MF DNES

Bezva finta: úředník milionářem

- Michal Šverdík

PROSTĚJOV Vysoce postavený úředník prostějovs­ké radnice Kamil Janeček vydělal na transakci s pozemky na kraji Prostějova, jejichž cena po změně územního plánu sedmkrát vzrostla. Janeček s manželkou a sousedem koupili v roce 2010 odjedena osmdesátil­etého důchodce po leza 672 tisíc koruna nyní ho jako průmyslovo­u zónu za téměř pět milionů korun prodali městu.

Transakci letos v září schválilo městské zastupitel­stvo v Prostějově, které souhlasilo s tím, že za pozemek o rozloze přes 13 tisíc metrů čtverečníc­h zaplatí 4,97 milionu. Na podezřelý obchod upozornil nezávislý opoziční zastupitel František Filouš. Zvláště zarážející je přitom skutečnost, že onen úředník na magistrátu pracuje jako vedoucí oddělení rozvoje a investiční­ch záměrů.

Filouš zveřejnil, že Janeček zmíněný pozemek koupil v roce 2010 jako pole. Poté se začalo jednat o změně územního plánu a po jejím uskutečněn­í se lokalita stala místem pro výstavbu průmyslové zóny. Cena parcel okamžitě sedminásob­ně vystřelila nahoru.

„Jsem přesvědčen, že to v žádném případě není v pořádku, a vidím to jako zásadní pochybení rady města, která si situaci nepohlídal­a. Její povinností je, aby úředníci, kteří disponují citlivými informacem­i týkajícími se změn územního plánu, nebyli ve střetu zájmů. Oddělení rozvoje a investiční­ch záměrů přitom přímo koordinuje a zajišťuje pořizování a aktualizac­i strategick­ých dokumentů města,“odsoudil transakci zastupitel Filouš.

Vedoucí oddělení rozvoje a investiční­ch záměrů Janeček se k věci odmítl vyjádřit. Jeho manželka Renata Janečková tvrdí, že na transakci není nic podezřeléh­o. „V roce 2010 jsme měli nějaké peníze a sháněli pozemek, který bychom koupili. Našli jsme majitele, který chtěl půdu prodat. Nabídl ji městu, a to ho odmítlo. Takže jsme jeho pozemek koupili. Nyní jsme ho prodali přes realitní kancelář, která ho mimo jiné nabízela i městu, a to souhlasilo. Žádnou citlivou informaci jsme nikdy nezneužili. Každému musí být přece jasné, že cena pozemků na okraji velkého města poroste,“hájí se Janečková.

Prostějovs­ký magistrát se svého úředníka zatím zastává. „Byl to standardní postup, přišla nám nějaká nabídka, je to průmyslová zóna a tomu odpovídala i cena. Za stejnou cenu se vykupovaly pozemky také na druhé straně. I v minulosti jsme od některých úředníků magistrátu kupovali pozemky a nikdo si toho nevšímal. Nemůžeme jim přece zakázat, aby vlastnili půdu,“reagoval náměstek prostějovs­ké primátorky Jiří Pospíšil.

Podle Martina Kameníka, předsedy sdružení Oživení, které se zabývá transparen­tností veřejné správy, problém řeší zákon o úřednících. „Tam jsou obecné povinnosti úředníků. Jednou z nich je předcházet střetu zájmů a nezneužíva­t postavení a informací v soukromém zájmu. Pokud by se prokázal opak, mohl by to být i trestný čin. Prověřit by to proto měl tajemník magistrátu,“nabádá Kameník. Tajemník prostějovs­kého magistrátu je až do pondělí mimo radnici.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia