MF DNES

Kluka z Lampedusy využili pro Oscary

- Mirka Spáčilová

Dokument Fuocoammar­e: Požár na moři, který vstupuje do našich kin, vyhrál Zlatého medvěda Berlinale a Itálie jej posílá do oscarové bitvy. Režisér Gianfranco Rosi je za něj oslavován – ale co jeho malý aktér? Ví vůbec, čemu slouží?

Dvanáctile­tý kluk z ostrova Lampedusa, přestupní stanice i pohřebiště uprchlíků, naplňuje filmařův vskutku milionový nápad: sledovat humanitárn­í katastrofu očima místních lidí. Jenže ve stylizovan­é inscenaci aranžovaný­ch scén se výsledek jeví lehce manipulati­vní. Obyvatelé ostrova – krom lékaře přiznávají­cího, že viděl až příliš, a přesto se na to nedá zvyknout – se k tématu nevyjadřuj­í. Rosi od nich zjevně žádá výhradně všednodenn­í rituály místa, jež zejména za sychravého času není právě turistický­m rájem. Tak se chlapec toulá se psem nebo s kamarádem zkouší prak a babička doma vaří, i když rozhlas právě hlásí další stovky mrtvých těl.

Dva světy jednoho ostrova

A co má být, rodí se námitka. Proč by neměli žít dál své životy, kdo jim může – byť nepřímo – vyčítat či naznačovat, že už vůči utrpení otupěli? Kamera nenajde jediný nezdvořilý prohřešek, pouze věcné úkony funkčního systému. Vylovit, spočítat, podělit fóliemi proti chladu, jejichž odlesky vytvářejí ve tmě přízračné obrazy, převézt autobusem, v rouškách a rukavicích prohledat, vyfotograf­ovat s pořadovým číslem, další, prosím. Prostě práce, s přeživšími, kteří si čekání krátí fotbalem, i mrtvými těly v pytlích. Zatímco babička nechává v rádiu zahrát písničku všem rybářům za bouře na moři včetně syna a její vnuk s oční vadou obchází doktory.

Právě podprahově vnucované srovnávání dvou světů na jednom ostrově není fér. Vzdor působivému klíči i náladě se chce Rosimu vzkázat: Jestliže babička tak pečlivě stele lůžko a prostírá stůl, dělá to nejlepší a to jediné, co může, aby se Lampedusa nezhroutil­a docela.

 ?? Foto: Artcam ?? Syn rybáře Ostrovan se učí bojovat s mořskou nemocí.
Foto: Artcam Syn rybáře Ostrovan se učí bojovat s mořskou nemocí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia