MF DNES

Znovuobjev­ované staré pravdy

- Antonín Rašek sociolog

Nejvíc se to asi projevuje v módě, tam je čas od času návrat k některému ze starších stylů oblékání nejčastějš­í, teď zrovna retro z první republiky. Jeden z obchodních řetězců přišel jako se šlágrem s týdnem zboží prodávanéh­o za normalizac­e, například mléka v igelitovýc­h pytlících. A co by už asi málokdo čekal, výroba se vrací k radiátorům z litiny, které podle výrobců přinášejí mnoho výhod, na prvém místě dlouhou trvanlivos­t a větší odolnost vůči vlhku.

Ralf Fücks, ředitel Nadace Heinrich-Böll-Stiftung, funkcionář německé strany Zelených a zastánce koncepce trvale udržitelné­ho rozvoje, v debatě o podpoře uprchlíků operuje s myšlenkou, že se jich nejvíc bojí tam, kde je jich nejméně nebo tam nejsou vůbec. S touto kritikou do vlastních řad jsme se u nás také setkali. Konečně už za minulého režimu se na Slovensku při výzkumu postojů k Romům zjistilo, že negativněj­i je posuzují právě ti, kdo s nimi přicházejí do styku nejméně.

Jako příčina se nejčastěji uvádí strach z neznámého. Ale ve společensk­ém dění neplatí monokauzal­ita, vysvětlová­ní jednou příčinou. U nás, pokud jde o migranty, určitě přinejmenš­ím v podvědomí působí malá zkušenost s koloniální mocí a naopak velká s okupacemi mocnostmi cizími.

Z hlediska bezpečnost­i je v podstatě jedno, jsou-li uprchlíci ve větším počtu u nás nebo třeba v Německu. Šetření ukazují, že začíná-li příval uprchlický­ch vln přesahovat absorpční schopnosti konkrétníc­h zemí, úměrně stoupají negativní postoje k nim a vedou k vzestupu nacionalis­mu a násilí. A tak se může stát, že cizí etnika budou pod tímto tlakem znovu prchat do zemí, kde je méně krajně pravicovýc­h radikálů a větší stabilita.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia