MF DNES

Advokáti radí

-

Manžel tvrdí, že své půjčky po rozvodu splatí sám. Když to nesplní, půjdou věřitelé i po mně?

Pokud dluh vznikl za trvání manželství a je součástí společného jmění, pak věřitel může uspokojit svoji pohledávku i z majetku, který náleží druhému z manželů. Manželé však mohou mezi sebou uzavřít dohodu o vypořádání dluhů. Ta sice nezabrání věřitelům, aby nebrali i váš majetek, vy ale můžete takto uhrazené prostředky vymáhat po svém muži.

Co mám dělat, když žena začala své peníze odklánět?

Můžete podat návrh na předběžné opatření a případné nemovitost­i či peníze a společnost­i zablokovat. Je nutné si pečlivě vést veškeré záznamy, například si schovat výpisy z účtů, abyste se u soudu mohli dovolat neplatnost­i takového jednání.

Manžel denně hraje na automatech a zvyšuje tak své dluhy. Co mám dělat?

Nabízí se buď režim oddělených jmění, nebo může soud společné jmění zúžit či zrušit. Závažným důvodem je, že manžela lze považovat za marnotratn­ého, i to, že soustavně nebo opakovaně podstupuje nepřiměřen­á rizika.

Mám nárok na advokáta, i když ho nemohu zaplatit?

Pokud splňujete požadavky na osvobození od soudních poplatků, může vám soud na vaši žádost ustanovit advokáta, je-li to nezbytné k ochraně vašich zájmů. V tomto případě je ale nutné, abyste soudu prokázali své majetkové poměry. Další možností je využít bezplatné právní poradny, kterou provozuje Česká advokátní kancelář na svých regionální­ch pobočkách. Komora vám také může určit advokáta bezplatně nebo za sníženou cenu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia