MF DNES

Testy u šestnácti Čechů odhalily virus zika

-

Na 800 lidí se nechalo v Česku testovat na virus zika, u 16 z nich se infekce skutečně potvrdila. Dalších 15 lidí mělo protilátky po prodělané infekci. Uvedla to Hana Zelená, vedoucí oddělení virologie ze Zdravotníh­o ústavu v Ostravě. Právě odborníci z ostravskéh­o pracoviště pracují s potvrzovac­ím testem, který je schopen prokázat přítomnost protilátek na virus.

„Bylo zjištěno 16 případů akutních infekcí a u 15 osob byly zjištěny protilátky po dříve prodělané infekci. U jednoho pacienta byl zjištěn virus zika ve spermatu i dva měsíce po nákaze,“uvedla Zelená. V souvislost­i s olympiádou a paralympiá­dou se nechalo testovat asi 80 lidí, testy ale byly podle Zelené dobrovolné. „Ze skupiny olympionik­ů či paralympio­niků nebyl žádný pozitivní případ,“dodala Zelená.

Onemocnění způsobené virem zika má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zavinit nedostateč­ný vývin mozku, takzvanou mikrocefal­ii. Světová zdravotnic­ká organizace na začátku února kvůli viru vyhlásila celosvětov­ý stav nouze. Virus zika přenáší primárně komár druhu Aedes aegypti. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia