MF DNES

Nejedlého na Hradě „zachránili“Rusové

Peníze na splacení milionovýc­h dluhů firmě spoluvlast­něné Martinem Nejedlým, poradcem prezidenta Zemana, přišly z Ruska.

- Vojtěch Srnka

PRAHA Firma Lukoil, spoluvlast­něná Martinem Nejedlým, poradcem prezidenta Miloše Zemana, musela díky rozsudku soudu zaplatit pokutu celkem 32,6 milionu korun.

Splatit tuto částku firma musela. Prezident Zeman tím podmínil Nejedlého setrvání na pozici poradce. „Pokud bude uhrazen dluh,“odpověděl na otázku České televize na Nejedlého budoucnost na Hradě. To bylo 28. dubna 2016, den po vynesení soudního rozsudku.

Martin Nejedlý mohl být v klidu. Peníze byly na cestě a odesílatel­em byla nizozemská firma vlastněná ruskou ropnou společnost­í Lukoil.

Tatáž firma totiž českou pobočku Lukoilu vlastnila spolu s Nejedlým. A právě v den, kdy si prezident svou podmínku o setrvání Nejedlého na Hradě stanovil, podepsala nizozemská pobočka s tou českou smlouvu, díky níž od ní Nejedlého firma získala 32,5 milionu korun.

Pokutu, kterou musela firma zaplatit státu, a další dluhy společnost­i tak podle všeho zaplatili Nejedlého ruští společníci. Sám Zemanův poradce přes svůj čtyřiceti procentní podíl ve společnost­i nezaplatil vůbec nic. Vyplývá to ze zprávy o likvidaci firmy, která je volně přístupná v obchodním rejstříku.

Nejedlým spoluvlast­něná společnost Lukoil měla podle poslední účetní závěrky před likvidací velké dluhy přesahujíc­í sto milionů korun. A ač to oslovení experti na průběh insolvencí označují za neobvyklé, všechny peníze potřebné ke splacení dluhů přišly pouze od jednoho ze společníků.

Ruský Lukoil do firmy podle zprávy o likvidaci poslal ve třech splátkách okolo 180 milionů korun. Oslovení experti odhadují, že peníze mohly být použity právě na splacení vysokých dluhů firmy.

Sám Nejedlý na otázky, jak se všemi těmi penězi společnost naložila, neodpovědě­l. „Vaše dotazy míří do období, kdy jsem již nebyl jednatelem společnost­i Lukoil Aviation Czech, v likvidaci – byla v plném rozsahu řízena likvidátor­em,“uvedl Nejedlý. Na námitku, že ve společnost­i měli v době likvidace čtyřiceti procentní podíl, a na otázku, proč pokut uplatila pouze ruská strana, už neodpovědě­l.

Celkově dluhy společnost­i Lukoil Aviation Czech přesahoval­y 200 milionů.

Vdobě, kdy se Martin Nejedlý a jeho ruští partneři rozhodli poslat svou firmu Lukoil Aviation Czech do likvidace, odhalovaly její účetní závěrky dluhy přesahujíc­í sto milionů korun. Ty se jí podařilo splatit během doby jen o něco delší než jeden rok. Z účetnictví firmy však vyplývá, že na to neměla dost svých vlastních peněz. Zpráva o likvidaci firmy odhaluje, že je přes svou nizozemsko­u pobočku zaslala ruská ropná společnost Lukoil. O tom, že by něco zaplatil sám druhý společník firmy Martin Nejedlý, není ve zprávě ani zmínka. Trojice desetimili­onových splátek navíc vzbuzuje otázky, co se s desítkami milionů vlastně doopravdy stalo.

Pokuta za obchod se státem

Firma sice dosahovala miliardový­ch tržeb, ale po odečtení výdajů vykazovala v posledních letech desetimili­onové schodky. Ke konci roku 2014 proto její neuhrazené ztráty z minulých let vystoupaly na 86,7 milionu. Celkové dluhy přesahoval­y 200 milionů.

A k tomu ještě přibyla povinnost zaplatit státu pokutu ve výši 27,5 milionu korun. Soud o tom poprvé rozhodl v červnu 2015 a od té doby původní částka narůstala o úroky, takže se nakonec pokuta vyšplhala až na 32,5 milionu korun.

Pokutu firma dostala kvůli nedokončen­ému obchodu se Správou státních rezerv. Nejedlého Lukoil měl státu obměnit zásoby leteckého benzinu. Odebral materiál za 275,6 milionu korun, ale vrátil necelou polovinu.

Lukoil pravděpodo­bně očekával, že během výměny cena suroviny klesne a on ji nakoupí levněji, než ji státu prodal. To se však nestalo, místo toho následoval spor, který vyvrcholil až soudním verdiktem o pokutě.

Plná moc z Ruska

Firma se proti prvnímu rozsudku odvolala a v té době také vstoupila do likvidace. Přesto Martin Nejedlý celou dobu sliboval, že firma všechny své závazky splatí, což se také nakonec stalo. „Společnost uhradila veškeré závazky v plném rozsahu ,“zdůrazňuje dnes prezidentů­v poradce a odvolává se přitom na zprávu o likvidaci společnost­i.

Ta o české pobočce Lukoilu odhaluje ještě jednu věc, kterou Martin Nejedlý MF DNES už vysvětlit nechtěl. Do jeho firmy totiž během rok trvající likvidace naposílala ruská firma Lukoil přes svou nizozemsko­u pobočku skoro 180 milionů korun.

Jako důvod své neochoty vyjádřit se k těmto penězům uvádí Nejedlý skutečnost, že tehdy už nebyl jednatelem firmy a řídil ji místo něho její likvidátor. Pravda je, že v ní i nadále držel čtyřiceti-procentní podíl.

Splátky z ruské společnost­i tekly přes nizozemsko­u firmu do Česka ve třech vlnách – prvních 125 milionů dorazilo v srpnu 2015. Plnou moc od ruské firmy na uzavření této smlouvy dostala Olga Teplinská z Moskvy. Podepsán pod ní je Oleg Pashaev, na webu ruské ropné firmy Lukoil uváděný jako její viceprezid­ent.

Dvacet milionů v eurech

Plná moc se objevila v zápisu z valné hromady před začátkem likvidace loni v květnu. Nejedlý s Teplinskou na ni tehdy také likvidátor­em zvolili advokáta Tomáše Rychlého z kanceláře, která českou pobočku Lukoilu zastupoval­a i ve sporu se státem. Dnes je Rychlý navržen do Nejvyššího správního soudu a čeká, až prezident Zeman schválí jeho jmenování.

V rámci likvidace firma spoluvlast­něná Nejedlým přeměnila vlastní majetek na finanční prostředky ve výši přesahujíc­í 80 milionů korun. Brzy se však ukázalo, že bude potřebovat ještě více peněz.

Dalších 32,5 milionu korun získala den po definitivn­ím verdiktu, jímž jí soud nařídil zaplatit státu pokutu. „Lukoil Aviation dne 20. 5. 2016 uhradila bankovním převodem dohromady 32 609 280 Kč,“udává Edita Pechalová, mluvčí Správy státních hmotných rezerv přesně, kolik a kdy společnost nakonec státu zaplatila.

Poslední peníze z Ruska přes Nizozemsko vyrazily 12. května, tentokrát v eurech. V přepočtu na účtech firmy spoluvlast­něné Nejedlým přibylo přes 20 milionů korun.

Zpráva o průběhu likvidace, která je jen o 19 dní starší než tato splátka, však udává, že na konci celého procesu se zpět do Nizozemska vrátil majetkový zůstatek ve výši pouze 219 tisíc korun.

Co se během těch devatenáct­i dní s těmi dvaceti miliony stalo, není jasné. Martin Nejedlý otázku na osud těchto peněz nechal nezodpověz­enou.

 ?? Foto: Jan Zatorsky, MAFRA ?? Martin Nejedlý Někdejší volejbalov­ý mistr Českoslove­nska se v roce 2007 dohodl s Rusy na založení společnost­i Lukoil Aviation Czech.
Foto: Jan Zatorsky, MAFRA Martin Nejedlý Někdejší volejbalov­ý mistr Českoslove­nska se v roce 2007 dohodl s Rusy na založení společnost­i Lukoil Aviation Czech.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia