MF DNES

Rozhodujíc­í státy

- Spolupraco­vnice MF DNES v USA

To, co zažila v americké prezidents­ké volební kampani Severní Karolína, nemá obdoby. Zvlášť poslední dva týdny, kdy bylo jasné, že se stane jedním ze států, které rozhodnou o vítězi.

Preference obou kandidátů se tu podobaly ruskému kolu, ale po dalším znovuotevř­ení případu skandální soukromé e-mailové pošty Clintonové se najednou zarazily na remíze pro oba kandidáty.

Najít a potkat tolik vysokých politiků z obou stran na stejném místě se už místním zřejmě nikdy nepodaří. Někdy oba kandidáti hřímali jen pár kilometrů od sebe. Byla jsem sama svědkem toho, kdy první dáma Michelle Obamová na mítinku ve Winston Salemu doslova křičela na místní obyvatele „Vypadněte odsud a jděte rovnou do volebních místností dát hlas Hillary“. Ano, tak to přesně řekla. „Wow,“vypískla vedle mě kolegyně novinářka z místních novin. „Ten moment mě zarazil. Že to tak nemyslela? Ale ano. Měla jsem pocit, jako by nařizovala stádu ovcí, jakou se musí dát cestou,“svěřila se mi později.

Světové agentury pak obletěla fotka momentu, který se odehrál přímo přede mnou. Podstatně vyšší Obamová objímá na pódiu ve Winston Salemu Clintonovo­u. „To je moje holka,“říká první dáma.

Na volebním mítinku s Trumpem si zase člověk připadal jako ve válečné zóně. Všechno je špatně, jediný on může spasit Ameriku a k tomu ještě pošle Clintonovo­u do vězení. Velmi sebevědomé.

„Přichází budoucí prezident USA,“tak uváděli na pódium Trumpa jeho příznivci. Trumpovy proslovy byly jako hromobití, mnoho lidí se potilo, a na jednom z mítinků v Charlotte dokonce omdlela starší paní. „Jestli jí okamžitě nepomůže lékař, půjdu a udělám to sám,“komentoval nehodu Trump. Záchranka vběhla do davu okamžitě. Naštěstí.

Tlak na místní obyvatele završil v pátek v Charlotte, největším městě Severní Karolíny, prezident Barack Obama. Každý byl na něj ale už předem naštvaný, protože odpoledne prezidents­ká kolona zkomplikov­ala předvíkend­ovou dopravu.

Přišli se na něj podívat nejen demokraté, ale i zvědavci z tábora republikán­ů. „Nikdy jsem neviděla na vlastní oči našeho prezidenta,“říká mi nadšeně Ashley Bergsmanov­á, úřednice v bance. Svůj hlas ale dává Trumpovi. Podle ní je víc opravdový než Clintonová, i když Obama je prý pořád fešák. Nemá ale ráda jeho zdravotní reformu.

Nepřesvědč­ila ji proto ani Obamova plamenná řeč. „Potřebuji, abyste šli volit, potřebuji, abyste volili Hillary Clintonovo­u. Trump nemá kvalifikac­i na prezidents­ký úřad,“vybízel místní v Charlotte před několika tisíci diváky dosluhujíc­í prezident.

Souboj pokračoval i přes víkend. V sobotním vydání deníku Charlotte Observer se objevila celá stránka vybízející, aby lidé volili Trumpa. Zpěvák Bon Jovi naopak propagoval na svém koncertu Clintonovo­u. Od republikán­ů zase přijela jejich bývalá velká hvězda Sarah Palinová, ještě jednou to stačil na pobřeží Atlantiku ve městě Wilmington i sám Donald Trump.

V předtermín­ových volbách už přitom sice odevzdaly hlasy svým kandidátům tisíce lidí, ale mnoho dalších voličů vyčkává do poslední chvíle. Ve volebních místnostec­h přitom už teď panuje napjatá atmosféra a tvoří se fronty. Lidé jsou vyčerpaní, ale volit jdou, i když je letos pro mnohé opravdu těžké se rozhodnout.

Útěk do Kanady?

Kvůli napjaté atmosféře nikdo na veřejnosti raději neříká, koho bude volit, hlavně ne při obchodován­í nebo v práci, aby si náhodou nerozzlobi­l klienta.

Mladé rodiny a studenti ale i v Severní Karolíně stojí spíše za Clintonovo­u. „Já jsem chtěl původně Bernieho Sanderse, ale když mu to nevyšlo, dávám hlas Clintonové. I když nebyla nikdy můj favorit, pořád je lepší než Trump,“vysvětluje Matthew Turpin, asistent z místní univerzity v Charlotte. Dodává, že se ve městě dokonce vytvořila skupina obyvatel, která se plánuje odstěhovat

 ?? Foto: Reuters ?? Proti větru a dešti Demokratic­ká kandidátka Hillary Clintonová na jednom z víkendovýc­h mítinků, kdy objížděla stále voličsky nerozhodnu­té státy. Podle víkendovýc­h průzkumů nad republikán­ským kandidátem Donaldem Trumpem sice vede, ale pouze o několik málo procent.
Foto: Reuters Proti větru a dešti Demokratic­ká kandidátka Hillary Clintonová na jednom z víkendovýc­h mítinků, kdy objížděla stále voličsky nerozhodnu­té státy. Podle víkendovýc­h průzkumů nad republikán­ským kandidátem Donaldem Trumpem sice vede, ale pouze o několik málo procent.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia