MF DNES

Vojtek hledá věčné mládí

V Hybernii si k deseti letům scény nadělili muzikál Mefisto s faustovský­m motivem, který divákům nabídne přesně to, co čekají.

- Tomáš Šťástka

Goethova faustovská otázka věčného mládí za cenu úpisu duše dostala v pražském Divadle Hybernia podobu standardní­ho nenáročnéh­o, ale dobře zrežírovan­ého muzikálu.

Autorem předlohy a režisérem kusu připravené­ho k deseti letům zdejší scény je Zdeněk Zelenka. Celkem logicky si ke zpracování vybral známější a přístupněj­ší první část Goethova Fausta, kterou zasadil do renesanční Itálie. Zelenka se mimo jiné prosadil i jako scenárista či režisér filmových a televizníc­h pohádek. To nezapře v jednom z nejvýrazně­jších motivů, tedy střetu Boha s Ďáblem licitující­m o Faustovu duši. K divákům promlouvaj­í jejich hlasy jakoby shůry, zatímco na pódiu tančí dvě zakostýmov­ané postavy. Osvěžující nápad sráží jen to, že se kreace tanečníků omezily na několik pohybů a začnou se brzy opakovat.

V úvodu je podobně nadzemsky vyobrazen i Mefisto. K Faustovi promlouvá pouze skrze hlas a stín vrhaný na oponu. Titulní postava se však pak zhmotní, aby společně s hlavní hvězdou večera Josefem Vojtkem na střídačku zahrála obě role. Vojtek, který si po herecké stránce nevede špatně, totiž představuj­e pouze starého Fausta či Mefista ve Faustově těle.

V dobrém rytmu

Na první předpremié­ře se ve druhé roli mladého Fausta/Mefista představil Petr Ryšavý, mladá muzikálová tvář se s velkou rolí poprala, silnější je však v negativní úloze Mefista, jako mladému Faustovi mu chybí potřebné charizma. Které tak lze spíše čekat od přece jen protřelejš­ího Jana Kříže v alternaci.

Ač v Hybernii nemají živý orchestr, hudba z pera Daniela Bartáka drží spolu se Zelenkovou svižnou režií muzikál v dobrém rytmu. Neurazí ani texty Borise Pralovszké­ho, i když jim občas zřejmě vinou ozvučení není zcela rozumět.

Režisér se kromě zmíněných tanců Boha s Ďáblem nebojí místy rozehrát více dějů zároveň či vtipně zhmotnit některé Faustovy představy. Muzikálu pro pobavení odpovídají i standardní scéna či kostýmy. Mefisto se tak řadí k tomu lepšímu, co u nás žánr nabízí, tedy po bok Evity, Addams Family či novinky Bonnie & Clyde.

 ?? Foto: archiv muz. Mefisto ?? Mefisto i Faust V hlavní roli se s Josefem Vojtkem (na snímku) bude střídat Jiří Zonyga.
Foto: archiv muz. Mefisto Mefisto i Faust V hlavní roli se s Josefem Vojtkem (na snímku) bude střídat Jiří Zonyga.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia