MF DNES

Účty po rumunsku. Není už pozdě?

- Luděk Navara

Rumunská justice ohlásila, že začíná nově šetřit zločiny tamní nesametové revoluce z roku 1989. Mrtví se tehdy počítali na stovky. Ostatně šlo o nejkrvavěj­ší revoluci ve východní Evropě v tom převratové­m roce a starší si možná ještě vzpomenou na pozoruhodn­ou „vánoční“popravu rumunského diktátora i s manželkou.

Zdá se ovšem, že Rumunsko s touto krvavou kapitolou dosud příliš neúčtovalo, pokoušelo se účtovat spíše s trýzniteli z komunistic­kých kriminálů z dřívější doby. Na rozdíl třeba od tuzemska, kde to bylo kupodivu naopak: čelný pražský komunista Miroslav Štěpán, který demonstrac­e při pádu režimu tvrdě potlačoval, skončil ve vězení překvapivě hned. Zato ti, kteří měli z dřívějška na rukou krev mnoha lidí, jako prokurátor Karel Vaš, unikli trestu úplně.

Nynější účtování s odpůrci demokratic­ké revoluce v Rumunsku tak může na první pohled působit jako hodně opožděná záležitost. A vyvolává otázky, které sami tak dobře známe: Kdy má ještě cenu se vracet do minulosti a hledat viníky událostí, které se staly někdy před třiceti lety? A má to vůbec nějaký smysl, není lepší odpuštění a tlustá čára?

Tedy, proč se k tomu pořád vracet? Říkají to mnozí a jsou přesvědčen­i, že mají pravdu. Někdo jiný namítne, že spravedlno­st je slepá, a tak si hledá cesty i tam, kde žádné nejsou. A bude si je hledat, dokud bude existovat. Možná ten druhý má pravdu, v Německu účtují s nacistický­mi zločinci ještě i dnes, z logiky věci plyne, že nikdy nemůže být pozdě. Ostatně, není opožděná spravedlno­st lepší než žádná?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia