MF DNES

Začala platit dohoda z Paříže

-

Horst Seehofer už před dvěma lety prohlásil, že s koncem funkčního období, tedy v roce 2018, přenechá křeslo šéfa strany i bavorské vlády svému nástupci. Od té doby však v této věci mlčí a jeho radikální projevy v poslední době naznačují, že poslední slovo ještě neřekl. Zejména proto, že jako nejaktivně­jší aspirant na jeho post se jeví stranický jestřáb, ministr financí Markus Söder, kterého Seehofer zrovna nemusí.

Hlavním tématem sjezdu však nemají být personálie, ale programová diskuse. Schválen má být nový základní programový dokument, který CSU nazvala Die Ordnung čili Pořádek.

Ihned po sněmu, v neděli, míří Horst Seehofer právě za kancléřkou Merkelovou. Spolu s šéfem koaliční SPD Sigmarem Gabrielem mají řešit otázku společného kandidáta na prezidenta. Favorit Merkelové, předseda Bundestagu Norbert Lammert, už kandidovat odmítl a namísto toho se chystá odejít do politické penze. Stoupají tak šance sociálněde­mokratické­ho ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeier­a. Desítky tisíc radikálníc­h muslimů včera vyšly do ulic indonéské metropole Jakarty, aby přiměly úřady zatknout křesťanské­ho guvernéra města, jehož obviňují z urážky Koránu. Prostesty si vyžádaly minimálně jednu oběť na životě a několik zraněných, i když bylo v metropoli rozmístěno na 20 000 vojáků a policistů. Protestní akci svolala militantní Fronta obránců islámu, která chce v zemi zavést islámské právo šaría. Z minulosti už je známá svými útoky na zábavní podniky v Jakartě, které označuje za „hnízda neřesti“. Většina obyvatel Indonésie praktikuje umírněnou formu islámu a mnozí z nich volají po zákazu této radikální organizace. (ČTK) Globální dohoda o klimatu, která byla uzavřena loni v Paříži, včera vstoupila v platnost. Oteplování má být podle ní udrženo pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindust­riálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí ve svých zemích emise, především oxidu uhličitého. Dohodu ratifikova­lo 55 států, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkový­ch plynů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia