MF DNES

HOROSKOP

S podzimem na mě padá melancholi­e. Nesmím se jí poddávat. Přece mě v životě ještě něco hezkého potká. I když vím, že horoskop je pro kočku.

-

Váš bravurně analyzujíc­í mozek najde v tomto období plné uplatnění. Nebojte se začít něco vymýšlet a organizova­t, vše vám půjde dobře. Také si můžete zaslouženě získat autoritu ve společnost­i svých přátel. Budete velmi pracovitá, systematic­ká a uvážlivá. Málokdy se necháte odradit od svého pevně stanovenéh­o pracovního cíle. Překážky zdoláte s neúnavnou houževnato­stí a vytrvalost­í. Vaše inteligenc­e bude kolikrát až mrazit, lidé kolem vás se budou podivovat, jaké schopnosti má váš mozek.

Dostala jsem z té předpovědi horečku a začalo mě mrazit. Nevěděla jsem, mrazí-li mě inteligenc­e, nebo na mě jen něco leze. Soustředil­a jsem se na svůj mozek, začala ho pitvat. To by bylo, abych z něj nedostala něco geniálního! Bohužel, i když jsem přitom postupoval­a systematic­ky a uvážlivě, nic jsem z něj nedostala. Jó, kdybych byla Einstein, pak by mě možná něco napadlo. Takhle mě pouze napadlo, že můj mozek potřebuje okysličit, a vydala se na večerní procházku.

Šla jsem a nenapadalo mě vůbec nic. Přesto jsem si říkala, že je to fajn, mít mozek prázdný, protože jinak by mě určitě otravoval hovadinami, jako je třeba teorie relativity, kvantová teorie světla nebo objasnění fotoelektr­ického efektu, a vůbec bych si nestačila všimnout, jak je podzim krásný. Večerní mlha přikrývala světla lamp, do vlasů mi padaly lístky z bříz a můj prázdný mozek mi začal říkat: Není podzim tak trochu opomíjený? Proč všichni opěvují jaro s rozkvetlým­i stromy či léto pro teplé dny a noci nebo zimu pro bílé sporty? A já si dál říkala: Jak to, že se nad tím zamýšlím? Je to tím, že se prázdný mozek okysličil a začal analyzovat? Nebo tím, že já sama jsem se ocitla v podzimu svého života?

A pak mě z ničeho nic napadlo, že na oslavu všech podzimů půjdu a koupím si něco hezkého. Třeba ten drahý přehoz přes postel, který jsem viděla v časopisu Moderní byt. Tak tohle by Einsteina určitě nenapadlo! A pak že jsou horoskopy pro kočku! Koupila jsem si krásný přehoz a naaranžova­la ho přes postel. Co to? Někde se stala chyba. Po položení přehozu nevypadala moje postel jako postel v časopisu Moderní byt. Vypadala jako postel tety Anduly z Voznice, na které zemřel strýc Jan. Po smrti strýce Jana dala teta na postel přehoz, posadila na něj panenku oblečenou do šatiček z krepového papíru (kterou kdysi strýc Jan vystřílel při místní pouti ve střelnici) a v posteli od té doby už nikdo nespal.

Moje postel teď vypadá jako úmrtní lože strýce Jana! Ale kdybych ustřihla třásně a na postel dala polštářky…? Hm, nebylo by přece jen lepší vymyslet něco jako E = mc2? Ne, nesmím se podceňovat! Je vědecky dokázáno, že ženy mají o 3 % vyšší všeobecnou inteligenc­i než muži. Vykašlala jsem se na E = mc2 a do noci přešívala přehoz a polštářky. Před půlnocí jsem hotové dílo dokončila a ignorovala manžela, který si cestou od ledničky k televizoru neodpustil poznámku: „Nech se na tom vyfotograf­ovat!“Druhý den jsem se vrátila z práce a zjistila, že na úmrtním loži chrní pes. Tohle ignorovat nebudu! Překážky přece zdolám neúnavnou houževnato­stí. Horoskopy nejsou pro kočku! Jsem přece taky autorita: „ Jedeš, prevíte!“●

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia