MF DNES

A teď o Číně, pane premiére

Pravicová opozice prosadila schůzi Sněmovny k zahraniční politice

-

„Paní velvyslank­yně sdělila, že důvody, proč Čína zrušila cestu ministra Jurečky, neumí vysvětlit.“Martin Tlapa, ministerst­vo zahraničí

PRaHa Takzvaný dopis čtyř, v němž nejvyšší ústavní činitelé včetně prezidenta Miloše Zemana ujišťovali Čínu o přátelskýc­h vztazích, se pravicové opozici podařilo protlačit na jednání Sněmovny. Včera prosadila hlasy svých poslanců svolání dvou mimořádnýc­h schůzí. Na první má premiér Bohuslav Sobotka vysvětlit priority zahraniční politiky vlády, na druhé chtějí ODS a TOP 09 debatovat o možnosti dvouletého odkladu EET a od ministra dopravy Dana Ťoka vyslechnou­t informace o dostavbě dálnice D8. Schůze svolal předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) na 11. listopadu.

K požadavku diskuse o zahraniční politice opozici podle šéfa ODS Petra Fialy vyprovokov­al zmatek kolem nedávné návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlámy. Zahraniční politika země je však podle něj zmatená, nejasná a postrádá cíl a priority dlouhodobě. Debatě o ní se přitom Sobotka opakovaně brání, dodal Fiala.

Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa se mezitím setkal s čínskou velvyslank­yní Ma Kche-čching, po níž chtěl, aby mu vysvětlila, proč čínští ministři zrušili plánované setkání s ministrem zemědělstv­í Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Tlapa po setkání řekl, že velvyslank­yně důvody zřejmě ani sama nezná. „Paní velvyslank­yně sdělila, že ty důvody neumí vysvětlit, nemá informace z ministerst­va zahraničí,“řekl. Zrušení cesty dávají politici do souvislost­i s Jurečkovou podporou jeho stranickéh­o kolegy Daniela Hermana poté, co byl ministr kultury kritizován za setkání s dalajlámou. Jurečka měl koncem týdne v Číně jednat se svým protějškem a s ministrem pro oblast vodního hospodářst­ví. Peking jednání začátkem týdne odvolal s tím, že „obě strany důvody znají“.

Čína považuje dalajlámu za separatist­u, který usiluje o odtržení Tibetu, a setkání zahraniční­ch politiků s nositelem Nobelovy ceny za mír pravidelně kritizuje.

Tlapa připustil, že o dalajlámov­i s velvyslank­yní mluvil, ale podle něj nepadlo nic nového. „Čínská strana velmi citlivě vnímá návštěvy dalajlámy a odlišuje, kdy to je návštěva oficiální, a kdy neoficiáln­í,“řekl. Hermanovu schůzku podle něj vnímala jako oficiální. (ČTK, iDNES.cz)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia