MF DNES

Premiér chystá čistku ve vládě

-

„Předpoklád­ám, že se v dohledné době dozvím, jaké má pan premiér úmysly. Já sám tento dopis nebudu komentovat do té doby, než s ním budu hovořit,“reagoval ministr Mládek.

Premiér se v neobvykle kritickém dopise pustil do vlastních řad s tím, že ČSSD potřebuje novou krev, protože trpí únavou z vládnutí a silného zastoupení sociální demokracie ve vládě, parlamentu i krajích. Přitom doufá, že nynější propad obliby strany u voličů dokáže zastavit.

Hudrujete někde u piva

„Prohráli jsme zejména tam, kde jsme měli dlouhodobé problémy a nebyli jsme je schopni vyřešit. A volič nám za to vystavil žlutou kartu. Jinak ani interpreto­vat diametráln­ě odlišné výsledky v jednotlivý­ch krajích nelze. Je to varování, z něhož se já i celá sociální demokracie musíme poučit. Pokud se tak nestane, dostaneme příští rok kartu červenou,“napsal Sobotka.

Právě slabý výkon před volbami svým neúspěšným kolegům bez skrupulí vyčítá.

„Ať si sáhnou do svědomí – kandidáti, funkcionář­i i řadoví členové – kolik jich opravdu udělalo pro výsledek voleb maximum. Kolik jich často ignorovalo příležitos­t k prezentaci sociální demokracie, a přitom ještě hudralo někde u piva, jak je všechno špatně,“píše.

Je zřejmé, že Sobotku vyděsil nejen výsledek voleb, ale i čerstvé průzkumy, v jednom z nich voliči přisoudili ČSSD dokonce jen necelých patnáct procent hlasů.

Obava z hluboké krize, kterou si již několik let prochází kdysi její jediný konkurent ODS, se skutečně nabízí.

Sobotka řekl, že s avizovaným­i změnami v kabinetu chce být hotov až 10. prosince. Tím drží své stranické rivaly v jistém napětí.

Možná i ministra vnitra Milana Chovance, který rozhodně nepatří mezi jeho zcela loajální kolegy, i když se za něj navenek zpravidla postaví. Ostatně razantní slova byla dosud doménou spíše právě Chovance nežli Sobotky, tudíž premiér důrazností svého dopisu velkou část straníků překvapil.

„Je to reakce předsedy sociální demokracie na povolební situaci. Ten krok byl očekávaný, premiér si rozmyslel svůj další postup a dopisem ho avizuje,“řekl agentuře ČTK ke krokům předsedy Milan Chovanec. „Rozhodnutí o změnách uvnitř vlády a jeho týmu jsou plně v jeho kompetenci,“dodal.

Zeman: Řeší jen vlastní krizi

Prezident Miloš Zeman, který výměnu ministrů bude muset podepsat, se má s premiérem Bohuslavem Sobotkou sejít v úterý na zámku v Lánech. Do té doby se k věci vyjadřovat nechce.

Nicméně včera při návštěvě Moravskosl­ezského kraje na otázku redaktorky České televize odpověděl anekdotou, ze které vyplynulo, že změnami ve vládě premiér Sobotka řeší jen svou vlastní krizi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia