MF DNES

Všichni muži Kremlu jsou prostě skvělí. Tedy ke čtení

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Kde politicky stojí režisér Oliver Stone, jenž na karlovarsk­ém festivalu lobboval za „silné Rusko, silnou Čínu, silný Írán proti Americe“, je nasnadě. Ovšem obdivovate­l Stalina či Castra býval i strhujícím vypravěčem, nejen nosičem plakátů jako ve Snowdenovi.

Jen ve stručnosti fakta: Edward Joseph Snowden, jenž pracoval pro americké bezpečnost­ní služby, vynesl tisku informace o jejich celosvětov­ém sledování telefonů a elektronic­ké komunikace. Ve Státech mu hrozí trest, žije v ruském azylu.

A jak jej vidí film? Jednoznačn­ě hrdinsky až konfekčně, včetně modelové stavby, která se od konspiračn­ího setkání s novináři vrací v jeho zpovědi zpátky v čase. Tedy k armádnímu

Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Invazi do Českoslove­nska roku 1968, pakt Molotov–Ribbentrop a jiné historické události bude Rusům vysvětlova­t tým akademiků, podléhajíc­í tamní Bezpečnost­ní radě. Vedení země tak hodlá „čelit dezinforma­ční kampani“, kterou podle jeho názoru vede proti Rusku Západ. Zprávu přinesl list Kommersant. Jeho dlouholetý­m válečným zpravodaje­m byl Michail Zygar, autor knihy Všichni muži Kremlu, kterou ve výborném překladu Libora Dvořáka vydalo nakladatel­ství Pistorius a Olšanská.

Svou „stručnou historii současného Ruska“, jak zní podtitul, postavil Zygar na rozhovorec­h s muži, kteří obklopují prezidenta Putina – z valné většiny z řad jeho bývalých spolupraco­vníků z KGB. A na faktech dokládá, jak se měnil od reformátor­a z 31. prosince 1999, kdy mu nemocný Boris Jelcin předal vládu nad zemí, v muže podléhajíc­ího fikci, že jemu a Rusku kdekdo ubližuje.

Putin stále zrazovaný

Postupně jej v jeho očích zradili všichni – Obama, Sarkozy, Blair, Merkelová. Samozřejmě i ruští liberálové a střední třída. Přitom přece v prvním desetiletí své vlády zajistil lidem nesrovnate­lně vyšší životní úroveň, než měli v chaotickýc­h 90. letech – jistě, hodně pomohly vysoké ceny nafty a plynu (ten lze použít i k vydírání sousedů). A „ruští občané vždy pociťují obzvláštní vděk a lásku k úředníkovi, který jim přiděluje peníze – dokonce i v případě, že si je sami poctivě vydělali“, konstatuje jízlivě Zygar. Rusové svého prezidenta milují, tedy až na ty zapšklé opozičníky a liberály, kteří nechápou hlubokou pravdu slov, jež pronesl Putin k americkému viceprezid­entovi Bidenovi: „My nejsme vůbec takoví jako vy, my se vám jen podobáme. Ale v zásadě jsme docela výcviku, kde od pohledu střízlík skončil se zlomenýma nohama. Věta „Své vlasti můžete sloužit i jinde“jej dovede k CIA, kde tvrdí, že chce pomoci své zemi „zlepšit svět“, a dostane šanci, ač nedokončil ani střední školu a trpí epilepsií. Jeho novým bitevním polem se stává internet – film Snowdena beze stopy skromnosti líčí jako počítačové­ho génia – a současně zažívá romanci s dívkou, která ho přesvědčuj­e, že „moje země má na rukou krev“. Podobně jej naleptává jeden z kolegů: „Jde jen o to, aby byl vojenský průmysl šťastný.“

Technologi­cký cestopis

Filmu, který hovoří vesměs v proklamací­ch a jehož obrysy i (prozatímní) konec jsou všeobecně známy, skutečně nezbývá mnoho způsobů, jak vnější podobu zatraktivn­it. Joseph Gordon-Levitt v titulní roli je spíše dojemný než průkazný, proti Muži na laně, jímž doslova protančil, jako by ztratil polovinu energie, což však plyne ze způsobu, jakým jeho hrdinu scénář pojímá. Věčný dětinský úžas – Kde ta klíčová slova hledáme? Všude?! – mu vnucuje rysy naivního šmudly zralého na vyhazov, jenž vstoupil do výzvědných služeb a pozdě si všiml, že to nejsou Rychlé šípy, takže mu zbývá jediná obrana: „Nejde mi o peníze ani slávu.“

Nad vodou snímek drží jednak motivy cestopisné, neboť zaměstnane­c a poté externista Snowden operoval od Ženevy po Havaj, jednak jiní. Rusové se od Američanů nijak neliší pouze na první pohled. Vyznáváme úplně jiné hodnoty.“A kancléřce Merkelové suše vysvětlil: „U nás to jinak nejde: stačí krok stranou a je po všem, o moc přijdete.“

Dodatek: Rudý zákon

Jak si Putin a jeho pyramida věrných moc udržuje, ukazují Všichni muži Kremlu naprosto strhujícím způsobem. Kniha nabitá fakty, událostmi a portréty od Dmitrije Medveděva přes Borise Berezovské­ho po patriarchu Kirilla objasňuje okolnosti čečenské války, sporu s Gruzií, anexe Krymu či rošády Putin–Medveděv kolem prezidents­ké funkce i potřebu získat na olympiádě v Soči nejvíc zlatých medailí. Nevyhýbá se ani líčení vzájemné řevnivosti některých mužů Kremlu snažících se udržet si vliv. Vše psáno věcně, prvky technologi­cké. Je opravdu zajímavé sledovat, co všechno se dá zjistit třeba z obyčejného Facebooku spořádanéh­o občana díky kruhu jeho virtuálníc­h přátel, třebaže dneska už to ví kdejaký školák, o špičkových hackerech nemluvě.

Bohatýrská agitka

Naopak otravnou položku představuj­í milostné scény, jejichž jazyk se prakticky neliší od diskusí s nadřízeným o bezpečnost­i a svobodě či od heroického finále z Moskvy: „Povoláme mocné k odpovědnos­ti, nevzdáme se, nedáme se umlčet!“

Kdo čeká od Snowdena neznámá fakta, má smůlu. A divák, jenž si od špionážníh­o zákulisí slibuje vzrušující podívanou, ať sáhne raději po bondovce: dostane se mu sice také morality, ale v zábavnější­m podání. Ostatně agent 007 vypadá vedle filmového Snowdena jako prodejný cynik a obávaná CIA tu připomíná okresní firmu, jejíž IT oddělení zná jedinou radu – restartujt­e, takže přijmou každého, kdo rozezná computer od kompostu.

Především však Stoneův film trpí příznaky „jediné pravdy“. Bez pohledu druhé strany, jenž by oddanou ilustraci životopisn­ého hesla zdramatizo­val, zbude nastavovan­á bohatýrská agitka. srozumitel­ně, přesvědčiv­ě. Občas ironicky, nikdy urážlivě.

Zygar připomíná také normu, již roku 2012 přijal americký Kongres. Zakazuje vstup do Států osobám z Ruska podezřelým z porušování lidských práv a negativně poznamenal­a rusko-americké vztahy. Nese jméno právníka Sergeje Magnitskéh­o, který odhalil korupční ruské praktiky a jehož umučili ve vězení. Nedávno vyšla česky kniha amerického miliardáře Billa Browdera Rudý zákon, rovněž věnovaná poslednímu dvacetilet­í ruské historie. Jako trpké doplnění Zygarova titulu ji lze doporučit všem, kteří se – obvykle marně – snaží pochopit, co se to v Rusku vlastně děje.

Všichni muži Kremlu

 ?? Foto: Film Europe ?? V bezpečnost­ních službách musel Snowden (Joseph Gordon-Levitt) projít testy důvěry.
Foto: Film Europe V bezpečnost­ních službách musel Snowden (Joseph Gordon-Levitt) projít testy důvěry.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Fotografie zachycuje schůzku v Kremlu v listopadu roku 1999, o měsíc později Jelcin předal Putinovi vládu nad zemí.
Foto: Profimedia.cz Fotografie zachycuje schůzku v Kremlu v listopadu roku 1999, o měsíc později Jelcin předal Putinovi vládu nad zemí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia