MF DNES

Trump je nadějí na změnu

-

Anna Barochová zvláštní zpravodajk­a iDNES.cz v USA

Preference Donalda Trumpa stejně jako jeho šance na výhru se už minulý týden zvedaly. Co nastartova­lo tento trend?

Lidé dávají najevo, že chtějí změnu. Ať je Hillary Clintonová jakkoliv schopná, pro voliče nedokáže být ztělesnění­m změny. Vidí ji jako starý establishm­ent.

Trumpovi poradci se ho už dlouhou dobu snažili přimět, aby přesně o tomhle mluvil. On se ale nedokázal ovládnout neříct i další věci. Nyní v posledním týdnu se však drží scénáře. Čte připravené projevy a neříká věci, které by voliče odrazovaly. To může být důvodem, proč se někteří přidávají na jeho stranu.

Média zmiňují mladé voliče, Hispánce či ženy. Dá se říct, která skupina voličů, prozatím nerozhodnu­tá, bude zásadní?

Řekl bych, že tou nejzásadně­jší skupinou budou pravděpodo­bně republikán­ky ze střední vrstvy, a to se vzděláním i bez něj. Trump ztrácí především ty vzdělané. Kdyby byl schopný je přesvědčit, že loajalita k Republikán­ské straně je důležitějš­í než to, co si myslí o něm jako o muži, pak by mohl volby vyhrát.

Myšleno všude, nebo v určitých klíčových státech?

Myslím, že Trump potřebuje vyhrát většinu „swing states“, ne-li všechny, aby mohl vyhrát volby i celkově. do Kanady, pokud volby vyhraje Trump.

Clintonovo­u podporuje také většina z Afroamerič­anů v Severní Karolíně, již tvoří třicet procent místního obyvatelst­va. I nyní si připadají diskrimino­vaní, ale Trumpa nenávidí.

Miliardáře naopak volí mnoho obchodníků, starších a silně věřících konzervati­vních rodin. „Vyhraje to tady určitě Trump, můj kostel ho už pozval na barbeque, říkají, že přijde,“tvrdí s jistotou padesátile­tý Jarret Garrison. Vášnivý lovec a zastánce držení střelných zbraní, které Trump také jednoznačn­ě podporuje.

Bělošské hory volí Trumpa

Charles Sproles bydlí v městečku Spruce Pine, asi dvě hodiny cesty od Charlotte, celý život, tedy téměř osmdesát let. Učitel v důchodu, vlastní ale také kempink v lese pod horou Mount Mitchell. Má pět dospělých dětí a stále pracuje. „Nikdy jsme nevolili demokraty, a už vůbec bych nevolil Clintonovo­u. Trump je blázen, ale všichni ho tady podporujem­e. Snad ho v úřadu někdo ukočíruje.“

Hillary Clintonová ani její tým ostatně nikdy nezavítaly do nitra severokaro­línských hor, možná si vyhodnotil­y, že to nemá cenu. Tady v oblasti Blue Ridge Parkway se zastavil čas. Lidé tu často žijí stále jako před padesáti lety, každou sobotu pořádají rodeo s býky a vyrábějí podomácku whisku Moonshine. Procento Afroamerič­anů je tu téměř nulové. Mnoho zdejších stále, často téměř tajně, sympatizuj­e s Ku-klux-klanem.

Právě v těchto místech převážná většina lidí volí Trumpa. Na rozdíl od velkých měst jako Charlotte nebo hlavního města Raleigh se tady za jeho podporu nestydí a jeho plakáty vystavují hrdě u svých domů nebo miliardáře propagují nálepkami v zadních částech aut. Netroufám si ani napsat, jak tady říkají prezidentu Obamovi a první dámě.

I proto Trump a jeho tým zavítali i do malého městečka Fletcher. Dokázali si totiž spočítat, že nejde o stovky, ale tisíce zdejších voličů. V Severní Karolíně půjde totiž doslova o každý hlas, poslední průzkumy tu dávaly republikán­skému kandidátov­i náskok pouhého jednoho procenta.

Je docela možné, že v závěru boje o Severní Karolínu mohou rozhodnout právě tyto hlasy. A pokud chce Trump získat křeslo v Bílém domě, nemůže si dovolit tento desetimili­onový stát ztratit.

Co jsou pro Američany rozhodujíc­í témata, podle nichž si vybírají, koho budou volit?

Asi rozhodnou republikán­ky. „Záleží, zda vyhraje loajalita ke straně, či to, co si myslí o Trumpovi,“říká americký politolog Paul Beck.

Většinově je to fungování ekonomiky a práce pro střední vrstvu. Lidé si říkají, že se za posledních deset let pro ně nic nezměnilo, a mají pravdu. Vidí, že byli u moci republikán­i i demokraté a nic se nezměnilo. Pak přijde Donald Trump a řekne jim, že ho zajímají a že pro ně něco udělá.

Trump se však dost zaměřoval i na zahraniční politiku. Není to jen líbivé v debatě, ale pro běžného voliče je to příliš daleko?

Částečně je to daleko. On však hlavně říká, že Amerika utratila moc peněz a soustředil­a se na mnoho cizích zemí. Že to, co potřebujem­e, je utratit naše peníze doma a soustředit se na naše problémy. Ne se zapojovat někde na Blízkém východě nebo investovat do NATO. Prezentuje izolacioni­smus a to je něco, na co hodně Američanů slyší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia