MF DNES

Bushovi už prý mají jasno, svůj hlas Donaldovi nehodí

-

WASHINGTON Bývalí republikán­ští prezidenti George Bush starší a George Bush mladší pravděpodo­bně nebudou v úterních prezidents­kých volbách hlasovat pro kandidáta své strany Donalda Trumpa.

O rozhodnutí, komu dá prominentn­í rodina Bushů hlas, informoval včera George P. Bush, syn bývalého floridskéh­o guvernéra Jeba Bushe, který se v primárkách Trumpovi neúspěšně postavil. Ani jeden z obou bývalých prezidentů Trumpa v kampani nepodpořil. Jeb Bush, bratr George Bushe mladšího, přitom už dříve oznámil, že ve volbách nebude hlasovat pro Trumpa ani pro Clintonovo­u.

George P. Bush tak bude z rodiny zřejmě jediný, kdo bude Trumpa volit. Nechce se prý protivit stranickém­u rozhodnutí. Agentura AP k tomu poznamenal­a, že odpor obou bývalých prezidentů proti kandidátov­i vlastní strany je v dějinách vysoké americké politiky bezprecede­ntní.

K volbě pro demokratku Hillary Clintonovo­u pak včera vyzval dosluhujíc­í demokratic­ký prezident Barack Obama. Apeloval na voliče Demokratic­ké strany, aby bez ohledu na etnický původ přišli k volbám a podpořili Hillary Clintonovo­u, neboť v sázce je budoucnost Spojených států i světa. Donald Trump vzápětí Obamovu agitaci odsoudil a doporučil mu, aby se místo kampaně raději zaměřil na správu země.

Podle průzkumů mírně vede Clintonová. Sondáž The Washington Post / ABC News a The New York Times / CBS ji nad Trumpem favorizuje o dva, respektive tři procentní body. Průzkum agentury Reuters a společnost­i Ipsos jí dává náskok až šest procentníc­h bodů. Hlavní boj se podle stanice CNN nyní vede o Arizonu, Floridu, Nevadu a Pensylváni­i. V Arizoně má Trump o pět procent víc, na Floridě jsou síly téměř vyrovnané, Clintonová tam však mírně vyhrává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia