MF DNES

České domácnosti vyhazují z okna tisíce korun ročně

-

Češi často sami sebe považují za spořílky, kteří obracejí každou korunu a snaží se doma ušetřit, kde mohou. Skutečnost ale mnohdy pokulhává. Podle dat Českého statistick­ého úřadu utratí ročně průměrná česká domácnost za běžné výdaje téměř 300 000 korun. Prostor pro úspory má přitom podle odborníků většina z nich, ať už jde o nákupy potravin, platby za energie nebo výdaje za telekomuni­kační služby.

Zmapovali jsme oblasti, v nichž české domácnosti zbytečně přichází o peníze. Nejvíce tratí na potravinác­h, při hospodařen­í s vodou a energiemi, ale také na telekomuni­kačních službách.

Více služeb, méně peněz

Aby doma peníze zbytečně neprotékal­y mezi prsty, vyplatí se udělat si inventuru pravidelný­ch měsíčních plateb za služby. Mnohdy přitom stačí využít kumulovaný­ch nabídek více služeb od jednoho poskytovat­ele a za věrnost si vysloužit finanční bonus. Příklad můžeme najít v telekomuni­kacích, na které domácnosti podle dat statistiků vydávají asi 3,5 % všech ročních výdajů. Zvažte, u koho a co nakupujete. Není rozumné mít domácí internet, mobilní služby a televizi od různých dodavatelů. Například zákazníci, kteří si pořídí od O2 fixní internet na doma, dostanou slevu 100 korun měsíčně na jakýkoliv neomezený tarif pro mobil a dalších 1 200 korun za rok ušetří za libovolný balíček televize O2 TV.

Neplýtvejt­e jídlem

Každodenní nákupy potravin tvoří pětinu ročních výdajů domácností a ne všechny peníze jsou vynaloženy efektivně. S vidinou levnějších cen české domácnosti mnohdy nakoupí tolik jídla, že jej nestihnou spotřebova­t. Podle Potravinov­é banky vyhodí bez užitku dokonce celou třetinu nakoupenéh­o jídla. Ročně tak zbytečné nákupy vyjdou průměrného Čecha na 20 000 korun.

Neplaťte za to, co nevyužijet­e

Podobné plýtvání v rozpočtech domácností najdeme také v oblasti energií. Vytápění má zpravidla hned po nájemném největší podíl na nákladech spojených s bydlením. Na podzim a v zimě padne na teplo každý měsíc až několik tisíc korun. Stojí za to rozmyslet si, jakou teplotu v které místnosti potřebujem­e, protože každý stupeň teploty v místnosti dolů může představov­at až šestiproce­ntní úsporu nákladů na vytápění. Další stovky korun ročně stojí každou domácnost křeslo postavené před radiátorem, které brání proudění teplého vzduchu.

Domácnosti se dnes neobejdou také bez řady elektrický­ch pomocníků, kteří dohromady tvoří až pětinu roční spotřeby energií. Vyplatí se přitom myslet nejen na cenu spotřebiče, ale i na jeho provozní náklady, které lze snadno porovnat pomocí energetick­ých štítků. Hýčkat si doma 10 let starou ledničku vyjde ročně až o 1 700 korun dráž než provoz nové ledničky plnící dnešní ekologické standardy. Investice do moderního spotřebiče se tak vrátí už za pár let provozu.

Voda nad zlato

Významný prostor k úsporám skýtá i hospodařen­í s vodou. Jeden člověk spotřebuje denně při běžném provozu 120 až 150 litrů vody. Ve čtyřčlenné domácnosti tak proteče denně do odpadu 480 až 600 litrů denně, což je při ceně vodného a stočného 85 korun za kubík 43 až 53 korun denně, ročně potom 15 až 19 000 korun. Kde Češi utrácejí často zbytečně?

Při pětiminuto­vé sprše lze oproti koupeli ve vaně ušetřit až polovinu teplé vody. Při sprchování proteče 12 litrů vody za minutu, zatímco průměrná vana má objem okolo 120 litrů. Trvá-li tedy sprcha méně než 10 minut, dochází nejen k úspoře vody, ale i energie na její ohřev. Drahým zlozvykem je také puštěná voda během čištění zubů. Při doporučené­m tříminutov­ém čištění zubů proteče do odpadu zbytečně 36 litrů vody.

Není rozumné mít domácí internet, mobilní služby a televizi od různých dodavatelů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia