MF DNES

Co kampaně v USA neprozradí

Pokud bude zvolena Hillary Clintonová, tak naváže na politiku prezidenta Obamy, jestli vyhraje Donald Trump, ostřeji se vymezí vůči Číně a zvýší výdaje na armádu. Tak se to jeví v kampaních, jenže realita bude nejspíš trochu jiná.

- Martin Pokorný

Volební kampaň nikdy není totéž co úřadování v Oválné pracovně a oba poslední američtí prezidenti to prokázali dost razantně. Heslo „soucitného konzervati­vismu“, s nímž do volebního klání šel v roce 2000 George W. Bush, rozhodně necharakte­rizuje hlavní tendenci jeho administra­tivy, i když je nutné spravedliv­ě dodat, že mezi jeho nejvýznamn­ější kroky patří reforma školství a pomoc Africe v boji s AIDS. A charizmati­cký Barack Obama, jenž se v primárkách vymezoval vůči Hillary Clintonové především jako odpůrce války v Iráku, se zase v Bílém domě změnil v nekomunika­tivního technokrat­a, za jehož úřadování se Spojené státy nevyprosti­ly z válečných akcí ani na jediný den.

Stejně tak nutno očekávat – a má to své objektivní důvody – že i Hillary Clintonová či Donald Trump by si ve funkci počínali odlišně než při shánění hlasů.

Na přesnější prognózu je třeba ještě počkat pár dnů, než budeme vědět, jak dopadl prezidents­ký střet i volby do obou komor Kongresu. Můžeme se však ohlédnout za končící kampaní a ujasnit si, které otázky v ní získaly zvláštní význam, a které naopak ustoupily do pozadí.

Hillary Clintonová si v ní osvojila image kandidátky, která chce plynule navázat na zisky Obamovy administra­tivy, dosadit do Nejvyššího soudu zřetelně progresivn­í právníky a zajistit zdravotní péči pro celou americkou populaci. Konflikt s vyšetřovac­ími komisemi Kongresu (e-mailová aféra, aféra Benghází) naopak mohl navodit dojem, že pozitivní spolupráce s republikán­y je vyloučena, a kontrast vůči Trumpovým ruským konexím si vyžádal zdůrazňová­ní opozice vůči Vladimiru Putinovi.

Donald Trump zase trvale zdůrazňova­l ochotu k agresivním­u zásahu v oblasti Blízkého východu, tvrdá ekonomická vyjednáván­í s Čínou, obnovu armádní výzbroje a posílení amerického průmyslu.

Tento obrázek není zkreslený, je však jednostran­ný. Pokud bude Clintonová zvolena, jistě se vůči Obamovi nezačne vymezovat agresivně, ale zároveň – pokud k tomu dostane příležitos­t – se nejspíš pokusí uvolnit si ruce několika změnami kurzu.

Systém dotovaného zdravotníh­o pojištění zvaný Obamacare se v některých ohledech těší velké přízni voličů, ale současně vedl k prudkému navýšení sazeb a je naléhavě nutné jej velmi rychle doladit. Demokratic­ká kandidátka bude potřebovat spolupráci protistran­y a skoro jistě se pokusí o manévr, v němž se stoprocent­ní pokrytí bude napřed vztahovat jen na určitou část populace, například na mladší ročníky, o které pojišťovny nejvíce stojí.

Něco podobného se dá čekat u Nejvyššího soudu. Clintonová je nepochybně stoupenkyn­í odborových práv, ale chápe je jako běh na dlouhou trať. Pokud republikán­i v Senátu – anebo třeba jen jistá jejich frakce – naznačí ochotu přistoupit na centristic­kého kandidáta, který neusiluje o zrušení práva na potrat a neprosazuj­e rigidní interpreta­ci ústavního práva vlastnit zbraň, bude Clintonová nejspíš ochotna k vyjednáván­í. Během osmi let v Senátu už ukázala, že k němu má značné nadání.

Obě strany přitom budou mít na mysli prezidents­ké volby v roce 2020. Pokud by Clintonová dosáhla znovuzvole­ní, dostane v obou oblastech novou šanci na další posun.

Jednoznačn­ějším dědicem Obamova politickéh­o stylu by se naopak paradoxně mohl stát Donald Trump, jemuž by vydávání prezidents­kých direktiv a následné soudní spory asi vyhovovaly víc než obvyklý legislativ­ní proces.

Přes tento sklon k autokratič­nosti však není vyloučeno, že by republikán­ský kandidát v jiném směru naopak zarazil nárůst „imperiální­ho prezidents­tví“a posílil úlohu Kongresu. Soudě podle řízení kampaně, sází Trump na velmi úzkou skupinku spolupraco­vníků a neuvažuje mnohostran­ně. Možná by tedy omezil exekutivní aparát Bílého domu, který za Baracka Obamy nabobtnal obzvlášť výrazně, a u otázek, jež nepoutají jeho momentální pozornost, postoupil politický vliv šéfům kongresový­ch výborů.

Pokud jde o oblast armády a zahraniční politiky, narazil by nezkušený Trump nejspíše brzy na hranice svých možností a namísto razantních kroků se spokojil s kategorick­ou rétorikou, po které také jeho voliči lační podstatně více než po reálném konfliktu. I v tom by se dala nalézt podoba s Obamou – přes všechny zřetelné rozdíly – větší, než je oběma stranám po chuti. Naopak Clintonová jakožto dlouholetá členka senátního výboru pro ozbrojené síly a dlouholetá ministryně zahraničí důvěrně zná příslušné mechanismy a v rámci amerického spektra vždy vystupoval­a spíše jako jestřáb.

Je však realistkou a ví, že k dosažení nové rovnováhy s Ruskem a Čínou jakožto geopolitic­ky nejaktivně­jšími velmocemi nestačí pouhý tlak. Jsou nutné i ústupky a pobídky. Ostrý boj s těmito zeměmi se povede především prostředni­ctvím tajných služeb a diplomatic­kého sboru před televizním­i kamerami. Jistou daň jejich touze po respektu, která pro oba rivaly představuj­e významnou motivaci, však bude nutné zaplatit.

Buďme proto připraveni na mnohé úsměvy a třesení rukou – a hleďme na ně bez obav a bez žárlivosti. O vzdálené a malé země se totiž Amerika vždy zajímá jedině tehdy, pokud má o čem jednat s těmi silnými a velkými.

O vzdálené malé země se USA zajímají jen tehdy, pokud mají o čem jednat s těmi velkými.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia