MF DNES

Uděláme KRÉM

Nové a ještě novější krémy se v obchodech točí tak rychle, že často ani nestihneme vyhláskova­t jejich názvy, a už je zastíní další. Jak se vlastně vymýšlí a vyrábí?

- text: karolína demelová

Vylepšené složení, extrakty z exotických rostlin, téměř kouzelné ingredienc­e… Na krabičkách krémů se to jen hemží nápisy lákajícími nás vyzkoušet nový, lepší výrobek. Dá se ale ještě vyrobit něco doopravdy převratnéh­o? „Krém se v podstatě skládá z vody a olejů, takže vyloženě revoluční novinky už se asi vymyslet nedají. Můžete ale přijít s novým přístupem, napří- klad udělat to opravdu dobře,“vysvětluje s úsměvem Miloslav Kupček, který vyvinul produkty nové značky pečující kosmetiky Nuance.

Od idey k uvedení na trh je ale hodně dlouhá cesta, která kupodivu nezačíná v laboratoři, nýbrž dlouhým dumáním. „Nejdéle trvá vymyšlení koncepce, tedy jaký krém vůbec chceme vyrobit, komu má být určen a co má s pletí dělat. Pak teprve se řeší, jak a z čeho se namíchá,“popisuje Kupček celý proces, který trvá minimálně dva roky.

NACENĚZÁLE­ŽÍ

Ještě než zamíříte do laboratoře, kde se ladí ideální poměry látek a výrobní postup, musíte se rozhodnout také o výsledné ceně krému. Tu pochopitel­ně ovlivňuje to, z jakých ingredienc­í je výrobek namíchaný – a nejde jen o cenné aktivní látky.

„Velký rozdíl je už v tom, jestli do základní emulze, kterou tvoří voda a olej, dáte minerální, nebo přírodní oleje. Minerální oleje nebo silikony jsou levné, stabilní a dobře se s nimi pracuje, ale jejich efekt na pleť bych si dovolil zpochybnit,“říká opatrně Miloslav Kupček, který fandí přírodním olejům. Ty jsou sice dražší, méně stabilní a při výrobě musíte pečlivě hlídat teplotu, aby se nezničily, ovšem na pleti pak uvidíte rozdíl. „Krém za stovku se od toho za tisícovku skutečně liší nejen cenou. Neříkám, že levný krém pleti jednoznačn­ě škodí, ale z dlouhodobé­ho hlediska jí podle mě nepřinese nic dobrého,“zamýšlí se Kupček a doplňuje, že kvalitní a účinné látky zkrátka něco stojí.

SKUTEČNĚ TO FUNGUJE

Ta opravdová magie ale začíná, když dojde na aktivní látky. Právě ty totiž dělají s pletí avizované „zázraky“. Účinnými látkami v krémech můžou být vitaminy, rostlinné extrakty nebo laboratorn­ě vyvinuté látky a jejich směsi, které umí v pleti například zadržovat vodu nebo pomáhají tvořit kolagen.

V poslední době je nejen v kosmetice trendem především návrat k přírodě, a tak jsou i krémy plné nejrůznějš­ích rostlinnýc­h složek. „Neustále se hledají nové a nové, příkladem můžou být dnes hodně populární mořské řasy. Některé typy jsou tu miliony let, musely si vybudovat dobrý obranný systém, například proti slunci, a vědci se snaží tyto jejich vlastnosti využít v kosmetice,“popisuje Kupček, kudy se teď ubírají snahy vědců.

„Ať už jde o přírodní, nebo chemické látky, musí mít prokazatel­ný účinek, který byl ověřen klinickými studiemi,“odpovídá Kupček na častou otázku, jest-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia