MF DNES

Zelenáč k pohledání. Teenager Zacha si v NHL plní sny

- Radim Trusina, Jan Palička fotbaloví reportéři MF DNES — Jan Zikmund

Tři zápasy v Evropské lize, tři výhry. Jednou Inter Milán, dvakrát izraelský mistr Beer Ševa. Po čtvrtečním triumfu 2:0 je Sparta jen bod od jistoty jara v pohárech.

Ač vede provizorní kouč David Holoubek tým zdecimovan­ý zraněními, v Evropě je úspěšný. Byl to proti Beer Ševě od Sparty vyspělý taktický výkon, i když hrála v opticky

Hrát v devatenáct­i letech NHL je fuška. Nejlépe to zvládají kanadský rychlík McDavid, mazaný americký centr Matthews a také Pavel Zacha z Velkého Meziříčí.

Příznačné je, že na svůj věk vůbec nevypadá. Postavu má mohutnou, chování dospělého, na ledě je spolehlivý. A ve čtvrtek si splnil velký sen – dal svůj první gól v prestižní lize.

Zachova premiérová trefa proti Floridě svědčí o síle, kterou oplývá. Nešlo totiž o žádnou šmudlu či náhodnou dorážku, nýbrž o tvrdou slabší sestavě. Také díky tomu sílí hlasy, aby charizmati­cký kouč vedl Spartu i dál. Bez ohledu na to, že nemá potřebnou licenci. „Těžko se mi na to odpovídá. Fakt nevím, co na to říct. Nezlobte se,“řekl Holoubek před čtvrteční půlnocí.

Holoubek do zimy. A pak?

Může Holoubek zůstat? Zkusme na otázku, která nejen mezi sparťany silně rezonuje, odpovědět: Není to příliš pravděpodo­bné. Zdá se, že hlavní zájem Sparty je namířený jinam. „Sparta má na pozici hlavního trenéra víc kandidátů. Jména ale teď komentovat nemůžu,“říká Ondřej Kasík, tiskový mluvčí Sparty.

Je jisté, že Holoubek díky výjimce dovede Spartu do konce podzimu.

A dál? Klubové vedení pověřilo sportovníh­o ředitele Tomáše Požára, aby získal trenéra, jenž tým přivítá na prvním lednovém tréninku. A v okruhu favoritů jsou tři kandidáti. Podle informací MF DNES má Požár na seznamu jména Jindřich Trpišovský, bombu pod víko. Brankář soupeře se ani nestihl přesunout.

Na výhru to nestačilo

Navíc přišla v pravou chvíli. New Jersey, za které Zacha nastupuje, prohrávalo s Floridou 2:3. Do konce zbývaly necelé čtyři minuty. Právě tehdy český talent vtrhl do útočného pásma, převzal chytrý pas od kolegy Bennetta a bryskně vypálil zápěstím. Vyrovnáno! Jeho kouč Hynes měl radost. „Od začátku sezony byl už v několika Adrián Guľa a Pavel Hapal. Proberme si varianty popořadě. Trpišovský už před měsícem Spartu odmítl. Nechtěl opouštět Liberec během rozjetého podzimu, ale teď, když už má severočesk­ý tým titěrnou naději na postup v Evropské lize, se může situace změnit. A navíc: české trenérské kometě končí po sezoně smlouva. Liberecký majitel Ludvík Karl, tvrdý byznysmen, má poslední šanci ho nějak „zobchodova­t“. Zdá se, že právě s Trpišovský­m je Sparta v jednání nejdál.

Velmi pikantní bude pro trenéra s neodmyslit­elnou bílou kšiltovkou nedělní zápas, kdy Sparta v lize hraje právě v Liberci. Není mu co závidět. Jistě bude chtít vyhrát, čímž by si však teoreticky mohl sám zkomplikov­at situaci – pokud by na Letnou opravdu v zimě přešel. Sparťané na vedoucí Plzeň ztrácejí už sedm bodů, další zaváhání jsou nepřípustn­á.

Nemít titul? Nemyslitel­né.

Sparta se nevzdala ani myšlenky na získání dalšího perspektiv­ního kouče Guľy, který se však zamiloval do práce v Žilině, s níž nedávno prodloužil smlouvu do roku 2020.

Guľa: fotbal jako životní styl

Konečně kráčí za titulem, precizně vylepšuje mládežnick­ou akademii, z bezejmenný­ch dělá reprezenta­nty. Nechává se inspirovat slavným trenérem Guardiolou, jehož práci sledoval při stáži v Bayernu Mnichov. „Fotbal by měl být životní styl,“řekl Guľa před pár dny, když přijal redaktory webu sportinak.sk. „Musí být rovnováha mezi systémem a talentem. Systém by měl pomáhat zvýrazňova­t kreativitu a talent. Klíčem je však charakter a mentalita hráče.“

Všechny žilinské týmy od patnácti po áčko předvádějí stejný styl, mají obdobné tréninkové jednotky. Guľa má za posledních sedm let natočené všechny tréninky, které hráčům okamžitě posílá na tablet, aby

Velmi nečekanou pointu může mít podzimní příběh kouče Davida Holoubka. Fotbalová Sparta se s ním dotýká postupu v Evropské lize. Může díky tomu 36letý trenér zůstat?

slibných šancích, ve kterých mohl dát gól. I v úvodu zápasu s Floridou mu při přesilovce dvakrát moc nechybělo. Takže je fajn, že se v NHL poprvé prosadil. Zasloužil si to,“řekl na tiskovce po utkání.

Jenže Zacha byl po bitvě v rozpacích. Nejspíš nevěděl, zda se veselit z osobního úspěchu, či litovat ztraceného bodu. New Jersey totiž nakonec padlo v prodloužen­í, a zelenáč tak jen před novináři utrousil: „První gól v NHL, nikdy na něj nezapomenu. Vyrovnat na 3:3 byl dobrý pocit. Ale cítil bych se o dost líp, kdybychom zápas vyhráli. Příště snad bude vítězný.“

Zacha může hledět do budoucna bez bázně. Na začátku týdne vedení Devils rozhodlo, že jej nepošle zpět do juniorské OHL. Měl by zůstat celou sezonu – je prostě platný.

Hala, která nosí štěstí

Zaujal hlavně svou všestranno­stí. V nedávném rozhovoru pro MF DNES se nad ním rozplýval i zraněný Patrik Eliáš, legenda New Jersey. „Hraje výborně, vytváří šance. Je zodpovědný ve hře dozadu. Je dobře, že se na defenzivu soustředí, protože ofenzivu vždycky prodá.“

V duelu proti Jágrovým Panthers ji prodal. A asi není náhoda, že se tak stalo v hale BB&T Center ve městě Sunrise. Právě tam si jej na draftu NHL v červnu 2015 New Jersey vybralo. Byl to tehdy báječný den pro celou rodinu, která pro synův úspěch mnohé obětovala.

Ve čtvrtek se Zacha na památné místo vrátil. A opět mohl odjíždět spokojen.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Premiéra Pavel Zacha se poprvé trefil v NHL.
Foto: Profimedia.cz Premiéra Pavel Zacha se poprvé trefil v NHL.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia