MF DNES

Průvodce rozvodem

Před vámi je poslední kolo rozvodu – vypořádání majetku. V lepším případě je to jen formalita, jindy soudní tahanice a dokazování zaberou celé roky. Jak bez zbytečného trápení vyřešit bydlení, peníze, auto či dluhy jednoho z manželů?

- BOHDANA JAROšOvÁ

Pokud jste na rozdělení majetku předem domluveni, chybí vám už jen krok k tomu, abyste měli celý rozvodový kolotoč za sebou. Dohodu si můžete připravit i sami, je ale potřeba nechat si úředně ověřit podpisy. „Manželé si v ní určí, které věci patří do výlučného vlastnictv­í jednoho nebo druhého, popřípadě které budou v jejich podílovém vlastnictv­í,“říká táborský advokát Miroslav Nosek. V tomto ideálním případě nemusí nad žádostí ani zasednout soud. „Například u nemovitost­i stačí katastru spolu s pravomocný­m rozvodovým rozsudkem předložit ověřenou dohodu o vypořádání společného jmění manželů,“říká brněnská advokátka Kateřina Tomášková.

Jestliže se však manželé nedohodnou, je potřeba podat návrh na soud.

Kdo půjde z domu

Vypořádání majetku u soudu má jasná pravidla. Oba manželé mají nárok na stejné podíly. Každý na to, co dal do společného jmění ze svého majetku, naopak musí splatit to, co ze společjměn­í. ného majetku využil pro svoje vlastní Přeloženo – když například žena financoval­a opravu zděděné chalupy ze společného rodinvráce­ní ného rozpočtu, má muž nárok na části investic. Soud dále přihlíží k potřebám nezakaždý opatřených dětí, podívá se na to, jak se z manželů staral o rodinu, děti a domácnost i jak hospodařil­i se společně nabytým majetkem. „K potřebám nezletilýc­h dětí se přihlédne zejména v otázce bydlení po rozvodu, ale v zásadě se bude majetek dělit půl na půl. Nároky dětí by měly být řešeny výživným,“vysvětluje Nosek.

Když mají manželé společné nájemní právo k bytu či domu, musí se dohodnout, kdo v něm zůstane dál bydlet. Pokud se nedomluví, soud může jednomu z nich nařídit odchod.

„Neměli jsme děti, takže jsme se dohodli, že dům na venkově opustíme oba. Prodali jsme ho i s hypotékou, vyrovnali se a každý šel po svém,“říká sedmadvace­tiletá Kristýna, která se nastěhoval­a do bytu ke kamarádce v Brně. Nový občanský zákoník ale výrazně posílil práva i druhého manžela.

V případě, že by Kristýna chtěla v domě zůstat, mohl by jí soud nařídit najít exmanželov­i náhradní bydlení. On by měl naopak právo sdílet s ní domácnost ještě celý rok nebo do té doby, než bude mít kde složit hlavu. Dělení fifty fifty neplatí ale ve všem. Porcování se týká věcí, které jste si pořídili za dobu manželství. Nepatří sem například dary nebo dědictví. Když třeba dostal manžel za úspěšný projekt od klienta golfové vybavení, neuvidí z něj žena po rozvodu ani míček. Dar patří muži.

Naopak její chalupa zděděná po babičce jí také zůstane. Do společného jmění nepatří ani to, co si koupili každý zvlášť před sňatkem, nebo to, co užívá výhradně jen jeden.

Když se peníze rozkutálej­í

Hodně manželství končí proto, že jeden z part- nerů nadělal dluhy. Druhý se pak snaží ze svazku co nejdříve utéct a vymanit se z rukou věřitelů, kteří mají zálusk na rodinný majetek.

Neocenitel­nou roli má v tuto chvíli předmanžel­ská smlouva, ve které jste si před sňatkem stanovili, co komu připadne, a případně zúžili společné jmění. Z ní čerpá také soudce. A když jste si ji nechali za poplatek notářem zanést do Evidence listin o manželském majetkovém režimu, může vás ochránit i před věřiteli. „Pokud máte zúženo společné jmění manželů, znamená to, že manžel může nabýt majetek a hospodařit s ním bez souhlasu druhého manžela, totéž platí i pro dluhy,“říká advokátka Kateřina Tomášková. Jinak řečeno, s dluhy se musí vypořádat sám partner, aniž by se exekutor hojil na vašem majetku.

Pokud smlouva neexistuje, musíte jednat rychle. „Pokud dluh vznikl proti vůli druhého z manželů, je jedinou možností projevit svůj nesouhlas s ním vůči věřiteli hned poté, co se o závazku dozvíte. Tak je ochráněna alespoň ta část společného jmění, která je výlučně vaše,“radí brněnská advokátka Michaela Kubíková. Přesto do peněženky musíte sáhnout i vy. „V praxi většinou dluhy musí splácet i druhý manžel, protože věřitelé mohou na oba,“vysvětluje advokátka.

Na vypořádání jsou 3 roky

Právo pamatuje i na případy, kdy se manželé do porcování majetku nehrnou. Soudy jim na vypořádání dávají tři roky, poté je majetek mezi oba rozdělen půl na půl. Hmotné věci jako nábytek, auto nebo třeba nádobí patří tomu, kdo je užívá. „Ostatní věci a nemovitost­i jsou v podílovém spoluvlast­nictví obou. Jejich podíly jsou stejné, práva, pohledávky i dluhy náleží oběma rovným dílem,“uzavírá advokátka Tomášková.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia