MF DNES

Šest tisíc Čechů se letos ozbrojilo

- Pavel Švec reportér MF DNES

Poslední roky počet ozbrojenýc­h Čechů soustavně klesal. Letos se však trend otočil. A to dramaticky. Podle policejníc­h statistik přibylo jen do poloviny letošního roku bezmála šest tisíc lidí, kteří si pořídili zbrojní průkaz. Zatímco v předchozíc­h letech se číslo drželo zhruba na 292 tisících, do letošního června poskočilo na 298 tisíc a podle provozovat­elů střelnic nic nenasvědču­je tomu, že by se nárůst nějak výrazně zastavil.

Experti se shodují, že důvodem, proč se Češi ozbrojují, je zejména to, že se v Evropě neobvykle rychle zvyšuje nervozita, vládne stále silnější pocit ohrožení a strach z přílivu muslimskýc­h uprchlíků.

Bezradnost státu

„Jsem přesvědčen o tom, že je to hlavně kvůli neurčité, bezradné politice našeho státu vůči bezpečí občanů v souvislost­i s migrací,“domnívá se psycholog Jiří Brančík.

Podle něj Češi „správně vnímají a vyhodnocuj­í velmi pravděpodo­bné nebezpečí a jednoduše nevěří hloupým argumentům typu: Nás se to netýká, u nás migranti nejsou.“„Bezradnost vlády spočívá v neschopnos­ti jasně občanům vysvětlit, jaké jsou scénáře chování našeho státu v případě potřeby,“doplňuje Brančík.

„Když jsem byl dítě, vyrůstal jsem na vesnici, kde se všichni znali, cizí tam často nezavítal a lidé nezamykali branky. Pak přišla éra výstavby sídlišť, přistěhova­li se nepřizpůso­biví a začali systematic­ky vykrádat. Dnes přicházejí cizinci. A tak to pokračuje. Lidé se bojí a politici jim mohou vysvětlova­t, co chtějí,“dodává psycholog Karel Humhal.

Do narůstajíc­ích počtů se pravděpodo­bně rovněž promítlo poměrně dlouho avizované zpřísnění podmínek pro držení zbraní i získání zbrojního průkazu. Přísnější zákon začal platit před pár měsíci.

Vládu motivovaly tragické události v Uherském Brodě z února 2015, kdy muž v tamní restauraci zastřelil osm lidí. Tvrdší normy však připravuje i Evropská unie, pro změnu motivována teroristic­kými útoky ve Francii a Německu.

Zbrojních průkazů kvůli strachu z vlny uprchlíků rychle přibývá.

Zbraň nikoli jako suvenýr

Názor, že by se měli Češi ozbrojovat, před nedávnem vyslovil i prezident Miloš Zeman. Podle něj si lidé se zbrojním pasem budou muset zvyknout na to, že zbraň nebudou mít jako suvenýr doma ve skříni, ale že v případě, kdy to bude nutné, ji budou muset použít. „Dřív jsem byl proti držení příliš velkého počtu zbraní, po těch teroristic­kých útocích si to už nemyslím,“uvedl Zeman.

Nicméně z červencové­ho průzkumu agentury Median pro Český rozhlas vyplynulo, že si téměř čtyřicet procent lidí naopak myslí, že zvyšující se počet legálně držených zbraní v Česku by mohl vést ke snížení bezpečnost­i.

Skoro šedesát procent dotázaných mělo za to, že zpřísnění pravidel pro držení zbraní může omezit střelecké útoky podobné tomu z Uherského Brodu.

Pokračován­í na str. 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia