MF DNES

Nejvyšší státní zástupce

-

Vy jste ve výroční zprávě poukazoval­i na rozsáhlé prorůstání zločinu a klientelis­tických vazeb do struktur policie, které znemožňuje boj se zločinem. Je situace tak vážná?

Já to vztáhnu nejen k policii, ale i ke státnímu zastupitel­ství a soudům. V případě, že máte podezřeléh­o pachatele policistu, státního zástupce nebo soudce, znamená to, že máte před sebou kvalifikov­aného pachatele. Tito lidé znají procesy, jak probíhají. Z tohoto hlediska je vždy složitější dokazování. Další věcí je, že pokud působí na určité vedoucí pozici, je zde přirozeně nebezpečí, že může manipulova­t se skutečnost­mi, aby svou protiprávn­í činnost zastřel.

Objevují se případy vysoce postavenýc­h státních zástupců – Dagmar Máchové či Libora Grygárka – kteří jsou podezřelí ze závažných trestných činů. Třeba z vynášení informací. Uvažujete o nějakých opatřeních, kontrole nebo to považujete za selhání jednotlivc­ů?

Jak je vidět, systém se s tím dokáže vypořádat. Když si vezmete poslední tři čtyři roky a období předtím, tak za poslední čtyři roky máme nejen odstíhanýc­h, ale i odsouzenýc­h dost soudců a státních zástupců. Takže pro mě to není známka toho, že by byl systém zasažen skutečně, ale toho, že má určité mechanismy, na základě kterých se dokáže i s tímto negativním prvkem vypořádat, mluvím-li o těch odsouzenýc­h.

V některých případech ale trvá dlouho, než se od podezření dojde ke stíhání takového člověka. Může se stát, že má na starosti kauzy, které následkem jeho jednání mohou spadnout pod stůl – třeba i závažné případy v Praze. Takže ta škoda by mohla být nevratná.

K tomu se s dovolením nebudu vyjadřovat. Je to s ohledem na probíhajíc­í trestní řízení.

Dlouho se mluvilo o nutnosti nového zákona o státním zastupitel­ství. Teď to vypadá, že nám najednou nechybí. Jak to s tím zákonem vypadá?

Zákon je předložen do Poslanecké sněmovny, ale s ohledem na to, že teď je policie trochu rozpohybov­aná reformou, nepovažova­l bych za vhodné rozpohybov­at ještě státní zastupitel­ství. K tomu by totiž bezesporu došlo. Pokud by se rušila vrchní státní zastupitel­ství a zaváděl by se protikorup­ční speciál (měl by stíhat korupci a hospodářsk­é a majetkové trestné činy – pozn. red.), představov­alo by to určité období, které

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia