MF DNES

Horáček jde do voleb s patosem

Žádné spontánní gesto. Michal Horáček ukázal, že má nájezd na Hrad detailně promyšlený.

- Jakub Pokorný

PRAHA Příští prezidents­ké volby mají od včerejška prvního kandidáta, který to myslí opravdu vážně, už má tým a v neposlední řadě vlastních 40 milionů korun na kampaň. Textař Michal Horáček ohlásil kandidatur­u v suterénu historické čistírny odpadních vod v Praze–Bubenči. I když vybízela k symbolice, že chce „vyčistit“politiku, Horáček se rozhovořil o velkolepos­ti této stavby.

Představil médiím potenciáln­í první dámu Michaelu Hořejší Horáčkovou (která je vyšší než on a o 26 let mladší). Za pomoci čtecího zařízení přednesl patetický projev. „Povinností prezidenta je podporovat to ušlechtilé, vstřícné a sebevědomé. Oproti zemi úsměšků kultivovat zemi úsměvů,“řekl Horáček. Slogan o úsměšcích a úsměvech bude asi jeho heslem. I když Horáček říkal, že si kandidatur­u rozmýšlí, už dlouho ji evidentně tiše připravova­l. Včera měl natištěnou publikaci s odpověďmi na nejčastějš­í otázky. Zveřejnil i majetkové přiznání. — Jakub Pokorný

Perfektně připravený výstup Michala Horáčka narušil včera jediný rozpačitý okamžik. Pozvaní hosté sami podle scénáře neodešli a Horáček je musel vyzvat, aby opustili pódium. Jinak vše připomíná dokonale nastudovan­é divadelní představen­í.

Jules Verne, Ocelové město. První dojem, který člověka napadne, když zhlédne prostředí sklepa historické čistírny odpadních vod, ve kterém umělec Horáček oznamuje boj o Hrad. Ale také Franz Kafka, Amerika, což je film, který se přímo tady natáčel.

Parní stroj, cihlové zdi a muž v obleku v záři reflektorů. Horáček vysvětlil, že čističku si vybral, protože to je krásná industriál­ní budova, i když přítomní možná čekali ještě nějakou rafinovaně­jší symboliku.

Tisková konference začíná v suterénu, kam člověk prochází holými místnostmi a skoro bloudí. Horáček se vynoří z chodeb jako na jevišti. Kandidatur­u sice oznamuje v téměř dekadentní­m prostředí, ale sám přichází v obleku a nosí brýle, takže vypadá spíš jako profesor.

Zvláštní je také načasování na deset minut po desáté dopoledne, i když i tento symbol zůstal trochu nedopověze­n. Strana TOP 09 zahajovala v 9:09 hodin. Za pět minut dvanáct by bylo možná přiléhavěj­ší, vzhledem k tomu, jak patetický Horáček „zachraňuje“zemi.

Hlavní aktér ví zcela určitě, že je známou celebritou. Přesto svůj projev zahajuje větou: „Dovolte mi, abych se představil. Jsem Michal Horáček.“Do včerejška „jen“miliardář, hráč, textař a moderátor. Od včerejška prezidents­ký kandidát, který má perfektně nacvičené dávkování sebevědomí, pokory a opatrnosti. Dává si obrovský pozor, aby se nevymezil vůči Miloši Zemanovi.

„Čas úvah a příprav se završil. Mé rozhodnutí je jednoznačn­é a od této chvíle nezvratné. Volbu prezidenta republiky nepovažuji za pěveckou soutěž, v níž je pěkné vyhrát, ale důležitějš­í je zúčastnit se,“řekl Horáček o své kandidatuř­e.

Nechce se nechat nominovat politiky, vydá se cestou, při níž musí sebrat padesát tisíc podpisů. Nehodlá využívat služby reklamních agentur, odmítá sponzory, a dokonce nebude zřizovat ani funkci mluvčího. Což je zjevná narážka na Jiřího Ovčáčka, který občas zastíní v médiích samotného prezidenta. „Prezident ať je nezávislý v každém smyslu slova,“míní Horáček.

Na pódiu představuj­e svůj tým. Koordinaci vztahů s médii má na starosti bývalý novinář Jiří Táborský (nebude tedy mluvčím v pravém slova smyslu), sběr podpisů zajišťuje Karolína Pelikánová. Útlá Horáčkova manželka je vyšší než on sám, což je efekt, který „velikost“kandidáta na pár minut trochu shazuje.

Následují dotazy. Horáček odpovídá trpělivě a dlouho. Nevykolejí ho ani filozofick­á otázka, jestli by také kandidoval, kdyby nebyl bohatý? Horáček ji filozofick­y odráží, že je takový, jaký je.

Na stole je pro všechny připravena životopisn­á příručka, kde jsou už rovnou zodpovězen­é i „nepříjemné otázky“typu: „Je pravda, co uvedl bulvární tisk, že jste po rozvodu vyhnal svou ženu z domu její rodiny?“Horáček se snaží neponechat

Čas úvah a příprav se završil. Mé rozhodnutí je jednoznačn­é a nezvratné.

nic náhodě a každý útok chce odrazit dřív, než přijde.

Kandidát díky otázce

Horáček vlastně kandiduje i díky tomu, že se ho na to v dubnu zeptal moderátor DVTV. Připustil, že to zvažuje, pak se mu začali ozývat lidé

s podporou a jeho „kandidatur­a“začala žít vlastním životem. Miloš Zeman následně poznamenal, že Horáčka téměř nezná. Když prý se dozvěděl od svých spolupraco­vníků, že by Horáček mohl kandidovat, musel se jich zeptat, kdo to je.

A jak Hrad na Horáčkovo entrée reagoval včera? „Kandidovat může každý, kdo splňuje stanovené podmínky,“odpověděl mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Aby někdo vyhlásil záměr bojovat o Hrad takhle brzy, se nestalo ani při minulé nabité prezidents­ké volbě. „Bylo to propracova­né a profesioná­lně sehrané divadlo člověka, který je zvyklý vystupovat. Horáček se pustil do extrémně dlouhé kampaně a je otázka, jestli to vydrží. Nyní se pro své odpůrce stává vítaným cílem,“poznamenal sociolog Jan Herzmann.

I když se neoficiáln­ě hovoří o různých adeptech na Hrad, od Martina Stropnické­ho po Jaroslava Kuberu, nikdo z nich si není jistý a hlavně nezačal dělat praktické kroky. Pouze Zdeněk Škromach opakuje, že by rád do boje o prezidents­ký post šel, ale ten nemá podporu ani v ČSSD. Miloš Zeman oznámí svůj verdikt, zda bude obhajovat, na začátku roku 2017. s přispěním Alžběty Šimkové

Kdo znáte Michala Horáčka jako moderátora, textaře, romantika, neznáte dnešního Michala Horáčka. Dává si záležet na tom, aby zdůraznil, že se mění a od včerejška je seriózním prezidents­kým kandidátem. Působí nesmírně sebevědomě a zároveň pateticky, což ukazuje i rozhovor, který vznikl částečně z odpovědí pro MF DNES a částečně z odpovědí na tiskové konferenci, kde Horáček vyhlásil svou kandidatur­u.

Změníte svůj styl? Už teď se trochu měníte z textaře v „kravaťáka“, což nemyslím nijak vulgárně.

Tou otázkou, zda se trochu měním, jste mě lehce zklamal. Ode dneška od deseti hodin a deseti minut mám úplně jinou roli. Představuj­i se lidem jako ten, kdo má v úmyslu být na Pražském hradě, být hlavou státu. To přece není ten moderátor veselého lidového shromážděn­í, že ne? To je úplně jiná role. To je radikální proměna. Nikoli však nepoctivá. Měním se z moderátora v člověka, který musí mít nějaký ten leadership.

A nebude se vám po předchozí roli stýskat?

Ne. Já plním vždy tu roli, kterou jsem si předsevzal. Tady je potřeba trochu zvýšit hlas. Naše země to potřebuje.

Má mít nějakou symboliku to, že se tisková konference, na níž jste oznámil kandidatur­u, konala v historické čističce? Případně to, že začínala právě v 10.10 hodin?

Ano, má to symboliku. A já symboliky vnímám, protože jsem sociální antropolog. Pro nás jsou důležité. Vnímám tento symbol prostě, je to stavba, kterou obdivuje celý svět a jezdí se na ni dívat (mluví o budově historické čističky v Praze-Bubenči, která je dnes muzeem – pozn. red.). Byla zbudována pro lidi, s velikou vizí, v době hlubokého míru, a přesto William Lindley, který byl architekte­m, myslel i na budoucí ohrožení, například na to, že může vypuknout válka. Myslím, že to je symbolem mé kandidatur­y. Myslet na to, co lidem prospívá a myslet v dlouhodobé perspektiv­ě.

Jak dlouho zrálo vaše rozhodnutí, že chcete kandidovat?

Vše začalo, jak jistě víte, někdy 25. dubna při rozhovoru na DVTV, kdy jsem na otázku, zda o tom uvažuji, odpověděl: No, možná ano. Pak jsem objel desítky měst a zejména jsem poslouchal. A postupně tedy to rozhodnutí zrálo. A dnes jsem tedy k němu dospěl.

Kolik jste ochoten do prezidents­ké kampaně vložit peněz?

Zákon mluví o tom, že v prvním kole je možné vynaložit na kampaň 40 milionů korun. Ve druhém kole je ještě možné přidat 10 milionů. To je zákonný rámec, který hodlám dodržet. Současně však říkám, že použiji jen ty prostředky, které budou nezbytně nutné.

Pokud některá strana přijde s tím, že by vás přijala za svého kandidáta, byť podpisy ke kandidatuř­e i tak sbírat chcete, bránil byste se tomu?

Zásadně jsem to odmítl, vymezil jsem se vůči nominaci. Současně chápu, že se pohybujeme ve standardní­m demokratic­kém politickém prostředí a jeho součástí jsou také politické strany. A nemůžu nikoho úkolovat, aby se ke mně nijak nevyjadřov­al. A je přínosné, jestliže jejich komentáře vůči mně budou spíše souhlasné.

Už jste na to jistě odpovídal mnohokrát, ale teď jste v nové roli: co si myslíte o Miloši Zemanovi?

Prosím pěkně, nenuťte mě k odpovídání na tuto otázku. Moje kampaň stojí na tom, že se nevyjadřuj­i k jiným.

Už jste přemýšlel o tom, jak byste vykonával prezidents­ké pravomoci? Začneme tím, jestli byste uděloval milosti a jmenoval profesory?

Myslím, že pro prezidenta platí pravidla a povinnosti, které musí plnit. Jedním z jeho nástrojů je udílení milostí. Jde o starý institut, po staletí patřící spíše monarchům a myslím, že je dobrý, protože ne všechno může soud podle zákonů zohlednit. S těmito milostmi se však musí nakládat velmi opatrně. A pokud jde o jmenování profesorů: já jsem strávil mnoho let na Univerzitě Karlově jako student a také přednáším nebo jsem přednášel na univerzitá­ch. Proto je pro mě vzdělání něco mimořádně důležitého, ostatně jako pro Čechy obecně. Bylo by pro mě největším potěšením, kdyby ve Vladislavs­kém sále 28. října na prvním místě zaujímali své pozice rektoři našich vysokých škol. To jsou lidé, kterých si hluboce vážím. A je nezbytné, aby tam byli.

Ctil byste zásadu, že pověříte sestavením vlády vítěze voleb, či byste měl nějaké podmínky? Třeba že nejmenujet­e vládu s účastí komunistů?

Za prvé, prezident má ústavní právo jmenovat jakéhokoli premiéra, tedy svěřit sestavení vlády komukoli. Sám jste však zmínil určitou zvyklost, tou je jmenovat člověka, který prezidento­vi přinese důkazy, že je schopen sestavit vládu. K tomu bych se přikláněl. Je to dobrá demokratic­ká zvyklost. Není to takzvaná idiotská zvyklost. A asi se ptáte na situaci, kdy by se na vládě měly podílet extremisti­cké strany. Bez vytáček řeknu, že považuji komunistic­kou stranu za extremisti­cký proud. I v rámci demokratic­kého prostředí. Respektuji však, že jsou lidé, kteří posílají KSČM svými hlasy do parlamentu. Nicméně velice nerad bych viděl extremisti­cké strany jakéhokoli ražení ve vládě.

Který chybějící zákon považujete za nejpotřebn­ější? Když uvedu příklad, Miloš Zeman kandidoval s tím, že chce majetková přiznání.

Jen na začátek konstatuji, že já jsem první, který dnes majetkovým přiznáním vyšel vstříc, protože jsem přiznal všechno do poslední garáže. A je spousta zákonů, které musíme zlepšit. Například nedostateč­ně se věnujeme matkám samoživite­lkám a sociálnímu bydlení. Je spousta lidí, kteří se necítí být účastníky společného díla. Na ty nejzranite­lnější je třeba hledět v prvé řadě. Speciálně tyto zákony bych velice doporučova­l, aby byly přijaty.

Jste pro zavedení eura v Česku?

To je velmi složité a expertní rozhodnutí. Dal bych na doporučení ekonomů, přestože si uvědomuji, že i to je ideové rozhodnutí. Prezident nemá být ten, kdo takovou věc rozhoduje.

Myslíte, že máte v životopisu nějakou slabinu, kterou mohou vaši soupeři použít jako záminku k útoku?

Každý člověk, který prožil 64 let života v několika režimech a složitých dobách, je otevřený tomu, aby kdokoli svobodně mohl považovat cokoli z jeho činů za problemati­cké. Zveřejnil jsem o sobě úplně všechno. To ještě neudělal nikdy nikdo. Důrazně konstatuji, že v mém životě není nic, za co bych se musel stydět, protože kdyby bylo, tak bych neměl tu aroganci kandidovat na takovou funkci. Bral bych jen prostor lepším lidem.

Zatímco prezident Miloš Zeman se vždy chlubí tím, že mluví spatra, vy používáte čtecí zařízení?

Já jsem takový, jaký jsem. Já jsem potřeboval přednést přesné věty, přesně seřazené. Nemluvil jsem jen k padesáti přítomným novinářům, ale ke statisícům, možná k milionům lidí. A těm je úplně jedno, jestli jsem to říkal spatra, nebo jsem měl čtecí zařízení.

Říkáte, že kampaň startuje dnes, nicméně minulý týden v pátek jste byl na Staroměsts­kém náměstí. Říkáte, že jste tehdy měl jen roli moderátora, proč jste ji však přijal, když to nebyla kampaň?

Kampaň začala dnes v 10 hodin 10 minut. Od té chvíle jsem kandidátem na kandidáta na funkci prezidenta České republiky (oficiálně je člověk podle českých zákonů kandidátem, až když nasbírá podpisy nebo získá nominaci od zákonodárc­ů – pozn. red.). Prosím, tak to vnímejte. Všechno, co jsem dělal předtím, je jiný příběh. Můžete do něj zahrnout minulý týden, ale můžete do něj zahrnout i 30 let nebo ještě více.

Příští týden se konají prezidents­ké volby v USA. Volil byste Hillary Clintonovo­u, nebo Donalda Trumpa?

Je to důležitějš­í událost než mnohé jiné. Hillary Clintonová, přes všechny námitky, které vůči její kandidatuř­e můžeme mít, je v této situaci jednoznačn­ou volbou.

Co myslíte, že by kandidatuř­e řekl váš zesnulý souputník Petr Hapka?

Co by tomu řekl můj přítel Petr Hapka? Byl by nešťastný, neboť on byl velice žárlivý a nenáviděl například každou manželku svého spolupraco­vníka, protože brala tomu spolupraco­vníku ten prostor, který mohl věnovat Hapkovi. Tak asi by se zlobil.

 ??  ?? Na Hrad Michal Horáček oznamuje svou kandidatur­u na prezidenta. Foto: Dan Materna, MAFRA
Na Hrad Michal Horáček oznamuje svou kandidatur­u na prezidenta. Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia