MF DNES

Bezpečí na vlastní pěst

- Pavel Švec reportér MF DNES

Více zbraní v ulicích možná pomůže zmírnit drastické dopady při teroristic­kých útocích, zároveň však stoupá riziko akcí šílených střelců podobných masakru v restauraci v Uherském Brodě.

„Záleží na státu, do jaké míry bude schopen kontrolova­t nárůst počtu lidí se zbrojním průkazem, aby z toho nebyl problém,“říká Miloš Balabán, bezpečnost­ní analytik Fakulty sociálních věd UK.

Je dobře, že si stále více Čechů pořizuje střelnou zbraň?

Především chci říci, že z toho nemám radost. Vypovídá to o době, v níž žijeme, o době plné rizik, která se nějakým způsobem znásobují. Samozřejmě nikdy to nebylo tak, že by byl stát schopen zabezpečit absolutní bezpečnost všech občanů, a nebude to ani teď, i když budou mít občané zbraň. Představa, že někdo zaručí stoprocent­ní bezpečnost lidí, je absurdní. Větší počet zbraní mezi lidmi skutečně může snížit nějaká rizika při případném teroristic­kém útoku, ale není to samozřejmě dobré, protože na druhou stranu může dojít k situaci, kdy bude střelná zbraň použita zcela nesprávně a neadekvátn­ě. Napadá mě třeba akce Martina Konvičky, kdy na Staroměsts­kém náměstí imitoval teroristic­ký útok islamistů. Pokud by to tam někdo vyhodnotil, že nejde o jakýsi happening, a začal střílet, nedokážu si představit, kde by to mohlo skončit.

Myslíte tedy, že by se civilisté dokázali teroristům postavit?

Kdyby se před rokem v Paříži ozbrojení civilisté postavili teroristům, tak by to možná – ale je to samozřejmě spekulace – přispělo k tomu, že by se snížily drastické počty mrtvých. Pokud se nepletu, tak při další akci teroristů ve francouzsk­é Nice se útočníka někdo pokusil zbraní zneškodnit, takže to nějaký význam má. Je pak celkem logické, že i Češi chtějí mít větší šanci se efektivně bránit.

Mají se zpřísnit podmínky pro držení zbraně?

Už střelba v Uherském Brodě ukázala bílá místa v zákoně, která se přísnějším­i opatřeními částečně zaplnila. Ale nějaká absolutní regulace je zase druhý extrém. I když počet zbraní v Česku stoupá, určitě nejsme jako na Divokém západě.

Ale mít zbraň asi není úplně samospásné...

Kladl bych důraz na zcela něco jiného. Připravit lidi, aby byli schopni reagovat na krizové situace, aby věděli, jak poskytovat zdravotnic­kou pomoc, jak se chovat při teroristic­kém útoku, aby se zachránili. Toto je u nás v pozadí zájmu. Mnohem dál jsou Němci, kteří v létě přišli s novou koncepcí civilní ochrany, kdy v podstatě lidem dali návod, jak se v krizových situacích chovat a být na ně připravení. My rizika podceňujem­e, nemáme instinkty. Zbraně jsou jen vršek ledovce.

„Může dojít k situaci, kdy bude střelná zbraň použita zcela nesprávně a neadekvátn­ě.“Miloš Balabán, bezpečnost­ní expert

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia