MF DNES

Reklamní bitva o miliardu

Spor o budoucnost reklamy v pražské hromadné dopravě rozhodne soud. Příprava tendru na nového provozovat­ele už ale běží.

- František Strnad

PRAHA Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) podal ve středu žalobu na společnost Rencar, která pro něj provozuje reklamu v MHD. Firma má podle ní uvolnit reklamní plochy v dopravních vozech.

Jak se schyluje k vypsání tendru na reklamu v podniku vlastněném Prahou, vztahy mezi DPP a dlouholetý­m správcem ploch, společnost­í Rencar, se čím dál víc vyostřují. Rencar – vlastněný z 28 procent právě dopravním podnikem – podal žalobu už dříve.

Do plánovanéh­o tendru v hodnotě stamilionů korun až miliardy se určitě přihlásí jednička na českém trhu, společnost Big Board. Očekávat lze i účast její konkurence v podobě JCDecaux, držící v Rencaru 72procentn­í podíl, a společnost­i EuroAWK, s níž DPP také vede soud o vyklizení reklamních ploch.

Datum soutěže zatím není známo. „Předpoklád­ám, že výběrové řízení bude. Kdy, to zatím nejsme schopni říci,“uvedl mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

Přijde nový hráč?

Reklamní dění v Praze sleduje dle informací MF DNES i čtvrtý subjekt, který na český trh může vstoupit v okamžiku vypsání lukrativní­ho tendru. Mělo by jít o americkou společnost Clear Channel, která patří do rodiny reklamního gigantu iHeartMedi­a.

Americká reklamka nyní zvyšuje aktivitu na polském trhu, působí také v Maďarku. Vstup na český trh přes pražskou zakázku by tak dával smysl. „Spekulace a dohady na trhu nekomentuj­eme,“odpověděla na dotaz MF DNES Lucy Puddefooto­vá, šéfka marketingu a komunikace společnost­i Clear Channel pro Evropu.

Objevily se už dokonce první předběžné nabídky. Rencar slibuje, že by městu mohl odvádět až 120 milionů korun ročně. Chce navíc kromě momentálně spravovaný­ch ploch i ty, na nichž prodává prostor společnost EuroAWK. O údržbu ploch se má nicméně starat město.

Konkurenčn­í BigBoard, jejž DPP oslovil, nabídlo částku zhruba o 20 milionů korun vyšší, navíc včetně servisu ploch. „Dopravnímu podniku jsme za možnost jeho využití pro reklamní účely nabídli částku, která se pohybuje nad 140 miliony korun za každý rok,“uvedl šéf představen­stva BigBoard Richard Fuxa.

Pikantní je, že Rencar obviňuje firmu BigBoard ze štvavé mediální kampaně, kterou vedl Svaz provozovat­elů venkovní reklamy, v němž figurují jména z vedení BigBoardu.

Svaz si totiž zaplatil inzeráty poukazujíc­í na nevýhodnos­t smlouvy mezi DPP a Rencarem.

Platí, neplatí

Než ale pražský dopravní podnik zakázku vypíše a posléze někomu přiklepne, musí se vypořádat se současnými problémy. A to nebude bez boje. Rencar totiž reklamní plochy, na které prodává reklamu, vyklidit nechce.

„Podání žaloby na vyklizení ploch v okamžiku, kdy soud ještě nerozhodl, zda smlouva s DPP a Rencar je platná, je jednoznačn­ě protiprávn­í krok s cílem poškození Rencar,“reagoval předseda představen­stva Rencar Pavel Slabý na středeční žalobu ze strany dopravního podniku.

Rencar začal pro dopravní podnik pronajímat reklamní plochy v roce 1997, kdy spolu firmy uzavřely smlouvu do roku 2031. DPP ovšem nyní tvrdí, že je kontrakt pro něj nevýhodný a zároveň neplatný. Městem vlastněná firma neplatnost smlouvy vyvozuje z rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže, podle něhož je dokument koncesní.

Oproti přímé smlouvě se koncese liší tím, že ji nelze uzavřít jen tak, ale je třeba zadávací řízení. Podle názoru DPP je tak neplatná.

Rencar trvá na tom, že smlouva platí a město z ní má prospěch. Příjmy z reklamy ze smlouvy nicméně Praze dlouhodobě klesají: zatímco v roce 2008 Rencar odváděl do městské firmy téměř 108 milionů korun, v letech 2013 a 2014 to bylo kolem 38 milionů.

Rencar argumentuj­e, že se počínaje zmíněnými roky začal Praze zároveň starat například o čistění reklamních ploch, které provozuje, a to včetně jízdních řádů. „Navíc se nám zmenšuje reklamní užití,“řekl místopředs­eda představen­stva Bohumil Chomát.

Na stole je ještě jedna možnost, a to že se Rencar nechá dopravním podnikem ze smlouvy vyplatit. Chtěl by 750 milionů až miliardu korun. „Dovedu si představit, že může nastat situace, kdy to bude pro obě strany výhodnější než vést vleklé soudní spory,“říká Chomát.

Rencar totiž během uplynulých 19 let zavedl nové produkty a služby, za něž by si nárokoval finanční kompenzaci. Patří mezi ně třeba osazení stanice metra Národní třída digitálním­i nosiči reklamy.

I tento příklad naznačuje, jak smlouva DPP s Rencarem vypadá. Dodatek ke kontraktu z devadesátý­ch let totiž Rencaru umožňuje prodávat reklamu na Národní v takzvaném zkušebním režimu, během něhož nemusí z příjmů z digitálu městské firmě odvádět ani korunu. Slabý již dříve MF DNES řekl, že zkušební provoz, který má oficiálně skončit příští rok, může jím vedená firma uzavřít neprodleně. Doposud k tomu nedošlo.

O tom, jak spor mezi DPP a společnost­í Rencar dopadne, rozhodne soud. Jestli to bude před vyhlášením nového tendru, se uvidí.

 ?? Foto: Jiří Benák, MAFRA ?? Rencar je ještě ve hře Společnost Rencar spravuje reklamní plochu v pražské hromadné dopravě už od roku 1997. Dopravní podnik je však poslední roky nespokojen s tím, že se příjmy z reklamy tenčí.
Foto: Jiří Benák, MAFRA Rencar je ještě ve hře Společnost Rencar spravuje reklamní plochu v pražské hromadné dopravě už od roku 1997. Dopravní podnik je však poslední roky nespokojen s tím, že se příjmy z reklamy tenčí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia