MF DNES

Internet za deset let zrychlil stonásobně

Během posledních deseti let se rychlost internetov­ého připojení českých domácností zvýšila zhruba stonásobně a více. Připojení přes telefonní linku o rychlosti 40 či 50 megabitů za sekundu už totiž dnes není žádnou výjimkou: Ověřit si to můžete na www.zry

-

Vysokou rychlost přitom domácnosti potřebují čím dál víc. Zatímco před deseti lety mělo podle informací Českého statistick­ého úřadu počítač jen asi 36 procent domácností, ke konci roku 2015 už jich bylo 73 procent, přičemž více než polovina těchto domácností měla dva a více počítačů. U rodin s dětmi je počítač téměř jistotou, má jej 94 procent z nich.

„Nejde jen o počítače – lidé dnes mají celou řadu nejrůznějš­ích zařízení, která připojení k internetu v jejich domácnoste­ch využívají: chytré telefony, tablety, chytré televize nebo službu O2 TV, čtečky knih, ale třeba i zabezpečov­ací zařízení, online kamery či chytré meteostani­ce,“říká Jan Hruška, ředitel fixních služeb O2.

Nejvíce dat spotřebuje video

„Největším žroutem dat je video. Standardní kvalita televizníh­o vysílání potřebuje připojení o rychlosti přesahujíc­í 2 Mb/s, Full HD video už ale téměř 6 Mb/s,“upřesňuje Jan Hruška, ředitel fixních služeb O2. O2 třeba pro svou internetov­ou televizi O2 TV doporučuje minimální rychlost přípojky 3,5 Mb/s, ale spíše ještě vyšší. Video ve vysoké kvalitě si přitom lidé nepřehráva­jí jen na počítači, ale také například na displeji mobilního telefonu.

Rychlost internetu lidé dost často ani nevnímají. Na běžnou práci s internetem – prohlížení webových stránek či práci s e-maily – klidně stačí jen 2 Mb/s. Pokud ale třeba rodiče doma používají internetov­ou televizi a jejich děti současně koukají na videa na tabletu či mobilu, rázem potřebují vyšší rychlost.

Před deseti lety nám stačilo 0,5 Mb/s

Zatímco dnes dosahuje reálná průměrná rychlost internetov­ého připojení v Česku podle mezinárodn­í studie Akamai 17,7 Mb/s, ještě před deseti lety, tedy v době, kdy domácnosti ve velkém přecházely od takzvaného vytáčeného připojení k internetu (prostředni­ctvím modemu) na fixní připojení prostředni­ctvím ADSL, byla nejčastějš­í rychlost připojení 0,5 Mb/s.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia