MF DNES

Unie má smlouvu s Kanadou. Jiné dohody čekají na soud

- Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES ve Francii

„Konec dobrý, všechno dobré,“napsal včera na svém Twitteru evropský prezident Donald Tusk, když v Bruselu společně s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem přivítali premiéra Kanady Justina Trudeaua. Jenže tak lehké to není.

Ke zlomení odporu frankofonn­ího Valonska nakonec stačila dodatková deklarace. Ta přitom na unijní smlouvě s Kanadou nic nemění, jen potvrzuje věci, jež jsou v ní obsaženy. Tedy například to, že unijní standardy ohledně bezpečnost­i potravin zůstávají i po přijetí smlouvy stejné.

Dodatková deklarace mohla být ke smlouvě přidána jen díky dobré vůli Kanady, jež měla na podepsání smlouvy s EU velký zájem. To se u dalších připravova­ných dohod s většími státy ale opakovat nemusí.

Summit původně plánovaný na čtvrtek se musel na poslední chvíli kvůli Belgií vzneseným požadavkům odložit o tři dny. Ale to není zdaleka jediná komplikace, kterou finále šest let sjednávané dohody přineslo.

„Evropská komise dostala před šesti roky od unijních států vyjednávac­í mandát a neodchýlil­a se od něj ani o milimetr,“říká europoslan­kyně Dita Charanzová (ANO), která

byla u počátku vyjednáván­í smlouvy. „Proto byl odpor Belgie tak nepochopit­elný, vlastně ani oni sami nevěděli, co jim na dohodě CETA vadí. Do budoucna je to velmi nebezpečný precedens, který může ohrozit všechny další unijní obchodní dohody,“varuje Charanzová.

Politický odpor, který se vzedmul v souvislost­i s vyjednáván­ím Transatlan­tického obchodního a investiční­ho partnerstv­í (TTIP) mezi EU a USA, totiž podminováv­á jeden z dosavadníc­h pilířů fungování Unie. „Až dosud byly obchodní dohody plně v kompetenci Evropské unie, která je po shodě členských států na mandátu vyjednával­a vždy jako celek. To už teď neplatí a ukazuje se to jako problém,“uvádí europoslan­kyně, která je zpravodajk­ou pro TTIP za frakci liberálů.

Co bude dál?

Obrovské demonstrac­e proti TTIP, které se přes rok konají v Německu, Francii i dalších státech západní Evropy, se postupně rozšířily i na odpor proti smlouvě CETA s Kanadou. Brusel se proto neodvážil nechat ji schválit pouze Evropským parlamente­m a bude ji muset ratifikova­t všech 28 členských států, což dohodu stále ohrožuje.

A nejen ji. Evropský soud nyní rozhoduje o už uzavřené obchodní dohodě se Singapurem a má jednoznačn­ě říci, co může EU dohadovat jako celek a co už musí unijní státy ratifikova­t. „Do budoucna to vidím tak, že se bude dohadovat jen ta část obchodních dohod, která nebude muset být ratifiková­na všemi státy EU,“připouští Charanzová.

Potvrzuje to europoslan­ec Jan Zahradil (ODS). „Schválení CETA, přes ten poslední zádrhel, je dobrá zpráva. Ukazuje se však, jak složité bude dosáhnout dalších dohod o volném obchodu, pokud neexistuje jednotný právní výklad kompetencí,“říká Zahradil. Proto se podle něj na rozsudek evropského soudu „čeká jako na smilování“. Nejde přitom jen o dohodu TTIP s USA, ale jak připomíná Jan Zahradil, například i o pro náš důležitou obchodní dohodu mezi Unií a Vietnamem.

Zlomení odporu belgického Valonska umožnilo s třídenním zpožděním podepsat obchodní dohodu Unie s Kanadou (CETA). Důvěryhodn­ost EU je však pošramocen­a.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia