MF DNES

Němci chtějí novou dohodu ve WTO

-

Majetek finančníka Warrena Buffetta vzrostl na nový rekord. Aktiva skupiny Berkshire Hathaway koncem září dosáhla 85 miliard dolarů, tedy 2,1 bilionu Kč. Je to o 12 miliard dolarů více než před čtvrtrokem, uvedl Bloomberg.

V žebříčku světových boháčů magazínu Forbes Buffet figuruje na třetím místě po Billu Gatesovi a Amancio Ortegovi. Podle Billa Smeada, který spravuje část jeho aktiv skrze společnost Capital Management, má teď miliardář spoustu střeliva na další investice.

Věštec z Omahy, jak se 86letému finančníko­vi díky jeho intuici přezdívá, v posledních letech přikoupil například výrobce kečupů Heinz. Letos do svého portfolia přibral výrobce baterií Duracell a společnost Precision Castparts, která je globálním dodavatele­m dílů pro letecký průmysl.

Poslední dva nákupy se mu vyplatily. Zisk divize obchodu a služeb zvýšily o 45 procent. Čistý zisk Berkshire Hathaway se však ve čtvrtletí meziročně propadl o 24 procent na 7,2 miliardy dolarů. Důvodem byl jednorázov­ý příjem souvisejíc­í s podílem v potravinář­ské skupině Kraft Heinz Food. (fih) Německý vicekanclé­ř a ministr hospodářst­ví Sigmar Gabriel vyzval k obnovení rozhovorů o celosvětov­é liberaliza­ci obchodu pod záštitou Světové obchodní organizace (WTO). Nynější rozmach dvoustrann­ých obchodních paktů by mohl podle Gabriela vést k mozaice rozdílných standardů a pravidel. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia