MF DNES

Zelí a kapusta

Jestliže zelí jíte jen k vepřovému nebo kachně a kapustu vám zošklivili ve školní jídelně, vyzkoušejt­e naše recepty. Obě hlávky rehabilitu­jí.

- připravila: ilona smetanová

Pruhované obálky PŘÍPRAVA 20 MINUT DUŠENÍ 15 MINUT VAŘENÍ 80 MINUT PEČENÍ 25 MINUT

4 uzená kuřecí stehna 1 cibule   2 lžíce oleje 300 g sterilovan­ého   červeného zelí sůl cukr (podle   chuti) 3 lžíce červeného vína  mleté chilli 400 g listového těsta   hladká mouka na vál  2 lžíce strouhanky 1 vejce   asi lžíce piva 

1. Stehna omyjeme, vložíme do studené vody a vaříme na mírném ohni jednu hodinu. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na rozehřátém oleji dorůžova. Přidáme scezené zelí, osolíme, ochutíme cukrem, podlijeme vínem a dusíme 15 minut. Zelí odstavíme z ohně a ochutíme chilli. Kuřecí stehna necháme vychladnou­t, opatrně je vykostíme a stáhneme z nich kůži. 2. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na čtverec, který rozkrojíme na čtyři menší čtverce. Střed každého posypeme strouhanko­u, položíme na ni vykostěné kuřecí stehno, vložíme do něj část ochuceného zelí a maso přes něj opatrně přehneme. 3. Každý čtverec těsta zabalíme jako obálku, dáme je na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je vejcem rozšlehaný­m s troškou piva a pečeme asi osm minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Pak zmírníme teplotu na 180 °C a obálky dopečeme ještě asi 17 minut dozlatova.

Náš tip: Plněné obálky jsou výborné jen tak samotné nebo je podávejte například se šťouchaným­i brambory s bylinkami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia