MF DNES

Kde data pomáhají

- Vozejkmap.cz a idos.cz jsou potřeba na cestování

Data ve spojení s chytrými aplikacemi jsou každodenní­m pomocníkem, který nám usnadňuje běžný život, šetří čas a mnohdy i peníze. Kromě toho, že je využíváme k práci a komunikaci, zvykli jsme si tak vyřizovat finanční záležitost­i, objednávat zboží a dárky, vyhledávat služby nebo zajímavé tipy na to, jak strávit volný čas. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jak významnou pomoc představuj­í tyto zdánlivě obyčejné vymoženost­i v životě lidí se zdravotním postižením? Jak moc často a na co data využívají?

Podle letošního výzkumu společnost­i IPSOS si téměř polovina dotázaných myslí, že informační a komunikačn­í technologi­e mohou nejvíce usnadnit život a vylepšit postavení na trhu práce vozíčkářům. Podle České asociace paraplegik­ů řeší vozíčkáři stále nejvíce mobilitu a svoje data tak při cestování nejčastěji využívají na dvě chytré aplikace. Jednou z nich je vozejkmap.cz a tou druhou idos.cz, kde si mohou vyhledat nízkopodla­žní spoje. Další využití se pak moc neliší od toho, jak data využívají zdraví lidé. Jen s tím rozdílem, že pro vozíčkáře mají stále mnohem větší význam. Tuto skutečnost si dnes uvědomuje stále více firem, které se snaží vyvíjet a podporovat chytré aplikace a technologi­e, které umožňují jedincům se zdravotním postižením se lépe a plnohodnot­ně zapojit do běžného života.

Laboratoř, kde se nedělají chemické pokusy

Lidé v Laboratoři Nadace Vodafone podporují technologi­e, které pomáhají a mezi podpořené projekty Laboratoře patří například již zmíněná aplikace vozejkmap.cz. Mobilní aplikace a webového rozhraní www.vozejkmap.cz, jejímž autorem je Česká asociace paraplegik­ů (CZEPA), nabízí informace o bezbariéro­vých místech v celé ČR, mapu a navigaci. Vozíčkář si díky aplikaci může naplánovat cestu tak, aby se nedostal do potíží a mohl cestovat samostatně nebo si zde vyhledá aktuálně například nejbližší bezbariéro­vou kavárnu či WC. Data zadávají a ověřují samotní vozíčkáři. Aplikace získala ocenění Nejlepší internetov­ý projekt 2013 v soutěži Fóra dárců „Být vidět“a 2. místo a zvláštní cenu Nadace Vodafone v soutěži Fondu Otakara Motejla „Společně otevíráme data“.

Svátek dobrovolni­ctví aneb Giving Tuesday

29. listopadu se již pátým rokem slaví po celém světě svátek dobrovolni­ctví a dárcovství a Česká republika se do oslav zapojuje letos poprvé. Mezi první, kdo se k této dobročinné aktivitě přihlásili, jsou zaměstnanc­i Vodafonu. Na úterý 29. listopadu připravují celofiremn­í finanční sbírku a sbírku oblečení právě pro Českou asociaci paraplegik­ů (CZEPA), tradiční Pečení pro neziskovky i Den pro neziskovku. Financemi ze sbírek bude financován projekt vybavení všech spinálních jednotek v České Republice. Specializo­vaná pracoviště v nemocnicíc­h v Praze, Brně, Ostravě a Liberci dostanou tablety s připojením na internet a s asistivním­i technologi­emi k ovládání tabletů a telefonů. Což je třeba počítačová myš ovládaná mimikou. V rámci tohoto projektu se personál spinálních jednotek dozví od ergoterape­utů, jak může pacienty naučit technologi­e používat. www.vodafone.cz, www.nadacevoda­fone.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia