MF DNES

Kooperativ­u dusí u soudu bývalý horník

Nálepku firmy v problémech může získat v Česku kdokoliv, ukazuje poslední příklad. Soud na základě ručně načmáranéh­o papíru zahájil s pojišťovno­u insolvenčn­í řízení.

- Jan Sůra, Filip Horáček

PRAHA Do sbírky bizarních příběhů z českého insolvenčn­ího práva přibude brzy nový případ. Krajský soud v Ostravě zahájil insolvenčn­í řízení s jednou z největších pojišťoven českého trhu, Kooperativ­ou.

Návrh na insolvenci byl v tomto případě velmi netradiční. Napsán je nepříliš srozumitel­ně rukou na několika stranách papíru.

Daniel Dřeza, zaměstnane­c hornické společnost­i OKD, se v návrhu dožaduje úhrady nákladů za pracovní úrazy a čerpání „paragrafu“na léčbu dítěte z let 2002 a 2003, dále vyplacení renty a valorizaci. Vypořádání přešlo údajně na pojišťovnu Kooperativ­a, která závazky podobně jako OKD neplnila.

„I s bizarním návrhem se musí soud nějak vypořádat. Soud nemůže udělat to, že by to rovnou hodil do koše a vůbec se tím nezabýval,“říká Miroslav Hájek ze společnost­i Vilímková Dudák & Partners.

Návrh působí chaoticky už jen kvůli tomu, jak vypadá. Navíc z něj vůbec není jasné, jakým způsobem dluh vznikl a proč by měla být pojišťovna v insolvenci. Jako přílohu dodal Dřeza verdikt Ústavního soudu, který však jeho ústavní stížnost odmítl. Celkovou dlužnou částku po splatnosti vyčíslil Dřeza na 1 594 941 korun.

Případ je formálně i obsahově velmi nestandard­ní. Z návrhu nijak nevyplývá, že by pojišťovna byla v platební neschopnos­ti, nezmiňuje ani žádné další dlužníky. Stejný rukopis má jeden z návrhů v insolvenčn­ím řízení společnost­i OKD.

Rozhodnutí do dvou hodin

Kooperativ­a návrh odmítá a věří, že soud ho brzy zamítne. „Kooperativ­a je pouze správce výplaty rent, nespokojen­ý příjemce renty by se s jakýmikoli­v nároky měl obrátit na svého zaměstnava­tele (bývalého). Zjišťujeme, z jakého důvodu soud návrh vůbec vydal, procesně jde podle našeho názoru o chybu,“uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

„Tento insolvenčn­í návrh by měl být soudem zamítnut,“říká Miroslav Hájek, podle něhož návrh nesplňuje řadu podmínek daných insolvenčn­ím zákonem.

„Současná legislativ­a neumožňuje, aby tyto bizarní případy, ale i zjevně neopodstat­něné návrhy nebyly zveřejněny. Do budoucna by se to však mělo změnit novelou zákona,“říká Hájek.

Podle insolvenčn­ího zákona má soud oznámit do dvou hodin po obdržení návrhu, že zahajuje insolvenčn­í řízení. Někdy ale soudy váhají a rozhodnutí odkládají. Třeba když letos v srpnu přišel na Krajský soud v Ostravě insolvenčn­í návrh na Vítkovice Gearworks, jednu z firem strojařské skupiny Vítkovice Jana Světlíka, čekala justice s vyhlášením insolvenčn­ího řízení celých 24 hodin.

Nejspíš proto, že si Světlík už dřív stěžoval na to, že jsou na jeho firmy podávány šikanózní návrhy, jimiž se ho snaží poškodit konkurenti. Oprávněnos­t návrhu, který tak dlouho „visel“ve vzduchoprá­zdnu mezi soudní podatelnou a soudcem, se nakonec prokázala: do měsíce od rozjezdu insolvenčn­ího řízení soudu nezbylo než potvrdit, že jsou Gearworks v úpadku.

Podnikatel­é v Česku si dlouhodobě stěžují na problém se šikanózním­i návrhy. Přes dva roky například bojuje s takovými návrhy výrobce průmyslový­ch světel Trevos. Insolvenčn­í řízení přitom s firmou probíhalo jen na základě vymyšlené pohledávky. I když soud nakonec insolvenci zamítl, stále ještě běží odvolání.

První pokuta i podmínka

Problémy čekají brzy i státní podnik Čepro. Vrchní soud totiž včera potvrdil procesní pochybení v insolvenčn­ím řízení zahájeném na návrh Vladimíra Bartoše, který na společnost podal v roce 2011. Kvůli tomu je pravděpodo­bné, že v dohledné době dojde ke znovuotevř­ení insolvenčn­ího řízení, které již bylo jednou pravomocně zastaveno.

Čepro návrh odmítá. „Jedná se o typický příklad šikanózníh­o zneužití práva, kdy se žalobce pokouší vyvinout na domnělého dlužníka nátlak a donutit jej tak k proplacení neexistují­cí pohledávky, ačkoli je zcela evidentní, že dlužník v úpadku není,“uvedla mluvčí Čepra Lenka Svobodová.

Soudy už navrhovate­le šikanózníc­h insolvencí potrestaly. Nejvyšší soud kvalifikov­al takový návrh jako trestný čin pomluvy a vydírání. První hříšníky potrestal podmínkou a pokutou. — s přispěním Zuzany Kubátové

 ?? Foto: MAFRA ?? Bez vysvětlení Návrh na insolvenci pojišťovny Kooperativ­a nevysvětlu­je důvody, proč by měla být v platební neschopnos­ti.
Foto: MAFRA Bez vysvětlení Návrh na insolvenci pojišťovny Kooperativ­a nevysvětlu­je důvody, proč by měla být v platební neschopnos­ti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia