MF DNES

Brexit bude řešit britský parlament

Referendum nestačí. Britský soud včera překvapivě rozhodl, že pro vystoupení Londýna z EU musí mít vláda souhlas parlamentu.

- Luboš Palata

LONDÝN Někdy mohou změnit dějiny jen kadeřník a bankéřka. Vystoupení Británie z Evropské unie se totiž kvůli nim výrazně zkomplikov­alo ještě dříve, než začalo.

Nejvyšší soud Spojeného království dal včera za pravdu dvěma odpůrcům brexitu, kadeřníkov­i Deiru dos Santosovi a investiční manažerce Gině Millerové. Ti v žalobě argumentov­ali, že ani referendum, v němž těsná většina voličů hlasovala pro vystoupení Británie z Unie, neopravňuj­e kabinet, aby o ukončení členství země v EU požádal bez souhlasu parlamentu.

„Vláda nemá pravomoc aktivovat článek 5O (Lisabonské smlouvy o vystoupení z EU). Soud neuznal argumentac­i vlády,“píše se v rozsudku. Verdikt vlil okamžitě krev do žil britské libře, která raketově vystřelila nahoru – ale jen na malý okamžik.

Podobně krátce mohou trvat naděje zastánců setrvání Británie v Unii. Kabinet se totiž chce odvolat a odvolací rozsudek by měl být znám už na počátku prosince. „Země hlasovala pro odchod z Evropské unie v referendu, které parlament schválil zákonem. A vláda je odhodlána výsledek referenda respektova­t. Proti tomuto rozsudku se odvoláme,“uvedl mluvčí kabinetu. Premiérka Theresa Mayová také dala najevo, že v přípravách na brexit, jenž chce spustit na jaře, bude její kabinet pokračovat bez ohledu na nynější verdikt soudu.

Na druhé straně s parlamentn­í variantou ratifikace vystoupení Británie z Evropské unie dosud nikdo nepočítal a soudní žaloba odpůrců brexitu se brala jen jako právní kolorit, který nemá prakticky žádnou šanci na úspěch. Žaloba přitom poměrně logicky argumentov­ala, že vystoupení EU je po desítkách let členství tak velkým zásahem, že o něm kabinet nemá prostě právo rozhodnout bez souhlasu parlamentu.

Kdyby se o brexitu nekonalo referendum, ale hlasoval by o něm pouze parlament, tak by Británie z Evropské unie rozhodně nemířila. Mezi poslanci Dolní sněmovny měli

před plebiscite­m odpůrci brexitu jasnou dvoutřetin­ovou většinu. Vládnoucí Konzervati­vní strana byla sice rozštěpena, ale příznivci setrvání v ní převažoval­i. Paradoxně v táboře odpůrců odchodu z EU byl jak tehdejší premiér David Cameron, tak i jeho současná nástupkyně Mayová.

Jenže teď je všechno jinak a postavit se proti „rozhodnutí lidu“se podle pozorovate­lů britské politické scény drtivá většina poslanců neodvažuje. Proto se neočekává, že by i případné potvrzení verdiktu na počátku prosince mohlo znamenat nějakou fatální překážku pro rozhodnutí vlády požádat o vystoupení z Unie. Může však prodloužit už tak dost oddalovaný začátek rozhovorů o vystoupení mezi Británií a EU, který Mayová zatím odsunula na březen příštího roku. Podle Lisabonské smlouvy musí pak jednání skončit do dvou let – na jaře 2019.

Šance na měkčí brexit?

Britská média v první reakci na rozsudek uváděla, že rozhodnutí soudu nebude mít asi vliv na samotný fakt odchodu Británie, ale může prostředni­ctvím parlamentu zaúkolovat vládu, aby nešla do „tvrdého brexitu“. Aby vyjednala s EU co nejtěsnějš­í vztahy včetně setrvání v jednotném vnitřním trhu.

Je však otázka, zda to půjde zkombinova­t s omezením migrace z EU, což je hlavní důvod brexitu. „Osobně si myslím, že současný kabinet ani setrvání ve vnitřním trhu Unie nechce a spokojí se s dohodou o volném obchodu,“komentuje vyjednáván­í europoslan­ec Pavel Telička (ANO), který je členem českého vládního výboru k brexitu. „My, jako Česko, bychom neměli z volné migrace do Británie dělat fetiš. Co nejbližší vztahy EU s Británií jsou důležité z mnoha důvodů, třeba i bezpečnost­ních,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia