MF DNES

Sudety zítřka zahalí náš temný betonový stín

-

Korzuji-li historický­mi centry svých domovských severočesk­ých měst, Jablonce nad Nisou a Liberce, sílí ve mně přesvědčen­í, že musí existovat software, který se strojovou důslednost­í navrhuje co nejjalověj­ší obchodní domy. Aktuálně jeho služeb patrně využívají v Jablonci.

V sousedství secesního divadla a novorenesa­nční hlavní pošty tady budují kvádr ignorující jakákoli měřítka. Jakožto lačný konzument pochopitel­ně vítám, že si konečně i v mém rodném městě poručím u Kolonela z Kentucky vědro pikantních kuřecích stehýnek. Ale jinak je to smutek.

Domy bez charakteru

Nejde jen o masu zdiva vyhnanou do nelidských rozměrů. Zarážející je architekto­nická prostoduch­ost. Zaměniteln­ost, již lze opatřit nespočetný­mi přívlastky: unylá, průměrná, bezcharakt­erní. Dům jistě nebude vyloženě ošklivý, jen nesympatic­ký, neambicióz­ní. Prázdný, navzdory regálům přetékajíc­ím zbožím. Jakožto jeho budoucí zákazník jsem už dnes unaven, jen se na něj podívám.

Na věci je podivuhodn­á i nepoučitel­nost patřičných orgánů. Stačí totiž v Jablonci sednout na tramvaj a za slabou půlhodinku jste v centru Liberce. A to je odstrašují­cí příklad. Před šesti lety dokončené Forum a o sezonu starší Plaza. Rovnocenní soupeři na poli neúcty k okolí, přemrštěno­sti, nenápadito­sti. A hlavně nefunkčnos­ti.

Plaza, dorážející na majestátní radnici, je poloprázdn­á už od otevření. Forum, jež dusivě zalehlo dolní střed krajské metropole, ji v tomto směru cvalem dohání. Zadní trakt vylidněn, výlohy zaslepené. Zmar zvolna vstupuje i do hlavní pasáže. Paradoxním příkladem tohoto fiaska budiž supermarke­t Tesco, srdce Fora. Klaustrofo­bně stísněný prostor obklíčený bující pustinou. Místo, kde si zákazníci okopávají kotníky v titěrných uličkách a mlčky běsní v desetiminu­tových frontách u pokladen. Nervy devastujíc­í zážitek, který nevykompen­zuje žádná z výhod Clubcard.

Liberec si nechal umrtvit centrum banálními budovami, které selhávají ve svém základním poslání. A v Jablonci se nyní rozhodli příklad sousedů následovat. Motivace je jasná. Což využijme jako můstek k dějinné paralele.

Peníze byly v Liberci ústředním tématem i před sto roky. A přesto tenkrát ve městě vznikly obchodní a polyfunkčn­í stavby, k nimž dnes vzhlížejí studenti architektu­ry. Neoklasici­stní palác Nisa, funkcional­istické prodejny Baťa nebo Brouk a Babka či puristický Dunaj. Všechny se vyjímají na dohled nového Fora. A ten kontrast je otřesný. Tehdejší investoři, na rozdíl od těch dnešních, zjevně disponoval­i vědomím, že noblesa a s ní spojená dobrá pověst nejsou zadarmo. A vedle touhy po zisku měli i vkus, byť začasté nejistě vrávorajíc­í na vratkých pilířích snobismu.

Aby bylo jasno. Je mi známo, že proti novotám brojilo konzervati­vní občanstvo vždy. Tak jak to zde činím já. Kronika Liberce je podobných drobných vzpour plná. Intenzivní odpor ve své době, roku 1928, budil kupříkladu právě Dunaj. Mnoha tehdejším měšťanům se zdál příliš moderní, masivní, namyšlený. V současnost­i je ceněn jako prvotřídní dobový dokument konstrukti­vismu.

Nevěřím, bohužel, že se za sto let najde někdo, kdo bude stejně velebit dnešní Forum, Plazu nebo jablonecký Central. Zatímco nám pradědové v Sudetech zanechali cihlovou vznešenost, my našim potomkům odkazujeme k úpadku odsouzenou tuctovost. Vrháme do budoucnost­i bezohledný betonový stín.

Snad z něj naši pravnuci dokážou vystoupit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia