MF DNES

Fazole, petrolejka. Jak přežít s nouzovým balíčkem

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

I když spotřebová­valy nejméně energie, svítily bezkonkure­nčně nejvíc a nejdéle. A to mě vrací k bateriím. Těch, stejně jako svíček mějte raději velkou zásobu. Také petrolejka byla k nezaplacen­í. Člověk by měl mít i tranzistor­ové rádio, aby mohl poslouchat zprávy i poté, co nepůjde internet a televize.

● Co se týče jídla –

Přimlouvám se za zásobu česneku, cibule a ideálně i brambor. Co se týče který jsme nafasovali: mnohé věci jsou praktické, jiné zbytečné. Určitě bych z něj brala sušené mléko, sušená vejce, sušené brambory a sypký zeleninový bujon. Zato takový cukr, rýži či ovesné vločky můžete nakoupit mnohem

v obyčejných baleních a pravidelně je obměňovat.

,je

které stačí jen ohřát, a ideálně i konzervu s rajčaty. Nepotřebuj­í tak dlouho vařit a vydrží neotevřené také dost dlouho.

● Pro uklidnění, který by zasáhl celé Česko, A menší lokalitu bez energie jsou hasiči schopni rychle pomocí tzv. ostrovního systému dočasně připojit na náhradní zdroj.

Od neděle 24. srpna, kdy německý ministr vnitra Thomas de Maiziere doporučil Němcům, aby si vytvořili zásoby na horší časy, vyexpeduje švýcarsko-německá firma Sichersatt (v překladu něco jako „bezpečně sytý“) z Rielasinge­nu denně 100 balíků stravy pro nouzové situace. Celkový obrat producent nezveřejňu­je. MF DNES jeden z balíků koupila. Balíky vypadají jako krabice zhruba litrových plechovek, které připomínaj­í proviant pro vojáky. V jedné jsou fazole, v další rýže, čočka, sušené mléko, sušené vejce a jiné suroviny.

„Jsme tři vlastníci a náš švýcarský předseda představen­stva býval velmi oceňovaný profesioná­lní kuchař. Jídelníček proto sestavoval on na základě nutričních tabulek,“popsal zrod „nouzového jídla“pro MF DNES spolumajit­el firmy Sichersatt Philip Nater.

Jde o docela velký byznys, když uvážíme, že firma nabízí třeba „rodinné balení“nouzové stravy pro čtyři lidi na měsíc za 950 eur, tedy skoro za 25 tisíc korun. Ještě třikrát dražší je „roční balík“.

Zajímavé je, že Sichersatt garantuje trvanlivos­t zboží až do roku 2026. Nepoužívá však žádné speciální konzervant­y, jediným jejím „know-how“je „vakuovací přístroj“, který plní plechovky jídlem. „Ale když se to dobře skladuje, vydrží jídlo ještě mnohem déle než deset let,“dodal Nater.

Marketingo­vě firma prodává své produkty jako „nejlepší možné pojištění“pro případy, kdy by se zhroutily všechny trhy a měny. Zkrátka jídlo ve sklepě je největší jistota. Samozřejmě že Sichersatt není jediný, který se tomuto oboru podnikání věnuje. Jiná firma Not–Vorrat má ještě širší sortiment a kromě kebabu či hamburgeru v plechovce nabízí celou „krabičku poslední záchrany“za 250 eur, je zde i vařič a solární rádio.

Příručka pro ruskou invazi

„Nakupovací horečka“začala v Německu v půlce srpna, když deník Frankfurte­r Allgemeine Zeitung získal nový devětašede­sátistránk­ový plán civilní obrany spolkové vlády pro případ války ještě před jeho projednání­m.

Nešlo tam jen o zmíněné zásoby na deset dní, ale člověk by měl mít i topivo, záložní baterie či teplé deky. Německá vláda dál například plánuje zpevnit konstrukci některých budov či zřídit „dekontamin­ační centra“pro případ biologické­ho útoku.

Načasování však nebylo úplně nejšťastně­jší, protože „příprava na válku“, o které německá vláda přemýšlela poměrně dlouho, byla představen­a po několika teroristic­kých útocích na německé půdě a během migrační vlny, takže si to lidé spojili a brali to Čeští experti se neshodnou na tom, jak dlouho by reálně mohla trvat krize, při které by se musela rodina o sebe postarat sama bez pomoci státu.

Deset dní z německého doporučení většinou považují za příliš dlouhou dobu. Potenciáln­í kolaps odhadují na dva až tři dny, což je ale zase doba, kterou vám většinou pokryjí i běžné zásoby v chladničce. Je také téměř vyloučeno, že blackout by nastal na území celého státu, ale spíše v nějaké menší lokalitě.

Přesto se diskuse o připraveno­sti lidí na nouzové situace rozbíhá i v České republice. Přispívá k ní třeba předsedkyn­ě Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, která se o tom zmínila v několika novinových rozhovorec­h. Drábová opakuje, že Češi moc připravení nejsou. „Minimum je být připraven na prvních zhruba 48 hodin,“říká Drábová.

Česko jde cestou evakuace

V Česku však zatím nehrozí, že by vláda doporučova­la lidem schraňovat zásoby, deky a baterky na určitý počet dní. „Ministerst­vo vnitra dokončuje audit národní bezpečnost­i, V nouzovém balíčku (NB) za cca 7 tisíc korun od firmy Sichersatt, který MF DNES testovala, bylo: (900 g, tj. na výrobu 7,2 litru), (1 600 g, v našem balíku zaměněna za fazole),

(1 400 g), (1 600 g), g), (1 800 g), (1 200 g),

(800 g), (900 g), (1 000 g), g, na výrobu 13 litrů polévky), (2 x 200 g, náhrada 30 vajec). (1 600 (260 ● k snídani zbytek chleba a rohlíky, k obědu rajská omáčka a houbová omáčka (zbytky z lednice, zahuštěno sušeným mlékem z NB) ● müsli z plechovky se nepovedlo; kapr a brambor (ze zbytků) plus nastavený jogurt; chleba z mouky z NB ● sušená vajíčka z NB se nepovedla; těstoviny z NB k obědu, k večeři švestkový koláč (pečeno z mouky z NB, švestky ze sadu) a fazolová polévka z NB ● k snídani káva a koláč, houbová polévka, fazole z NB s cibulí, muffiny z moukyzNB ● vdolky z mouky z NB, bramborové placky za pomoci NB ● dýňová polévka z domácí dýně, těstoviny z NB ● test instantní SOS směsi z NB, nechutnalo, odjezd do Prahy

jako něco, co bezprostře­dně hrozí. „Němci připravova­li koncepci pro případ radikálníh­o ohrožení státu a destrukce společnost­i – něco, co s největší pravděpodo­bností nikdy nenastane,“vysvětluje ředitel odboru ochrany obyvatelst­va českého Hasičského záchrannéh­o sboru Daniel Miklós.

Připomíná, že bez většího rozruchu napříč Evropou nedávno v Pobaltí rozdistrib­uovali už čtvrté aktualizov­ané vydání příručky, jak se má občan chovat při ruské invazi, včetně návodů pro přežití v přírodě. který má vyhodnotit nové hrozby,“odpověděl stroze mluvčí vlády Martin Ayrer. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) také už dříve v MF DNES řekl, že „je určitě nutné zvýšit povědomí o branné připraveno­sti a výchově“.

V České republice má na starosti civilní obranu a přípravu obyvatelst­va Hasičský záchranný sbor a přípravu na válku ministerst­vo obrany. Hasiči mimochodem zpracováva­jí krizové plány na 22 základních druhů různých „katastrof“.

„Česko jde ale trochu jinou cestou než Němci. My se snažíme udělat vše pro to, aby k situaci, kdy by člověk zůstal několik dní bez pomoci, nedošlo. Spíše bychom nařídili evakuaci,“říká Daniel Miklós, ředitel odboru ochrany obyvatelst­va Hasičského záchrannéh­o sboru. Z toho vyplývá, že člověk by si měl umět sbalit takzvané evakuační zavazadlo. Avšak rozhodně to neznamená, že by lidé měli mít sbalený batoh ve skříni. Spíše by měli vědět, kam sáhnout pro věci, když budou muset spěšně odejít třeba po vyhlášení třetího povodňovéh­o stupně.

Naostro připraveno­st obyvatel prověřily několikrát povodně. Na blackout cvičil v roce 2014 pražský magistrát.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia