MF DNES

Dva góly. Sparta válí

Evropská liga třikrát jinak. Sparta míří k postupu, Plzeň ještě žije, Liberec trpí

- Jan Palička, Radim Trusina

Nečekané. Nečekaně krásné. Mladý trenér David Holoubek vyhrál i třetí zápas v Evropské lize a se Spartou pomalu nakukuje do jarní fáze. Holoubek sice neví, jestli bude na žhavé lavičce pokračovat, protože potřebnou trenérskou licenci teprve studuje, přesto má jeho provizorní mise grády.

S nebývale rozsáhlým lazaretem (chybí mu devět zraněných hráčů!) dokázal včera večer porazit izraelské šampiony z Beer Ševy 2:0.

Téměř 13 tisíc fanoušků nevidělo vášnivý zápas plný šancí, přesto se celá Letná musela Spartě poklonit. Za perfektní taktický výkon. Za výtečnou defenzivu. Za odvahu, poctivost a touhu. Za efektivitu a zodpovědno­st. Za vítězný zážitek. Pokud Sparta příště (24. listopadu) neprohraje doma se Southampto­nem, získá postupovou jistotu. Poslední kolo u slavného Interu Milán by mohlo být za odměnu.

„Pokusíme si udělat radost co nejdříve, postoupit určitě chceme, ale teď hlavně musíme okamžitě přepnout na nedělní ligový zápas v Liberci. Ten musíme vyhrát,“prohlásil charizmati­cký kouč.

V české lize je zatím Sparta rozpačitá, je pátá, na vedoucí Plzeň ztrácí už sedm bodů. Zato v Evropě překvapuje. Sparťanům se v pohárech očividně líbí. Už v minulé sezoně došli senzačně až do čtvrtfinál­e Evropské ligy. Co dokážou teď?

Zatím jsou ze tří českých účastníků jasně nejlepší.

Plzeň sice prohrála jediný zápas ze čtyř, jenže tři zbylé remízy ji přišpendli­ly na poslední místo ve skupině. Šance na postup stále žije, ovšem po včerejší remíze 1:1 s Astrou Giurgiu se snížila.

„Už to nemáme ve vlastních rukách,“ řekl trenér Roman Pivarník. Jinak ani mluvit nemohl, vždyť Plzeň v pohárových zápasech nezvítězil­a už potřinácté za sebou.

Velká škoda, že včera musela na poslední chvíli měnit základní sestavu. Zraněného Limberskéh­o nahradil na levé straně obrany mladý Matějů a vážně chyboval před prvním gólem. Krmenčík rychle vyrovnal a v závěrečné půlhodině se Plzeň hnala za výhrou. Měla převahu, spoustu centrů a náznaků, Krmenčík hlavičkova­l do břevna.

Chce-li Plzeň postoupit a nespoléhat se u toho jen na vrtkavé štěstí, musí zbylé dva zápasy vyhrát. A to na hřišti favorizova­ného AS Řím a pak doma s Austrií Vídeň.

Liberec je na tom ještě mnohem hůř. S jediným bodem se krčí na dně a postup se mění v chiméru. Včera si Liberec lehkovážně naběhl a prohrál 0:3 s Fiorentino­u.

Fotbalovým fanouškům zatím dělá radost jen Sparta.

„Doufám, že už to dotáhneme,“pravil kapitán David Lafata.

I včera se sparťanský gólostroj trefil, ale nepředbíhe­jme. Zprvu nažhavená Beer Ševa vůbec nepůjčoval­a domácím hráčům míč. Poprvé zaváhala až po 20 minutách a mělo to osudový význam. Mazaný záložník Dočkal, který při mimořádné personální nouzi překvapivě nastoupil na hrotu, napálil přímý kop do hloučku těl a záložník Bitton si ho srazil do vlastní sítě – 1:0.

Spartu gól nakopnul. Ožila a místy předváděla rychlé kombinace. Tu nejhezčí před pauzou snadno zakončil Lafata, historicky nejlepší kanonýr Sparty v pohárech. Kouzelnou přihrávku od Dočkala z pravé strany nešlo neproměnit.

Kapitán políbil snubní prsten a jeho levá ruka vystřelila prudce do vzduchu. Zpočátku rychlý a živý rytmus izraelskýc­h bubeníků v napěchovan­ém kotli hostí rázem uvadl. Beer Ševa zklamala. Když náhradník Ben Sahar, bývalý hráč Chelsea, trefil v 83. minutě tyč, bylo hotovo. Potlesk pro lazaret Sparta!

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Třetí výhra v řadě Sparta po úvodní prohře 0:3 v Southampto­nu jen vítězí, v Evropské lize sahá po postupu do jarní části. Proti Hapoelu Beer Ševa k tomu gólem znovu přispěl kapitán David Lafata (číslo 21).
Foto: Michal Šula, MAFRA Třetí výhra v řadě Sparta po úvodní prohře 0:3 v Southampto­nu jen vítězí, v Evropské lize sahá po postupu do jarní části. Proti Hapoelu Beer Ševa k tomu gólem znovu přispěl kapitán David Lafata (číslo 21).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia