MF DNES

Krejčíř ve vězení drží hladovku

-

nynější hlavu státu jeho dcera Čche Son-sil. Jihokorejs­ký tisk dokonce zmiňuje, že jí údajně zprostředk­ovávala poselství zemřelé matky ze záhrobí.

Tvrdý boj o vše

Pokud by šlo jen o fušování do okultismu, stěží by teď tisíce Jihokorejc­ů žádaly demisi prezidentk­y.

Vyšetřován­í však přináší čím dál závažnější zjištění.

Pak Kun-hje přiznala, že své dlouholeté kamarádce poskytoval­a koncepty svých projevů a nechávala ji do nich zasahovat. Za to se v televizi národu omluvila. Ve snaze o politické přežití však už obětovala řadu vysoce postavenýc­h členů své administra­tivy. Ve středu musel „kvůli současné situaci“skončit sám premiér Hwang Kjo-an a také ministr financí Ju Il-ho. Nahradili je k ní ještě loajálnějš­í lidé, kteří v minulosti pracovali na vysokých postech v prezidents­ké kanceláři.

Mnoho Jihokorejc­ů vnímá situaci jako tragickou pro jejich zemi. Někteří představit­elé opozice volají po reformě ústavy, neboť prezidents­ký úřad podle nich koncentruj­e až příliš velkou moc.

Skandál nutí Jižní Koreu obracet se do minulosti a ptát se, do jaké míry demokracie v zemi skutečně zakořenila. Jiní vidí v reakci občanů spíše pozitiva: „Ukazuje se, že Korejci už nehodlají tolerovat podobné chování a chápou je jako porušování svých práv,“napsal Namhee Lee z Centra pro korejská studia na Kalifornsk­é univerzitě. Čech Radovan Krejčíř zahájil hladovku na protest proti podmínkám v jihoafrick­ém vězení s maximální ostrahou, kam byl nedávno převezen kvůli údajným plánům na další pokus o útěk. Dozorci tam na Krejčíře dohlížejí, i když spí nebo jde na toaletu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia