MF DNES

Oranžová únava

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nehraje jen o výsledek v příštích volbách, ale i o svou pozici uvnitř sociální demokracie. Pomoci mu k tomu může výměna ministrů a lidí v nejvyšších stranickýc­h patrech.

- Adéla Paclíková s přispěním Evy Pospíšilov­é

Premiér a šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka už před rokem varoval své ministry, že chce ve vládě dravé štiky, a ne líné kapry.

S radikálním řešením přišel až nyní. „Chci dát sociální demokracii do klíčového období letošního a příštího roku razantní impulz,“stojí v dopise straníkům, který má MF DNES k dispozici.

Sobotka vsadil všechno. Zdaleka totiž nejde jen o to, aby ČSSD zastavila svůj propad. Sobotka ví, že hraje i o sebe a svůj vliv ve straně.

S ministersk­ou výměnou přitom váhal i po nezdaru v letošních volbách. Také na „nahozenou udičku“ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, který před pár týdny nabídl svou rezignaci po neúspěchu v senátních volbách, Sobotka odvětil, že to pro něj není téma.

Teď je vše jinak. A to i přes výtky některých rádců, že instalovat nové ministry do funkcí jedenáct měsíců před volbami není ideální. Spekuluje se o pozici tří až čtyř sociálněde­mokratický­ch ministrů, kteří jsou v ohrožení. Podle Sobotky jsou unavení a potřebují vystřídat.

Cíl: zastavit propad preferencí

Po neúspěšnýc­h volbách totiž začala Sobotkovi sílit vnitrostra­nická opozice a ozývaly se hlasy jeho kritiků. Předseda musel přijít s protitahem.

Propad ČSSD navíc věstilo i několik průzkumů veřejného mínění, a to ještě ani nemonitoro­valy nálady voličů po kontroverz­ním prohlášení čtyř nejvyšších státních představit­elů vůči Číně. Tři z nich přitom jsou z ČSSD. Sobotka chtě nechtě musel něco udělat.

„Každý pořádný fotbalový a hokejový zápas se hraje až do úplně poslední minuty a já beru vzkaz voličů z krajských a senátních voleb velmi vážně. Do sněmovních voleb zbývá ještě rok a my ho musíme využít k posílení podpory ČSSD. Babiš se dá porazit, ale bude to vyžadovat velké a nové nasazení,“napsal MF DNES Sobotka.

Výměna ministrů mu také nabízí prostor vytáhnout do exponovaný­ch pozic „nové kádry“. Právě na nové tváře chce Sobotka vsadit ve sněmovních volbách – nakonec i ty krajské ukázaly, že je po nich mezi voliči poptávka. A ministersk­é posty by je mohly zviditelni­t.

Jedním z lidí, do kterých Sobotka vkládá naděje, je vládní tajemník pro evropské záležitost­i Tomáš Prouza. Část sociálních demokratů by si jej dovedla představit i jako lídra do voleb v Praze, který by dokázal oslovit městské voliče – právě ti totiž ČSSD chybějí.

Jiní ho odmítají, přiznávají však, že by jeho angažmá zvážili, pokud by byl ministrem. O rezervaci takového postu pro Prouzu se spekuluje už dlouho, mluvilo se o něm jako o možné náhradě právě za ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Sobotka však zatím neoznámil, které ministry vymění ani za koho.

Spekuluje se také o pozici ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, které například drhne zákon o sociálním bydlení. Nic jistého nemají ani ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček či ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Právě on je dlouhodobě terčem kritiky straníků – především jim vadí jeho názory, mají pocit, že sociální demokracii ubírá voliče. A v neposlední řadě ho označují za toho, kdo se do vlády dostal jen díky tomu, že podpořil Sobotku po takzvaném lánském puči.

Premiér MF DNES napsal, že součástí změn bude možná i obměna týmu ve vedení strany. O tom se však rozhodne až na jarním stranickém sjezdu. Teď začínají straníci v krajích hlasovat o nominacích.

Už se však ozvali politici – ať už více, či méně otevřeně – kteří budou chtít usilovat o větší slovo ve straně. Jde o poslance a někdejšího účastníka lánské schůzky Jeronýma Tejce, ale také o jihočeskéh­o hejtmana Jiřího Zimolu.

Podpoříme rodiny

Sobotka v dopise straníkům, v němž rozebíral neúspěch ve volbách, naznačil i téma, kterému chce, aby se strana věnovala – má jím být podpora rodin s dětmi. „Měly by se stát prvořadým cílem naší práce v krajích, ve vládě i v parlamentu,“apeloval Sobotka.

Nedávno mluvil o tom, že se má strana zaměřit na téma ochrany životního prostředí a že by měla zalovit i v oblastech typických pro Českou pirátskou stranu. Mezi straníky to však vzbudilo spíše negativní rozruch. Teď si u některých Sobotka reputaci razantním dopisem napravil.

 ??  ?? Předsednic­tvo ČSSD Na sjezdu před dvěma lety v Praze. Zleva: Jan Hamáček, Martin Starec, Lubomír Zaorálek, Lenka Teska Arnoštová, Bohuslav Sobotka, Michaela Marksová, Milan Chovanec, Alena Gajdůšková, Roman Váňa, Roman Sklenák a Petr Vícha. Foto: Petr...
Předsednic­tvo ČSSD Na sjezdu před dvěma lety v Praze. Zleva: Jan Hamáček, Martin Starec, Lubomír Zaorálek, Lenka Teska Arnoštová, Bohuslav Sobotka, Michaela Marksová, Milan Chovanec, Alena Gajdůšková, Roman Váňa, Roman Sklenák a Petr Vícha. Foto: Petr...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia