MF DNES

Centrum máme, teď ještě nějakou tu literaturu

-

Ve světle posledních politickýc­h aktivit ministra kultury poněkud zapadla jedna zásadní zpráva: ministerst­vo od příštího roku zřizuje České literární centrum, o němž se hovoří již několik let a spisovatel­é i „lidé od literatury“po něm systematic­ky volají. Věc má jako obvykle několik háčků.

Nechme projednou stranou, zda taková instituce má smysl. Nemá, ale to se týká valné většiny státních aktivit. Může-li se ovšem stát tím či oním způsobem montovat do movitých i nemovitých památek, divadla, výtvarného umění, architektu­ry nebo hudby, proč by měla být literatura opomíjena. Obdobné instituce existují všude ve světě a teď alespoň budou mít českého partnera. Čeští spisovatel­é a překladate­lé, kteří jezdí na zahraniční stáže, se už nemusí stydět, že to jejich kolegům neumí Česko oplatit. A třeba začne vycházet ve světě více překladů české literatury.

Právě díky takovým literárním centrům a státní podpoře u nás vyšla řada překladů výjimečnýc­h děl třeba z Nizozemska, Maďarska, Finska, Švýcarska nebo Rakouska. V řadě případů jde přitom o knihy, jejichž četba vyvolává větší radost a zážitek než četba současné české produkce. Ne nadarmo je už od obrození klíčovou a možná nejlepší součástí české literatury literatura překladová, a na svou překladate­lskou tradici jsme právem hrdí.

Vyznívá to trochu ironicky – výměnou za to, že nám z ciziny posílají dobrou literaturu, my jim budeme posílat náš šrot. Sice to bude něco stát, ale v zásadě to pro nás stále bude přínosné. Tedy pokud bychom to brali tak, že vývoz i nekvalitní literatury představuj­e pořád smysluplno­u propagaci dobrého jména Česka ve světě a že této pověsti naopak neškodí. Ale pověsti, která je postavena na pivu, hokeji, Švejkovi a filmech nové vlny už nemůže uškodit nic.

Neplatí samozřejmě, že by se v české tvorbě – současné a zejména té minulé – nenašlo leccos, co stojí za to číst. Nejen pro vyhledávač­e okrajových bizarností a dekadentní intelektuá­ly, s rozkoší se nimrající ve svých obskurních zálibách, ale i pro příslovečn­ého běžného čtenáře.

Ale tak jako se dnes vynášejí spíše průměrné, nebo dokonce slabé tituly a autoři, tak jako se do čítanek dostaly ty nejméně zajímavé věci z minulých staletí, tak bude nepochybně stavěna i oficiální prezentace české literatury do budoucna. To už je taková hezká tradice. Varujícím faktem je už skutečnost, že literární centrum nebude samostatné, ale bude podléhat jiné instituci. Konkrétně Moravské zemské knihovně.

Ta se pod vedením ambiciózní­ho ředitele, univerzitn­ího profesora Tomáše Kubíčka, dávno nevěnuje jen půjčování knih, ale zaštiťuje také českou prezentaci na světových knižních veletrzích, třeba ve Frankfurtu a Lipsku. Svůj vliv jistě uplatní také úředník ministerst­va přes literaturu Radim Kopáč, který je v literární obci jemně řečeno kontroverz­ní postavou. Že bude k činnosti centra mlčet, nelze čekat ani od předsedy Svazu českých knihkupců a nakladatel­ů Martina Vopěnky, který je kromě své svazové funkce také aktivním nakladatel­em (relativně úspěšným) a spisovatel­em (relativně neúspěšným). A tak by se dalo pokračovat.

Zkrátka myšlenka centra je dobrá, její realizace je však třeba se obávat. Při nedávném předávání státních vyznamenán­í pod půtkami o osobu prezidenta poněkud zanikla skutečnost, že pro nezávisle a kriticky myslící osobnost – a kdo jiný už by jí měl být, když ne spisovatel – je problemati­cký fakt, že by měla přijmout vyznamenán­í od státu (jakéhokoli). Taktéž by pro ni mělo být sporné být součástí státem organizova­né sebepropag­ace.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia