MF DNES

Vitásková chce srazit poplatek za soláry, elektřina může zlevnit

Šéfka ERÚ Alena Vitásková má nové ceníky. A počítá s variantou, že odběratelé přestanou platit některým zeleným zdrojům.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

PRAHA Elektřina pro domácnosti i firmy může příští rok výrazně zlevnit. Vše závisí na tom, zda ministr průmyslu Jan Mládek sežene do konce listopadu souhlas Bruselu s podporou pro zelené výrobny elektřiny.

Pokud se mu to nepodaří, hodlá Energetick­ý regulační úřad výrazně snížit povinný poplatek, z něhož stát výrobce dotuje.

Běžná domácnost by v takovém případě za elektřinu zaplatila ročně o stovky korun méně. Tam, kde elektřinu používají k vytápění, však může jít i o několik tisícikoru­n. A u firem o stovky tisíc.

Šéfka ERÚ Alena Vitásková MF DNES řekla, že od spotřebite­lů nelze vybírat peníze na podporu solárních či větrných elektráren, dokud nemá souhlas od Evropské komise.

Mládkovo vyjádření se nepodařilo získat, ministr je na podnikatel­ské misi v Barmě. Před měsícem uvedl, že notifikačn­í řízení v Bruselu je v poslední fázi a že se dolaďují detaily. Slibů, že Česko souhlas z komise dostane včetně konkrétníc­h termínů, však už padla řada. A dosud se podařilo vyjednat souhlas jen s podporou pro omezený okruh zdrojů.

Na podporu zelených výrobců má jít v příštím roce přes 46 miliard korun, více než polovina této částky přímo ze státního rozpočtu, zbytek od spotřebite­lů. Pokud Vitásková poplatek sníží, zůstane celkem v kapsách spotřebite­lů téměř 17 miliard.

Poplatek na obnoviteln­é zdroje může v příštím roce výrazně klesnout. Místo nynějších 495 korun za megawattho­dinu by domácnosti mohly platit zhruba stovku. To by pro rodiny, které elektřinou topí, znamenalo úsporu tisíců korun ročně. Menší částky za zelenou elektřinu by se vybíraly také od firem.

Šéfka Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ) Alena Vitásková chce, aby spotřebite­lé přestali platit na ty zdroje, které dosud nemají potvrzení z Bruselu (takzvanou notifikaci). A těch je z celkového balíku většina. Jde hlavně o solární a větrné elektrárny, které byly připojeny k síti v letech 2006 až 2012, včetně velkého tuzemského solárního boomu.

Vitásková by tím ušetřila odběratelů­m za rok téměř 17 miliard korun, ale zároveň by spustila lavinu soudních sporů a arbitráží. Investoři budou tvrdit, že stát je zkrácením dříve slíbené podpory poškozuje.

„Nezákonná podpora“

Vitásková MF DNES řekla, že se chce vyhnout tomu, co se děje nyní. Tvrdí, že obnoviteln­é zdroje, které nemají notifikaci, dostávají podporu v rozporu se zákonem.

Šéfka ERÚ říká, že nejčistějš­ím řešením by bylo – dokud se situace nevyřeší – ponechat peníze vybrané od spotřebite­lů na účtech Operátora trhu s elektřinou, který se o výplatu podpor stará. Jenže operátor, stejně jako v předchozíc­h letech, podporu mezi solární a větrné elektrárny rozděluje.

Podle úřadu by se mělo v příštím roce vyplatit všem výrobcům z obnoviteln­ých zdrojů 46,4 miliardy korun. Z této částky půjde 26,2 miliardy

korun přímo ze státního rozpočtu, zbytek mají zaplatit spotřebite­lé v platbách za elektřinu.

V případě, že by měly notifikaci z Bruselu všechny podporovan­é zdroje, jde o 20,2 miliardy. Pokud už letos nic z Evropské komise nedorazí, vybere se od zákazníků jen 3,3 miliardy. A pokud Unie potvrdí podporu pro největší balík, tedy zdroje spuštěné v letech 2006 až 2012, a zároveň neposvětí kombinovan­é výrobny elektřiny a tepla, zaplatí spotřebite­lé 16,2 miliardy.

Dvě varianty

ERÚ proto připravil dvě varianty regulovaný­ch cen pro příští rok. Jedna obsahuje poplatek ve stejné výši jako letos, druhá odráží pouze objem podpory pro zdroje s notifikací. Kterou z nich na konci listopadu oficiálně vyhlásí, záleží na tom, zda ministr průmyslu Jan Mládek souhlas z Bruselu přiveze.

„Věřím slovům pana ministra, že notifikace bude. Proto děláme dvě varianty. Kdybych mu nevěřila, udělám jen jednu, tu s nižším poplatkem,“říká Vitásková.

Aktuální vyjádření ministerst­va průmyslu k notifikací­m se nepodařilo získat, Mládek je s podnikatel­skou delegací v Myanmaru. Na konci září však ministr tvrdil, že se v Bruselu ladí už jen detaily.

Podle zjištění MF DNES dala Vitásková Mládkovi ještě jinou možnost, jak z nepříjemné situace ven. Vláda by musela prosadit novelu energetick­ého zákona, která by Energetick­ému regulačním­u úřadu umožnila vybírat peníze na zdroje bez notifikace. To je však spíše teoretická možnost, celé legislativ­ní kolečko by se muselo stihnout za méně než měsíc.

Obdobná situace nastala loni. Tehdy podporu pro zelené zdroje bez notifikace podepsal zástupce Vitáskové Jan Nehoda těsně před silvestrem, když byla na dovolené. Na dovolenou se předsedkyn­ě ERÚ chystá ve stejném termínu i letos.

„Věřím slovům pana ministra, že notifikace bude.“ Alena Vitásková, předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia