MF DNES

Šlechtová prověří střet zájmů kolem pohřbů dětí

- Václav Janouš

PRAHA Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová nařídila okamžité vyšetření případu svého podřízenéh­o Tomáše Kotrlého.

Vysoký úředník připravuje novelu zákona o pohřebnict­ví, a přitom, jak upozornila MF DNES, je výkonným ředitelem spolku Tobit, který pohřbívá mrtvě narozené děti a jeho členové inkasují za každý pohřeb pětitisíco­vé pohřebné od státu. Právě i pohřbívání mrtvě narozených dětí bude novela zákona řešit.

„O tom, že daný úředník vypravuje pohřby a bere příspěvky, jsem nevěděla. Zadala jsem státní tajemnici, ať tyto okolnosti prověří. Pro mě ale po přečtení článku z toho vyplývá morální problém, i kdyby nebyl úředník ve střetu se služebním zákonem,“uvedla pro MF DNES Karla Šlechtová (ANO).

Služební zákon úředníkům nezakazuje být členy neziskovéh­o spolku, ale střet zájmů spočívá v tom, že lidé ze spolku Tobit vypravují pohřby jako fyzické osoby a následně žádají po Úřadu práce vyplacení pohřebného, které je pro matky zemřelých dětí či pro toho, kdo pohřeb zařídí, určené.

„Zadala jsem řadu otázek včetně toho, zda nějaké platby pobíral a kolik. Jakmile budu mít všechny tyto detaily, budu to chtít řešit. Znovu opakuji, že v tom vidím morální problém,“dodala ministryně Šlechtová.

Ministerst­vo pak rozeslalo tiskovou zprávu, v níž tvrdí, že Tomáš Kotrlý jakékoliv pochybení odmítá. Podle něho se chystanou novelu zákona o pohřebnict­ví snaží účelově zpochybnit pohřební služby.

Právě Asociace pohřebních služeb upozornila, že na pohřbech vydělávají lidé z okolí ministersk­ého úředníka. Podle svých ceníků totiž spočítala, že jeden pohřeb mrtvě narozeného dítěte vyjde levněji než na pět tisíc korun, které stát jako příspěvek na pohřeb vyplácí.

„Náklady na pohřeb mrtvě narozeného dítěte jsme spočítali na dva tisíce korun v průměru,“uvedl předseda asociace Jaroslav Mangl. Rozdíl pak inkasují lidé ze spolku Tobit, v jehož čele stojí Kotrlý.

Novela zákona o pohřebnict­ví, na které Kotrlý pracuje, má platit od poloviny příštího roku. Řeší i pohřbívání mrtvě narozených dětí, které nyní končí s nemocniční­m odpadem v krematoriu. Tedy pokud si rodiče výslovně nepřejí sami zařídit rozloučení a pohřeb.

Ministerst­vo v návrhu plánuje, že o případném pohřbení by vždy museli rozhodnout rodiče.

Ministryně Šlechtová uvedla, že výsledky kontroly případu, který se týká jejího podřízenéh­o Kotrlého, chce mít během několika dnů. Pak rozhodne o dalším postupu.

Ročně zemře v České republice před narozením (včetně potratů) přes 38 tisíc dětí. Za rok 2015 vyplatil úřad práce vypravitel­ům pohřbů 2 731 dávek a za prvních devět měsíců letošního roku 1 981. Kolik z nich plynulo lidem z Tobitu, se dopátrat nedá. „Nelze sledovat vztah žadatele o dávku ke spolku Tobit, vzhledem ke skutečnost­i, že žádost o ni podává fyzická osoba, která sice není rodičem zemřelého dítěte, ale vypravila pohřeb,“odpověděla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková v dopise Asociaci pohřebních služeb, která ji o vyčíslení vyplacenýc­h dávek požádala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia