec ve vzduchu. Tam bylo krásné, že jsme z něj nemohli vylézt, a tak si někdo na chvíli zdříml, pak se zase jelo dál.

Je to jiné i po trenérské stránce? Mám pocit, že zlatá generace s nadsázkou kouče ani nepotřebov­ala, dnes jsou hodinové přípravy... Fotbal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia