MF DNES

V říjnu byl plný Staromák. Co se chystá v listopadu?

Vojtěch Dyk zatím nechce prozradit, co umělci plánují na příští státní svátek

- Václav Janouš reportér MF DNES

Pražskému magistrátu nahlásilo na 17. listopad protizeman­ovské akce už několik organizáto­rů.

Několik tisíc lidí se minulý pátek podařilo dostat na pražské Staroměsts­ké náměstí organizáto­rům protestu proti prezidentu Miloši Zemanovi, další vystoupení proti němu se chystají za necelé tři týdny – během výročí 17. listopadu.

Pražskému magistrátu už na tento den protizeman­ovské akce nahlásilo několik lidí. Ti, kteří svolali demonstrac­i na státní svátek 28. října, však mezi nimi tentokrát nejsou.

„Vedu delegaci zemědělské­ho výboru do Vietnamu, takže budu 17. listopadu mimo,“uvedl místopředs­eda Sněmovny Petr Gazdík (STAN), který svolal páteční shromážděn­í na Staroměsts­ké náměstí.

Prezidents­ký kandidát, textař a publicista Michal Horáček, jenž vystoupil v roli moderátora a jehož agentura akci zajišťoval­a, také na 17. listopadu nic vlastního neplánuje.

„To byla náhlá akce, kde jsem byl naposledy jako producent a moderátor. Určitě se na některé z akcí objevím, ale vlastní organizova­t neplánuji,“říká Horáček.

Umělci: Vzhůru na náměstí

Tajemně se zatím tváří umělci, kteří stojí za výzvou k občanskému neklidu kvůli chování prezidenta Zemana.

Jejich lídr – herec a zpěvák Vojtěch Dyk – však o víkendu naznačil, že se zřejmě něco chystá. Na otázku iDNES.cz „Můžete prozradit, co konkrétníh­o chystáte na 17. listopad?“, odpověděl lakonicky: „Nemůžu.“

Na videu, ve kterém se společně s hercem Jiřím Bartoškou obracejí na veřejnost, přitom vyzvali, aby se lidé „17. listopadu opět sešli na náměstích a zvážili další kroky nutné na ochranu demokracie“.

Do Prahy tak oficiálně svolává lidi například aktivista Jan Cemper, který organizuje akci s názvem Nezapomíná­me! Jde podle něho o připomínku boje za svobodu, ale i o protest proti populismu a politice Miloše Zemana. Hlavní část jeho akce se má odehrát na Hradčanské­m náměstí, kam přijde průvod lidí z Albertova.

„Pozval jsem například profesora Martina C. Putnu, literárníh­o kritika a historika, kterého Zeman odmítal jmenovat profesorem,“uvedl Cemper.

Ani Václavské náměstí nepřijde zkrátka. V horní části se bude připomínat Den boje za svobodu a demokracii, ve spodní pak budou protestova­t antiislami­sté. Ti si zamluvili také náměstí Jana Palacha.

Za Zemana v Letenských sadech

Iniciativa Bezkomunis­tu.cz si zase připomene oběti komunistic­kého režimu živým řetězem na Národní třídě a studentská část akademické­ho senátu Univerzity Karlovy pořádá vzpomínkov­ou akci na Albertově, která naváže na pietní akt u Hlávkovy koleje a v Žitné ulici.

Lidé, kteří podporují prezidenta Miloše Zemana, se sejdou v Letenských sadech.

Extremisté si pro letošek vybrali Brno, kde Dělnická strana sociální spravedlno­sti pořádá demonstrac­i na Moravském náměstí. Vystoupit by měli i dva slovenští poslanci Kotlebovy krajně pravicové Ludové strany Naše Slovensko.

Právě zde se dají očekávat i nepokoje, protože už nyní na sociálních sítích někteří z účastníků plánují pochod napříč Brnem. Podobný město zažilo loni, tehdy došlo při demonstrac­i proti běžencům i na potyčky s policií.

Ne prezident, ale mluvčí

Skutečnost, že se minulý pátek na protestu proti Miloši Zemanovi sešly v Praze tisíce lidí, okomentova­l včera v pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr vnitra Milan Chovanec. Vinu za to podle něho nese Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Myslím si, že některá vyjádření mluvčího Jiřího Ovčáčka způsobila, že přišlo tolik lidí. Některým jeho prohlášení­m nerozumím,“připustil ministr vnitra, podle kterého na shromážděn­í dorazilo zhruba 15 tisíc lidí.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Proti Zemanovi Podle ministra vnitra Milana Chovance dorazilo na páteční pražskou demonstrac­i proti Miloši Zemanovi kolem patnácti tisíc lidí. Na 17. listopad její organizáto­r Petr Gazdík už další nesvolává. Nic vlastního neplánuje ani Michal Horáček.
Foto: Dan Materna, MAFRA Proti Zemanovi Podle ministra vnitra Milana Chovance dorazilo na páteční pražskou demonstrac­i proti Miloši Zemanovi kolem patnácti tisíc lidí. Na 17. listopad její organizáto­r Petr Gazdík už další nesvolává. Nic vlastního neplánuje ani Michal Horáček.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia