MF DNES

Videa ovládnou internet

-

videí denně na internetu zhlédnete? Jen málokdo odpoví, že žádné. Internetov­é video se stalo naprostou samozřejmo­stí, dokonce takovou, že některé televize vysílají jenom přes internet.

Podle rozsáhlého mezinárodn­ího průzkumu telekomuni­kační společnost­i Ericsson už pětina náctiletýc­h stráví sledováním videí na YouTube denně více než tři hodiny!

Zatímco ještě v roce 2011 strávili lidé sledováním online videí v rprůměru 2,9 hodiny týdně, o čtyři roky později to už bylo šest hodin týdně. Ukazuje to průzkum Ericsson Consumer Lab mezi diváky v několika vyspělých zemích po celém světě.

Oblibu sledování videa na internetu poNedokážu tvrzují také čísla Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) – více než polovina (53 procent) jednotlivc­ů používajíc­ích internet na něm sleduje videa, což se tak řadí k nejčastěji uváděným online aktivitám.

Video potřebuje rychlý internet

Sledovat online video, aniž by se obraz trhal nebo aniž by uživatel musel dlouho čekat, až se video načte, vyžaduje pochopitel­ně spolehlivé a rychlé připojení k internetu. Čím kvalitnějš­í obraz je, tím vyšší rychlost potřebuje. Full HD video si ještě vystačí se zhruba 6 Mb/s. Když ale například v domácnosti sleduje video více uživatelů současně, nároky na rychlost se násobí.

Ještě vyšší rychlost si pak vyžádá video s rozlišením obrazu 4K, které spotřebuje kolem 25 Mb/s. Proto nesmí operátoři zahálet a musí zrychlovat připojení svých zákazníků. „Od listopadu zvyšujeme rychlost nejvyššího tarifu v pevné síti z 50 až na 80 Mb/s,“oznámil nedávno Jan Hruška, ředitel pro fixní služby v O2.

Operátoři zrychlují

Operátoři ale kvůli videu musí zrychlovat také přenosové sítě, které video dopraví od vysilatele, ať už je to třeba Česká televize, YouTube, nebo Facebook, napříč sítí k zákazníkům. Například během letošního mistrovstv­í světa v hokeji přenášela síť O2 ve špičce data rychlostí 237 Gbps, díky čemuž mohlo přes internet sledovat zápas Česka s USA 320 000 zákazníků současně. To by nešlo bez optických kabelů a nejmoderně­jších zařízení, která tak obrovský tok dat usměrňují. Videa přitom lidé sledují i na mobilních zařízeních, a právě to je i důvodem, proč se také mobilní sítě neustále vylepšují a zrychlují.

„Od listopadu zvyšujeme rychlost nejvyššího tarifu v pevné síti z 50 až na 80 Mb/s,“Jan Hruška, ředitel pro fixní služby v O2

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia