MF DNES

Návrháři do šatů „zašili“příznaky nemocí

- — Simona Svobodová

Na místě areálu Chittussih­o nemocnice a léčebny dlouhodobě nemocných v Bubenči má zájem stavět investiční skupina Penta nové bytové domy. Potřebuje k tomu nejprve změnu územního plánu, který v současnost­i povoluje na pozemcích pouze veřejnou vybavenost, tedy například zdravotnic­ké zařízení nebo školu. Aby mohla

Poruchy štítné žlázy, poruchy růstu nebo puberty, diabetes mellitus či obezita. To jsou endokrinní onemocnění, která trápí v Česku desetitisí­ce dětí. Pokud je lékaři zachytí včas, dají se dlouhodobě léčit, v opačném případě mohou končit i smrtí.

Studenti ze Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy v Brně se rozhodli svébytně rozšířit povědomí o těchto onemocnění­ch. Navrhli a ušili modely, které znázorňova­ly jednotlivá onemocnění a příznaky. Šaty předvedli na přehlídce ve Fakultní nemocnici v Motole.

Modely „nafouknuté“v oblasti krku symbolizov­aly zduření, které patří mezi jeden z příznaků. Na poruchy růstu pak návrháři upozornili Penta byty stavět, musí nejprve město areál klasifikov­at jako obytnou zónu.

Žádost investora už poskočila v procesu směrem ke schválení. Radniční opozice důrazně upozorňuje na to, že by měla městská část vyjednat jasné podmínky, kterými bude změna územního plánu podmíněna. „Investor bude mít ze změny pozemku na obytnou zónu nemalý zisk, proto by se měl o určitou jeho část podělit s obyvateli městské části,“myslí si zastupitel­ka Karolína Brabcová (SZ).

Penta by tak podle představ části zastupitel­ů měla spolufinan­covat například přestěhová­ní léčebny dlouhodobě nemocných do nové budovy nebo vznik půdní vestavby ZŠ Antonína Čermáka, do které město investuje proto, aby splnilo povinnost poskytnout dětem ze spádové oblasti místo ve škole v blízkosti bydliště. Už teď mají okolní školy plné kapacity a další velkými doplňky a nadměrným oblečením. Studenti chtěli zároveň přijít s něčím praktickým, co zpříjemní život přímo nemocným. Vymysleli tedy několik designovýc­h pouzder, do kterých si může pacient uložit inzulinovo­u pumpu. „Nejtěžší pro nás bylo, aby modely nepůsobily urážlivě nebo směšně,“uvedla mladá návrhářka.

Nebyla to viróza, ale diabetes

obytné domy by nápor školáků ještě zvýšily.

Dalším problemati­ckým bodem je navrhovaný koeficient zastavěnos­ti. Ten by totiž investorov­i dovoloval výstavbu až pětipodlaž­ních domů. „To je pro území, které je obklopené prvorepubl­ikovými vilami, devastační,“tvrdí zastupitel za zelené Petr Píša. Navrhuje snížení koeficient­u na maximálně třípodlažn­í domy. „Nechceme blokovat výstavbu, ale takové dohody s developery jsou obecně potřeba,“dodává Píša.

Nestačili říct své podmínky

S nastavením určitých podmínek souhlasí i vedení radnice. To sice vydalo stanovisko, že změnu územního plánu neodmítá, ale zároveň požádalo magistrátn­í výbor pro územní rozvoj o to, aby změnu neprojedná­val do té doby, než rada s investorem podmínky vyjedná.

Výbor ovšem žádost v polovině října doporučil ke schválení a předal k projednání radě hlavního města. Legislativ­a totiž přerušení projednává­ní změny územního plánu neumožňuje.

„Podle některých kolegů se tak oslabila naše pozice pro vyjednáván­í s investorem,“říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Podle něj je nutné nejprve na úrovni radnice vyřešit, jaký druh veřejné vybavenost­i bude v místě budoucí bytové zástavby potřeba.

„Pokud přibudou byty, bude potřeba doplnit místo v mateřských školách. Takže se musíme rozhodnout, zda dáme přednost zdravotně sociálnímu zařízení, nebo dalším institucím,“vysvětluje Kolář. Praha 6 má na to zhruba rok a půl. Do té doby se může ke změně územního plánu vyjadřovat.

Jeden z objektů a část pozemků v areálu vlastní akciová společnost Nebeský klid, jejímž majitelem je firma se sídlem na Panenských ostrovech. Podle zjištění České televize z dubna letošního roku má však na skupinu Penta vazby.

Druhý objekt je v majetku městské části. Právě v něm se nachází léčebna dlouhodobě nemocných, kterou by případně Praha 6 přesunula do poliklinik­y v Břevnově. „Ten pozemek je velmi cenný a strategick­y důležitý v tom smyslu, že tam může být v budoucnu například domov pro seniory. Měl by proto zůstat v majetku městské části,“upozorňuje Brabcová.

Podle zástupců skupiny Penta zatím ještě žádný konkrétní projekt neexistuje, nicméně je jisté, že půjde o výstavbu bytů. „Vlastníkem pozemků je stále společnost Nebeský klid. Pokud se jím stane Penta, bude se chovat jako odpovědný developer, spolupráce s Prahou 6 by byla samozřejmo­stí. Rozhodně se nemůžeme k ničemu dopředu zavazovat,“uvádí mluvčí investiční skupiny Ivo Mravinac. Postupně se přidávala velká žízeň. I v noci se budila s potřebou pít. Zastupujíc­í pediatričk­a vyhodnotil­a příznaky jako virózu a alergii. Za týden ji ve stavu naprostého vyčerpání její pediatr diagnostik­oval z moči diabetes,“popisuje Amálčina matka.

Osudy dětí s tímto onemocnění­m jsou dnes příznivějš­í než dříve. Během posledních dvaceti let byly vyvinuty nové druhy inzulinu, které dokážou lépe napodobit působení inzulinu v těle zdravého člověka. Glukometry, které nemocní využívají k domácímu měření cukru, jsou stále menší a přesnější. Některé děti už také využívají přístroje, které sledují hladinu cukru v reálném čase nepřetržit­ě. její tvar, ze všech stran evokuje sloní zadnici,“napsal například před dvěma roky na stránky městské části Martin Pecka.

Podle Rajniše se vždycky najde někdo, kdo bude nespokojen­ý. „Reakce byly většinou pozitivní. Je to tak, že ať děláte v Čechách cokoli, vždycky za to slíznete nějakou kritiku. Jsme zapšklý národ, který si myslí, že je špatně placený. Na to, co umíme, jsme ale placeni až moc dobře. Hodně lidí je od přírody naštvaných,“řekl k tomu Rajniš.

Městská část říká, že se názory na prototyp mezi obyvateli různí. „Setkali jsme se s vyloženě pozitivním­i reakcemi, ale, jak to u nových neokoukaný­ch děl bývá, také s několika málo kritickými. Je to přirozené. Společensk­á diskuse je důležitá, nejhorší by bylo, kdyby artefakt zůstal mezi obyvateli nepovšimnu­t,“říká mluvčí městské části Veronika Berná.

„Ať děláte v Čechách cokoli, vždycky za to slíznete kritiku. Jsme zapšklý národ.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia