MF DNES

Jako Džungle v Calais Paříž likvidoval­a tábor ve svých ulicích

- Vojtěch Varyš zvláštní zpravodaj MF DNES v Německu

Úsměvy na všechny strany, energická prohlášení a optimismus, za nímž se skrývá značná nervozita. Za napjaté situace, zejména kvůli konfliktu s partnersko­u CDU kancléřky Angely Merkelové, začal včera v Mnichově sjezd bavorské vládnoucí Křesťansko-sociální unie (CSU). Šéfka CDU Merkelová na něj odmítla přijet, což se stalo vůbec poprvé. Křesťanské demokraty tak zastupuje na sjezdu šéf (společné) parlamentn­í frakce v Bundestagu Volker Kauder.

Vztahy s kancléřkou narušila hlavně migrační krize. Nejen šéf CSU a bavorský premiér Horst Seehofer, ale i jeho kolegové z bavorské vlády kancléřku nejednou ostře kritizoval­i. Nejprve se spekuloval­o, že CSU jako gesto vzdoru Merkelovou na sjezd vůbec nepozvala, později vyšlo najevo, že jde o taktickou dohodu přímo mezi Merkelovou a Seehoferem. Po měsících vyjednáván­í totiž míří ke kompromisn­ímu řešení a chtějí se vyhnout otevřeným emocím na sjezdu. Laicky řečeno, řadoví bavorští delegáti by možná kancléřku vypískali.

Prokletý průzkum

I když se Seehofer vyhnul konfrontac­i s kancléřkou, před delegáty to nemá lehké. Ve čtvrtek byl zveřejněn nelichotiv­ý volební průzkum, který CSU v Bavorsku předvídá „jen“44 procent hlasů. To sice pořád znamená jasné vítězství, ale na stranu, která je zvyklá vládnout sama a nostalgick­y vzpomíná na doby, kdy ještě za Edmunda Stoibera získávala přes 60 procent hlasů, je to málo. Když naposledy měla slabší volební výsledek – bylo to v roce 2008 – musela vzít do vlády koaličního partnera FDP. Z funkce premiéra se tehdy poroučel Günther Beckstein a z čela strany odstoupil Erwin Huber. Obě jejich místa zaujal právě Seehofer, který stranu v dalších volbách dovedl opět k nadpolovič­ní většině. Teď ale ztrácí půdu pod nohama.

Na sjezdu Horst Seehofer odmítl rýsující se rudo-rudo-zelenou vládní koalici, tedy spolupráci CSU, Zelených a postkomuni­stů z Levice. Zelení jsou na konzervati­vní Bavorsko příliš radikální. Přitom právě s nimi by Angela Merkelová ráda na spolkové úrovni spolupraco­vala.

Voliči utíkají i k AfD

Na sjezdu se také ukáže, nakolik vážně bylo míněno Seehoferov­o vyhrožován­í, že by CSU mohla jít do voleb příští podzim sama, tedy bez CDU, respektive že nepodpoří společného kandidáta na kancléře, kterým by podle očekávání měla být opět Merkelová.

Z takové situace by ale plynuly zásadnější ztráty právě pro CSU. Nejen proto, že jí voliči utíkají na jedné straně k liberální FDP, na druhé straně k euroskepti­cké protiimigr­ační AfD a také k bavorské specialitě, uskupení Freie Wähler (Svobodní voliči), založenému bývalými členy CSU. FW by se dali přirovnat k českému hnutí Starostů, také jsou tvořeni převážně komunálním­i politiky. Na spolupráci s CDU stojí veškerý vliv CSU mimo Bavorsko.

Bavorská CSU má sjezd, na kterém chybí Angela Merkelová. Bude na něm schvalovat svůj nový program s příznačným názvem Pořádek.

 ?? Foto: AP ?? Horst Seehofer má důvod bát se o své křeslo šéfa CSU.
Foto: AP Horst Seehofer má důvod bát se o své křeslo šéfa CSU.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia