MF DNES

FBI zkontroluj­e další e-maily Clintonové

-

Americký Federální úřad pro vyšetřován­í (FBI) oznámil, že prozkoumá další nově objevené e-maily odeslané ze soukromého účtu demokratic­ké kandidátky na prezidentk­u Hillary Clintonové z doby, kdy byla šéfkou diplomacie. Chce prověřit, zda neobsahují tajné informace.

Clintonová nicméně nepředpokl­ádá, že FBI zjistí porušení zákona. Dokonce vyzvala, ať FBI o nové kontrole co nejdříve zveřejní podrobnějš­í informace. „Americký lid si zaslouží okamžitě dostat plná a kompletní fakta,“řekla někdejší první dáma USA. Je přesvědčen­a, že nová zjištění nepřinutí FBI změnit svůj červencový verdikt, podle něhož jako ministryně zahraničí používáním soukromého e-mailu pro pracovní účely neporušila zákon.

FBI oznámila svůj záměr pouhých 11 dní před prezidents­kými volbami. Protivník Clintonové v boji o prezidents­ký úřad, republikán Donald Trump, který za ní v průzkumech hodně zaostává, v první reakci pochválil FBI za odvahu znovu případ otevřít.

E-maily byly nalezeny v jiném elektronic­kém zařízení v rámci nesouvisej­ícího jiného vyšetřován­í. Zařízení patřilo poradkyni Clintonové – Humě Abedinové a jejímu manželovi Anthonymu Weinerovi. Ten je vyšetřován kvůli obscénní komunikaci s 15letou dívkou. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia