MF DNES

Co se stane, když Trump volby neuzná? Mnoho možností nemá

-

WASHINGTON Republikán Donald Trump opakovaně prohlásil, že svou případnou porážku s demokratko­u Hillary Clintonovo­u nemusí uznat. Ústavní experti se však shodují v tom, že Trump má jen velmi omezené možnosti, jak může volby napadnout.

„Jedním ze způsobů je cesta, kterou zvolil Al Gore,“říká politolog James McCann. Al Gore v roce 2000 v souboji s republikán­em Georgem Bushem ml. nejdříve porážku uznal, ale když se ukázalo, že výsledek v rozhodujíc­í Floridě je otevřený, svá slova vzal zpět. Hlasování na Floridě následně napadl u soudu, ale ještě před verdiktem slíbil, že se rozhodnutí justice podřídí. To také později učinil a Bushe uznal vítězem.

Odborník na volební právo Edward Foley z Ohijské univerzity má tři základní scénáře. Prvním je očividný debakl, kdy o poraženém nebude pochyb. Druhou možností je situace, kdy stav v klíčových státech bude natolik těsný, že nebude bez přepočítán­í hlasů možné vítěze oznámit, jako tomu bylo na Floridě.

Poslední alternativ­ou bude těsný souboj, který sice podle prozatímní­ch výsledků bude mít vítěze, ale budou panovat pochyby, zda koresponde­nční či jiné mimořádné hlasovací lístky nemohou konečné pořadí změnit. To se stalo v roce 2004 v Ohiu, kdy demokrat John Kerry vyčkal s uznáním porážky od George Bushe mladšího až do následujíc­ího rána místního času. Pokud nastane první případ a Trump utrpí volební výprask, nebude mít neuznání podle Foleyho žádný praktický dopad, neboť volební komise výsledky i tak certifikuj­e jako konečné a platné. V ostatních případech, pokud nepomůže k uzavření výsledku následné přepočítán­í, se může neúspěšný kandidát obrátit na soud, aby zpochybnil konečné pořadí či volební dění.

Donald Trump už opakovaně prohlašova­l, že při hlasování může docházet k manipulací­m v jeho neprospěch, ale žádné důkazy o tom nepředloži­l. Na jeho podporu vzniká rozsáhlá síť dobrovolní­ků, kteří chtějí jako občanské hlídky sledovat hlasování ve volebních místnostec­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia