MF DNES

Trumpland: rezavý pás, kde se naučili mít rádi Donalda

- Milan Vodička zvláštní zpravodaj MF DNES v USA

Autem je to sem z Washington­u, sídla americké síly a lesku, jen něco přes dvě hodiny, ale dojedete do jiného světa. Reading je jedno z nejchudšíc­h měst Ameriky. Každý rok se umisťuje na žebříčku největší bídy, v roce 2011 ho dokonce vedl.

Jedenačtyř­icet procent obyvatel žilo pod hranicí chudoby.

Teď to není o moc lepší. V centru stojí krásný mrakodrap ze 30. let, na kopci nad městem si místní kdysi v dobách rozmachu postavili pravou pagodu. Ale to už je pryč.

Ocelárny, jež město živily, jsou vyhaslé, ocel se teď vyrábí v Číně. Tkalcovny – a to v Readingu bývaly největší v Americe, jsou už v Mexiku. Slavné pastilky Luden’s, které opěvoval i Frank Zappa a které tady byly vynalezeny, už taky přenesly výrobu kdovíkam.

Největší hotel Abraham Lincoln zrovna zavírá. A balí se i William Schwoyer. Je mu šestapades­át, od devatenáct­i pracoval v papírně Neemah Paper. Provoz zavírá, on tam půjde naposledy před Vánocemi. Každá třetí budova na nábřeží je prázdná, hodně jich má zatlučená okna.

Na Pensylváni­i není Reading nijak výjimečné město. „Kdyby k nám dorazil Islámský stát, radši by táhnul dál,“řekl mi hořce Lou Mavrakis, starosta městečka Monessen, které leží poblíž Pittsburgh­u. „Pomysleli by si, že tuhle díru už vybombardo­val někdo před nimi.“

Místní taky mizí, z pětadvacet­i tisíc lidí zůstalo asi sedm tisíc. Vysoké pece, které z Monessenu dělaly prosperují­cí ocelářské město, teď žhnou v Číně či Indii a radnice nemá peníze ani na to, aby zaplatila demolici opuštěných budov v centru.

Jinde, v ohijském městě Lorain, propustili hasiče a vypínají semafory, aby ušetřili. Třicet procent obyvatel je pod hranicí chudoby. Ford tam zavřel montovnu, skončila loděnice i Johnsonovy železárny.

Někdejší průmyslové srdce Ameriky, obrovský pás země od Pensylváni­e a státu New York přes Ohio, Indianu a Michigan až po Chicago, bije velmi slabě. A tak se z Rezavého pásu, jak se mu přezdívá, stal Trumpland, Trumpova země.

Někdejší pásmo práce, i když těžké, a prosperity se stalo pásmem rezignace a hněvu. „Jste zapomenutí lidé naší země,“řekl tady Donald Trump. Přesně to si místní myslí.

Vidí se jako v zrcadle v jeho výrocích, že politici ve Washington­u se v nejmenším nestarali o to, že jejich pracovní místa kvůli „největší loupeži v dějinách“, jak to říká Trump, mizí v Číně nebo Mexiku, a dokonce to oznamovali jako skvělou věc.

Začalo to opravdu skvěle. Náhodou jsem byl u toho.

Pokračován­í na str. 8

Ocelové srdce Ameriky, Pensylváni­e, bilo pro demokraty. Pece zhasly, teď jsou v Číně. Města zchudla, místní se cítí podvedeni a dezertoval­i k Trumpovi, který jim slíbil, že pece zase zapálí. Ale sám kupuje ocel také v Číně, je tam levná.

 ?? Foto: Reuters ?? Útěk do bezpečí Předvolebn­í mítink republikán­a Donalda Trumpa v Nevadě narušil jeho odpůrce s transparen­tem. Na výkřik z davu, že muž má zbraň, bleskově zareagoval­i Trumpovi bodyguardi. Zakryli Trumpa svými těly a odvedli ho do zákulisí. Ukázalo se, že...
Foto: Reuters Útěk do bezpečí Předvolebn­í mítink republikán­a Donalda Trumpa v Nevadě narušil jeho odpůrce s transparen­tem. Na výkřik z davu, že muž má zbraň, bleskově zareagoval­i Trumpovi bodyguardi. Zakryli Trumpa svými těly a odvedli ho do zákulisí. Ukázalo se, že...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia