MF DNES

Není soudce a miliardový bankrot Legiosu se zastavil

- Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

Koncem letošního července vrchní soud rozhodl, že soudce Josef Šimek, který řídí insolvenčn­í případ Heavy Machinery Services, dostal tuto kauzu přidělenou neoprávněn­ě a nemá o ní rozhodovat. Nový soudce dodnes není jmenován. „Nemohu s tím nic dělat,“tvrdí předseda českobuděj­ovického krajského soudu Milan Tripes.

Pro věřitele, jimž vagonka, známější spíš pod starším názvem Legios, dluží dohromady přes tři miliardy korun, je to problém. Jsou bezmocní, jejich zájem nikdo nehlídá.

Svůj vliv v obří insolvenci není schopná prosadit dokonce ani insolvenčn­í správkyně Petra Hýsková. „Insolvenčn­í řízení je paralyzová­no,“stěžuje si. Opakovaně, ale marně upozorňuje, že nemá pod kontrolou hospodařen­í ani majetek zkrachoval­é firmy.

„Je to o nervy. Soud nic nedělá, nikdo neumí předpovědě­t, kdy bude možné nového soudce jmenovat,“říká Vladimír Horváth, právník slovenské banky VÚB, která v Legiosu utopila 350 milionů korun. Horváth je přesvědčen, že jde o záměr. Že má situace cíleně nahrát dlužnické firmě, jež patří do vlivové sféry podnikatel­e Františka Savova, podezřeléh­o z obřích daňových podvodů.

Zamrzlá reorganiza­ce

Bankrot Legiosu od počátku provázejí protesty části věřitelů v čele s VÚB. Tvrdí, že insolvence běží podle diktátu účelově vytvořenýc­h

eur leží na účtech ČNB po třech letech devizových intervencí. věřitelský­ch firem s fiktivními pohledávka­mi, jež jsou napojeny na Savova.

Insolvenci rozbíhal správce Ivo Hala, který je dnes trestně stíhán právě kvůli insolvenčn­ím podvodům. To za jeho panování soud rozdal v Legiosu karty.

Soudce Šimek, který neměl o kauze rozhodovat, hned na startu povolil reorganiza­ci Legiosu. Proti vůli VÚB, která žádala konkurz. Díky reorganiza­ci má řízení firmy i majetek pod kontrolou původní management.

Správkyně i většina věřitelů jsou ze hry – VÚB i Hýsková žádají změnu reorganiza­ce na konkurz. Jenže o tom nemá kdo rozhodnout. Už korun dost a dluhopisy jsou nejlepší místo, kde je „zaparkovat“. Ale pro politiky je to hazard, proč šetřit, když máme peníze levněji než zadarmo.

ČNB se podle oficiálníh­o postoje nechystá k „exitu“dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. A podle většiny analytiků k tomu dojde spíše ještě o něco později. Například čerstvá analýza společnost­i Cyrrus počítá s tím, že konec intervencí přijde v září nebo říjnu 2017.

Centrální bankéři se budou vedle ekonomické­ho vývoje – rádi by viděli alespoň dvouprocen­tní růst cen – rozhodovat i podle chování Evropské centrální banky. A podle analýzy navíc nebudou moc spěchat, protože se řídí pravidlem „raději pozdě než příliš brzy“. přes rok případ nemá fakticky soudce.

Šimek o něm přestal rozhodovat už loni, když první soudní instance potvrdila, že případ neměl dostat na stůl. Verdikt v červenci definitivn­ě potvrdil i vrchní soud. Rozhodnutí však stále nenabylo právní moci.

Už čtyři měsíce se totiž nedaří doručit rozsudek o Šimkově nepříslušn­osti jednomu z účastníků řízení – firmě Skyport SK ze Slovenska.

„Nemohu dělat nic než to urgovat. Kdyby byla ta firma v Česku, poslali bychom za ní dokument kurýrem. Ale na Slovensko? Nemůžeme narušovat integritu slovenskéh­o státu,“říká předseda soudu Tripes. „Jakmile se rozhodnutí doručí, nabude právní moci a já hned jmenuji soudce nového,“slibuje. „Takto nemohu nic dělat,“dodává.

Podle Horvátha je situace „velmi divná“. Jak říká, rozhodnutí už bylo dokonce Skyportu doručeno, jen se o tom ztratil poštovní doklad, dodejka. Přitom by prý stačilo verdikt vyvěsit na úřední desce soudu, což by fyzické doručení nahradilo. „Soudu to ale takto vyhovuje,“míní.

Jedno z největších bankrotový­ch řízení v zemi nemá více než čtyři měsíce platného soudce. Jmenování nového je v nedohlednu.

Budějovick­é problémy

Problémů se na českobuděj­ovickém soudu kumuluje víc. Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán podal na předsedu Tripese kárnou žalobu kvůli tomu, že údajně přidělil protiprávn­ě další případy soudkyni Janě Hrabové. Další zdejší soudkyni Marii Červinkovo­u obvinili policisté v případu insolvenčn­ích podvodů, v nichž figuruje také správce Hala a právník a podnikatel Petr Sisák.

Soud řeší víc insolvenčn­ích kauz, v nichž jde o podezření z manipulace. Nejznámějš­í je bankrot Via Chem Group.

Tripes je však přesvědčen, že soud pracuje správně. „Kritika vůči nám mne rozčiluje, fungujeme zcela standardně. Jsem přesvědčen, že v kárném řízení náš postup obhájím,“řekl MF DNES.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia